Suora

  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Norja
  • Jääkiekon U18 MM: CAN - FIN
  • Jääkiekon U18 MM, Kanada - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Japanin ikinuori mäkilegenda Noriaki Kasai tapasi Matti Nykäsen jo 30 vuotta sitten ja sai suomalaiselta lahjan, jota on säilyttänyt aarteenaan vuosikausien ajan

Noriaki Kasai hyppää Lahdessa Matti Nykäsen muistolle.

mäkihyppy
Noriaki Kasai.
Getty Images

LAHTI. Matti Nykänen on ollut monelle pikkukotkalle suuri sankari, mutta sitä se on ollut erityisesti yhdelle toiselle lajin legendoista, Japanin ikinuorelle Noriaki Kasaille.

Idolistaan puhuminen nostattaa helposti hymyn Kasain kasvoille, mutta yhtä lailla ajatus Nykäsen menehtymisestä saa hänen silmänsä kimaltelemaan. Kasaille maanantainen uutinen on ollut suuri järkytys.

– Olen varmaan ainoa hyppääjä tänä päivänä, joka osallistui hänen kanssaan samoihin kilpailuihin. Hän oli hyppääjä, jota ihailin paljon, siksi olen ollut todella järkyttynyt ja surullinen, Kasai kertoi Yle Urheilulle.

Kasai tapasi Matti Nykäsen ensimmäistä kertaa jo 30 vuotta sitten, ja tapahtumapaikkana oli juuri Lahti. Tuolloin vasta 16-vuotias Kasai osallistui ensimmäisiin aikuisten MM-kisoihinsa ja sijoittui parhaimmillaan 54:nneksi normaalimäestä. Isossa mäessä pronssia saavuttanut Nykänen oli samassa kilpailussa neljäs.

Kasai kertoo, että hän ajatteli jo tuolloin Nykäsen olevan upea tyyppi ja vielä enemmän hän piti suomalaisesta, kun tämä lahjoitti Kasaille hyppypuvun ja -kengät.

–Minulla on ne vieläkin kotona. Ne ovat minulle erittäin tärkeät ja ikimuistoiset lahjat. Olen ihaillut häntä koko ajan, Kasai sanoo leveästi hymyillen.

Omalla hyppyurallaan Nykänen voitti neljä olympiakultamitalia, kuusi maailmanmestaruutta ja 46 maailmancupin osakilpailua sekä lukuisia himmeämpiä mitaleja. Kasai on hypännyt peräti 560 maailmancupin osakilpailussa, joissa hän on saanut juhlia voittoa 17 osakilpailussa. Vuoden 1992 lentomäen MM-kilpailun kultamitalia lukuun ottamatta Kasai ei ole pystynyt saavuttamaan kultamitaleja arvokisoissa, joten sen takia hän ei halua verrata itseään Nykäseen.

–Hän on joka tapauksessa legendaarisempi kuin minä! hän naurahti.

–Uskon, että Matti syntyi menestystä varten ja että hän voittaisi kultamitaleja.

46-vuotiaan Kasain uraan on mahtunut kahdeksat olympialaiset ja peräti 13. MM-kilpailut, mutta vielä hän ei suostu lopettamaan. Ei vaikka häntä ei valittu Seefeldin MM-joukkueeseenkaan. Kasain kertoo, että häntä ajaa eteenpäin se sama halu, mikä vei Matti Nykästäkin: halu voittaa.

–Haluan vielä voittaa niin maailmancupissa, MM-kisoissa kuin olympialaisissakin kultamitalin. Se on se voimanlähteeni, joka vie eteenpäin, hän sanoi.

–Totta kai urani jatkuu! Se jatkuu ainakin 50-vuotiaaksi asti, koska silloin on jälleen olympialaiset ja Pekingissä minun tavoitteenani on voittaa kultamitali.

Kasai myöntää, että hänen tuloskuntonsa on ollut synkkä alkukaudesta, mutta Lahden perjantainen karsinta osoitti jo hänen hyppynsä paranevan. Kasain mukaan hän pyrkii keskittymään paremmin hyppäämiseen sekä siihen, miten voi vielä kehittää hyppyään.

Lahden kisoissa Kasailla on vielä yksi suurempi motivaatio hypätä pitkälle:

–Täällä haluan hypätä Matti Nykäsen kunniaksi tosi hyvin. Hyppään nyt Matin muistoksi, hän sanoi ponnekkaasti.

Lue myös

Olympiavoittaja toivoo, että Matti Nykäselle ei tehtäisi patsaita – esitti vaihtoehtoisen tavan kunnioittaa hyppääjäsankaria: "Matti perinnöllään tukisi mäkihyppyä"

Matti Nykäsen muistopaikoilla kävi tasainen ihmisvirta – herkistyneet katsojat muistelivat mäkilegendaa Salpausselällä: "Hän on ansainnut sata tai satatuhatta kynttilää"

Ilkka Herola muisteli kohtaamistaan Puijon mäessä Matti Nykäsen kanssa: "Viimeisen päälle asetti muut etusijalle"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat