Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Maailman paras mäkihyppääjä oli piinkova urheilija, jonka sisällä oli surullinen ja yksinäinen mies – Matti Nykäsen kilpakumppanit tunsivat suomalaisen kaksi puolta

Omilla mäkihyppyurillaan useita arvokisamitaleja voittaneet Dieter Thoma ja Andreas Felder muistelivat Matti Nykästä Yle Urheilun haastattelussa. Nykäsellä oli heidän mielestään kaksi persoonaa.

Matti Nykänen
Matti Nykäsen muistopaikka Salpausselän kisojen yhteydessä
Kimmo Porttila

LAHTI. Andreas Felder ja Dieter Thoma olivat molemmat Matti Nykäsen kovia kilpakumppaneita, mutta kisojen ulkopuolella hyppääjien välillä vallitsi syvä kunnioitus toisiaan kohtaan.

Kun tieto Matti Nykäsen kuolemasta saavutti Felderin ja Thoman, olivat molemmat järkyttyneitä. Suomalaislegendan muisto on molemmilla kuitenkin vahva.

– Meillä oli monia mielenkiintoisia kaksinkamppailuita, jotka päätyivät yleensä Matin voittoon. Välillä minäkin voitin, mistä olen edelleen ylpeä, ja ne ovat hienoja muistoja, Felder kertoi Yle Urheilulle.

Thoma muistaa olleensa vasta 11-vuotias, kun 17-vuotias Nykänen voitti junioreiden MM-kultaa Schonachissa.

– Se oli uskomatonta. Hän leijui ilmassa lähes ilman painovoimaa kuin Star Warsissa. Hän oli jo silloin suuri idoli minulle ja halusin matkia häntä. Yritin treenata kuvittelemalla itseni kevyeksi. Hän oli minulle suuri inspiraation lähde, Thoma sanoi.

Nykäsellä oli vanhojen kilpakumppanien mukaan kaksi persoonaa. Hän oli piinkova urheilija ja hyvä ystävä siitäkin huolimatta ettei heillä aina ollut yhteistä kieltä. Thoma muistelee matkaa, jonka hän teki Nykäsen kanssa voitettuaan ensimmäisen maailmancupin Thunder Bayn osakilpailussa 19-vuotiaana. Tämän jälkeen mäkisirkus lensi Lake Placidin kautta Japaniin ja Nykäsellä oli mukana englantia puhunut tyttöystävänsä.

– Hän kertoi minulle Matin sanoneen, että minä olin ainoa, joka pystyisi päihittämään Matin laillisin keinoin. Se oli minulle kuin kruunaus ritariksi. Suuri idolini Matti Nykänen sanoi, että voisin päihittää hänet kilpailussa! Se oli erittäin tärkeää itseluottamukselleni, Thoma kiitteli.

Mutta Nykäsen toinen puoli toi hänelle vaikeuksia. Felderin mukaan Nykänen oli myös hankala persoona, joka ei aina tullut toimeen ympäristönsä, valmentajien tai muiden ihmisten kanssa.

– Olimme myös järkyttyneitä, kun hän kuoli vain 55-vuotiaana. Hänellä oli varmasti vaikea elämä ylä- ja alamäkineen. Hän ei pitänyt terveydestään huolta viimeisinä vuosina ja hänellä oli alkoholi- ja muita ongelmia. Se on sääli ja harmi, että hän lähti niin nuorena, Felder sanoi.

Dieter Thoma
Dieter Thoma mäkihyppytamineissaan vuonna 1997.EPA

Itävaltalainen uskoo kuitenkin, että Nykästä jää moni kaipaamaan Suomessa, sillä hän muistuttaa suomalaisten suuresta ajasta mäkihypyssä ja siinä Matti Nykänen oli todellinen sankari.

– Häntä lähestyminen oli hyvin vaikeaa, hän oli usein hyvin surullinen. Minulle tuli tunne, että hän oli yksinäinen ja hänellä oli tyhjä olo, mutta urheilussa hän oli täysillä mukana. Se oli hänen intohimonsa ja rakkautensa. Sen aisti kun hän oli mäkitornissa. Thoma totesi.

– Hän halusi vain hypätä ja harjoitella, aina vain mäkitorniin. Mutta hänellä ei ollut koulutusta, eikä hän huolehtinut muusta elämästä. Ja se oli sääli. Henkilökohtaisessa elämässä hänellä oli suuria ongelmia ja siihen vaikutti vielä lähipiiri, joka vei hänet mukanaan eikä hän pystynyt tekemään oikeita ratkaisuja.

Kun Thoma kuuli Nykäsen kuolemasta, hän oli aluksi todella surullinen, ja jopa vihainen. Hän ei kuitenkaan ollut yllättynyt, vaan oli jollain tavalla osannut jopa odottaa uutista.

– Tuollainen elämäntyyli ei voi olla hyväksi kevytrakenteiselle ihmiselle. Mutta hän toimii myös esimerkkinä, että alkoholia ei voi juoda niin paljon ja pilata elämäänsä sillä tavoin, koska meillä on vain yksi elämä. Ja sen ei pitäisi päättyä 55 vuoden iässä.

Thoma tapasi Nykäsen viimeisen kerran vuonna 2013, kun mäkihyppääjät pelasivat koripallon hyväntekeväisyysturnauksessa. Gregor Schlierenzauer ohitti sinä vuotena Nykäsen voittojen määrissä. Thoman mukaan Nykänen oli asiasta iloinen, mutta samalla hieman surullinen menettäessään oman ennätyksensä.

Thomalle Nykänen oli hänen oman aikansa suurin suosikki. Niihin aikoihin kun Nykänen hyppäsi, hän oli Thoman mielestä kaikkien aikojen mäkihyppääjä.

– Toki yhdessä Jens Weisflogin kanssa, entinen saksalaishyppääjä lisäsi.

– Kun he kisasivat vastakkain, se oli todella jännittävää. Katsoin usein televisiosta heidän kisojaan ja olin aina Matin puolella. Anteeksi vain Jens!

Lue myös

Japanin ikinuori mäkilegenda Noriaki Kasai tapasi Matti Nykäsen jo 30 vuotta sitten ja sai suomalaiselta lahjan, jota on säilyttänyt aarteenaan vuosikausien ajan

Olympiavoittaja toivoo, että Matti Nykäselle ei tehtäisi patsaita – esitti vaihtoehtoisen tavan kunnioittaa hyppääjäsankaria: "Matti perinnöllään tukisi mäkihyppyä"

Matti Nykäsen muistopaikoilla kävi tasainen ihmisvirta – herkistyneet katsojat muistelivat mäkilegendaa Salpausselällä: "Hän on ansainnut sata tai satatuhatta kynttilää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat