Suora

  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 20.7.
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – välierät
  • Aviopari katoaa
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Leijonien puhutuin pelaaja oli vielä pari vuotta sitten yliopistomaailman hylkiö – omalaatuisen matkan kulkenut Oliwer Kaski laukoo viileitä rankkareita ja sitäkin viileämpiä kommentteja: "NHL:n pitää olla tavoite"

Otsikoihin noussut Leijonien ensikertalainen ei ollut takavuosina mikään teinitähti. Kova työ on tehnyt hänestä SM-liigan tähtipelaajan.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Oliwer Kaski
Oliwer Kaski on noussut ryminällä SM-liigan huipulle

Suomi kohtaa Ruotsin Tukholman EHT-turnauksen päätösottelussa sunnuntaina klo 16.30. Suora lähetys TV1:ssä ja Areenassa klo 16.15 alkaen (siirryt toiseen palveluun).

TUKHOLMA. Takatukka hulmusi kypärän alta, kun rento suomalaispuolustaja lähestyi kiekon kanssa Venäjän maalia. Laukaus lähti puolihuolimattomasti, jopa löysän näköisesti. Kuti oli niin salakavala, ettei Venäjän maalivahti Ilja Konovalov ehtinyt liikahtaakaan ennen kuin kiekko oli maalissa.

Hetkeä myöhemmin sama toistui uudelleen. Tällä kertaa pitkätukka päätti laukoa samanlaisen vedon vaihtelun vuoksi maalin toiseen nurkkaan.

Suomi hävisi kyseisen voittomaalikisan, mutta sillä ei ollut mitään väliä, kun ottelun jälkeen kaikkien huulilla olivat Oliwer Kasken mielettömät rangaistuslaukaukset.

Harva kiekkoilija laukoo rankkareita yhtä letkeällä tyylillä.

– Tuo on ihan harjoiteltu juttu. Se näyttää viileältä, mutta ihan suunniteltua se on, Kaski kertoo Yle Urheilulle tukholmalaisen hotellin aulassa.

Pelicans-puolustaja Kaskelta on nähty vastaavia rangaistuslaukauksia tällä kaudella myös SM-liigassa.

– Liigassa on vähän huonompi saldo. Yksi on mennyt sisään ja muutama on epäonnistunut.

"Hyökkäysalueella ihan huima kaveri"

Kasken Leijonat-kutsu Ruotsin EHT-turnaukseen ei tullut yllätyksenä. Kaski on tällä hetkellä SM-liigan puhutuin pelaaja.

Porilaislähtöinen toisen polven kiekkoilija johtaa SM-liigan puolustajien pistepörssiä tehoilla 15+24=39. Vuodenvaihteen jälkeen tahti on vain koventunut, minkä myötä Kaski valittiin SM-liigan tammikuun pelaajaksi.

Oliwer Kaski ajaa Venäjän maalille.
AOP

Torstain Venäjä-ottelu oli Kasken, 23, uran ensimmäinen A-maajoukkueessa. Leijonat-debyytti oli monessa mielessä ikimuistoinen.

Kaski antoi näytteen osaamisestaan heti ensimmäisessä vaihdossa, kun hän purjehti Venäjän alueelle maalipaikkaan. Siitä seurasi paine, josta syntyi Suomen avausmaali ottelussa.

On selvää, ettei tämän miehen päätä huimaa. Pelicansin taituri näytti välittömästi pystyvänsä pelaamaan vahvuuksillaan myös maajoukkuetasolla.

– Oliwer on hyökkäysalueella ihan huima kaveri. Hän laukoo ja syöttää hyvin, pelaa pää pystyssä pitkällä mailalla ja on fiksu äijä, sanoo Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen.

HIFK:ssa pelipaikkaan tarvittiin vähän tuuriakin

Entisen Ässät-puolustajan Olli Kasken poika Oliwer ei ollut koskaan mikään teinitähti. Hän pelasi junioreissa tehokkaasti, mutta nuorisomaajoukkueisiin tai Ässien liigajoukkueeseen hän ei mahtunut.

Parikymppisenä Oliwer Kaski teki rohkean ratkaisun. Hän lähti Yhdysvaltoihin pelaamaan yliopistokiekkoa Western Michiganin yliopiston joukkueeseen vuonna 2015.

Pienen kaukalon intensiteetti ja vaatimustaso olivat kova pala A-nuorten SM-liigaan tottuneelle Kaskelle.

– Se on tosi kova sarja. Mielestäni pelasin hyvin sen ensimmäisen kauden. Toisella kaudella jouduin vähän huonoon asemaan. Joukkueeseen tuli muutama hyvä tulokas sisään ja jouduin yhdeksännen puolustajan rooliin, Kaski kertaa puolitoista vuotta kestänyttä yliopistoreissua.

– Halusin mennä jääkiekko edellä, ja koin, ettei vastuuta ollut hirveästi luvassa. Päätin palata Suomeen, jotta saisin pelata paljon.

Kaski teki sopimuksen Helsingin IFK:hon, jossa hänestä aiottiin kehittää liigapelaaja Mestiksen kautta. Kiekko-Vantaan lainavisiitti jäi kuitenkin vain kolmen ottelun mittaiseksi.

– Minulla kävi tuuri siinä alussa, kun sopivasti sattui kaikenlaisia pelikieltoja ja loukkaantumisia, joiden avulla pysyin kokoonpanossa. Onneksi pystyin kehittymään ja lunastamaan paikan HIFK:sta, Kaski sanoo.

Pelicansissa oli tarjolla enemmän vastuuta

Viime kaudella Kaski kuului HIFK:n vakiokokoonpanoon. Hän teki runkosarjassa 16 tehopistettä ja pelasi erinomaiset pudotuspelit.

Kauden päätteeksi hän siirtyi Pelicansiin, vaikka HIFK tarjosi jatkosopimusta.

Oliwer Kaski lähikuvassa.
AOP

– Pelicans oli todella kovasti kiinnostunut. Tykkäsin, mitä päävalmentaja Ville Nieminen näki minussa ja mitä hänen mukaansa pitää tehdä, että saan sen seuraavan askeleen otettua, Kaski kertaa siirron syitä.

– Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa HIFK:sta. Siltoja ei poltettu.

Nyt on helppo sanoa, että tuo päätös oli oikea. HIFK:n ylivoimaa pelaavista puolustajista Kaski oli nokkimisjärjestyksessä Teemu Erosen ja Ryan O’Connorin takana. Pelicansissa oli tarjolla rooli ykkösylivoimassa.

Pelkällä ylivoiman pyörittämisellä Kaski ei olisi saanut kutsua Leijoniin. Kehitystä on tapahtunut muillakin osa-alueilla.

– Hän pystyy liikkumaan ja kamppailemaan paremmin kuin viime vuonna. Se on nostanut hänet uudelle tasolle, Jukka Jalonen sanoo.

Nieminen antoi työkalut käteen

Pelicansin päävalmentajan Ville Niemisen merkitystä on turha väheksyä Kasken huippukaudesta puhuttaessa.

Nieminen on ymmärtänyt, minkälaisesta pelaajasta on kyse ja antanut Kaskelle oikeanlaiset täkyt kehittymiseen.

– Läpimurron taustalla ovat harjoittelu, iso rooli ja korkea vaatimustaso. Häneltä on odotettu paljon, hänelle on annettu työkaluja ja häntä on kannustettu, Nieminen sanoi Yle Puheen Jääkiekkokierroksella keskiviikkona.

Huippuesityksistä huolimatta Kaski on kaikkea muuta kuin valmis pelaaja. Lauantaina Tshekkiä vastaan hän menetti kiekon ylivoimalla siniviivalla. Tshekki teki tilanteesta alivoimamaalin.

Kasken kaltaista pelaajaa olisi kuitenkin älytöntä kahlita. Tuollaisia virheitä tulee, kun pelaa rohkeasti.

– Hän on sellainen pelaaja, joka tarvitsee opin ja peliajan. Kun virheitä on tullut, hänet on pantu takaisin kentälle, Nieminen kertoi.

Nieminen on painottanut, että Kasken pitää jatkaa yrittämistä ja pelata vahvuuksiensa kautta. Kaski on koko SM-liigan ahkerin laukoja, koska Nieminen on käskenyt hänen käyttää hyvää laukaustaan niin usein kuin mahdollista

– Pidän siitä, että Niemiseltä tulee neuvoja pelistä ihan yksityiskohtaisesti. Hän näkee pelin pelaajan näkökulmasta. Olemme käyneet myös henkisiä juttuja paljon läpi, Kaski kehuu valmentajaansa.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Kasken viime vuodet ovat olleet melkoinen tuhkimotarina. Vielä runsaat kaksi vuotta sitten hän oli yliopistoliigan hylkiö. Nyt hän on Leijonien puhutuin pelaaja.

Kiinnostavinta on, mitä tapahtuu seuraavaksi. Leijonissa peli on avattu kahdella komealla rankkarimaalilla ja kokonaisuudessaan kelvollisilla peliesityksillä. SM-liigassa hän on tehnyt tuhoisaa jälkeä runkosarjassa.

Oliwer Kaski lähikuvassa.
AOP

Seuraava kova paikka on edessä runsaan kuukauden päästä, kun SM-liigassa alkavat pudotuspelit. Pelicans on tällä hetkellä kiinni neljännessä sijassa ja puolivälierien kotiedussa.

– Onko hän vähän arka? Uskaltaako hän mennä väleihin ja ottaa taklauksia vastaan, kun pudotuspelissä aletaan rummuttaa, Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta pohti Jääkiekkokierroksella.

Kaski myöntää itsekin, ettei hänen fyysinen puolensa ole joutunut vielä kunnon testiin. Kaski pystyy usein hoitamaan puolustusvelvoitteet pelisilmänsä avulla sijoittumalla oikein.

– Pudotuspeleissä nähdään myös, kuinka kova hän on henkisesti, Kuhta jatkaa.

Maajoukkuepelien perusteella voinee sanoa, ettei Kasken henkisestä puolesta kannata olla huolissaan. Hän on yrittänyt hermoilematta samoja temppuja kuin liigassakin.

Jos pudotuspeleissä tulee onnistumisia, silloin Kasken kohdalla voidaan puhua jopa MM-kisoista. Ja jos MM-kisoissa tulee tulosta, seuraavaksi aletaan spekuloida NHL:llä.

NHL:stä Kaski puhuu yhtä viileään ja rentoon tapaan kuin ampuu rankkareita.

– NHL:n pitää olla konkreettinen tavoite tämän ikäisellä pelaajalla. Olisi outoa, jos ei olisi.

Lue myös:

Pikahälytyksellä Leijoniin kutsuttu Suomi odottaa itseltään yhä parempia otteita: "Vielä on vähän varaa kiristää ruuvia"

Tshekki kaatoi Leijonat EHT-turnauksessa – ylivoimapeli yski jälleen: "Sitä saa, mitä ansaitsee"

Ilves-kapteeni Eemeli Suomi liittyy Leijonien EHT-ryhmään – "Erittäin järkevä ratkaisu" Kiekonmenetys kostautui Leijonille – Tshekki paineli johtoon tällä paitsiomaalilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat