Suora

  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Norja
  • Jääkiekon U18 MM: CAN - FIN
  • Jääkiekon U18 MM, Kanada - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Nuorempi Granlund penkitettiin, pelaajakauppa tulossa? – "Totta kai tässä pata menee jumiin"

Markus Granlund on ajautunut yllättäen ja nopeassa tahdissa sivuraiteille Vancouverissa.

NHL
Markus Granlund
Markus Granlund.Jeff Vinnick / NHLI via Getty Images

VANCOUVER. Kahden vuoden takainen 19 NHL-maalin kausi on Vancouverin Markus Granlundille, 25, tällä hetkellä vain kaukainen muisto. Vielä alkukaudesta päävalmentaja Travis Greenin luottopelaajiin, ainakin peliaikojen puolesta, kuulunut Granlund on ajautunut parin edellisviikon aikana Brittiläisessä Kolumbiassa vahvasti sivuraiteille.

Tammikuun puolessavälissä kaikki näytti vielä hyvältä. Granlund kuului sekä yli- että alivoimakoostumuksiin ja pelasi muutenkin tasaisesti 12–16 minuutin välimaastoon hieman ottelusta ja peluutuksista riippuen.

Tilanne muuttui kuitenkin dramaattisesti tammikuun 23. päivän Carolina-ottelun jälkeen, tähdistöottelutauolla. Viimeisessä ottelussa ennen taukoa Granlund pelasi reilut 12 minuuttia ja kirjasi tehotilastoon lukeman -2.

Kun joukkue palasi reilun viikon tauolta, Granlund löysi itsensä katsomosta otteluissa Coloradoa ja Philadelphiaa vastaan.

– Ei mitään hajua, mitä siinä tapahtui. Mitään palautetta ei ole tullut, Granlund kertasi lauantain Calgary-ottelun jälkeen Yle Urheilulle Vancouverissa.

Markus Granlund lähikuvassa
AOP

Vancouver hävisi molemmat ottelut, jotka Granlund katsoi katsomosta, ja suomalaishyökkääjä palasikin kokoonpanoon vierasottelussa Washingtonia vastaan. Granlund iski maalinkin paluuottelussaan, mutta sekään ei riittänyt. Seuranneissa kahdessa ottelussa kummassakaan oululaisen peliaika ei kivunnut edes yhdeksään minuuttiin.

– Tein maalin ja pelasin seuraavassa pelissä yhdeksän minuuttia, Granlund huokaisi olkiaan kohauttaen.

”Saa nähdä, mitä tässä tapahtuu”

Rehellisyyden nimissä Granlundin pelaamisesta on ollut vaikea löytää viime viikkoina merkittävää tilanteeseen mahdollisesti vaikuttanutta muutosta. Kahdeksaan edelliseen otteluun hän on tehnyt kolme maalia. Samaan aikaan esimerkiksi ylivoimavastuuta nauttivat Nikolai Goldobin ja Jake Virtanen ovat tehneet 18 otteluun yhden maalin kumpainenkin.

Toisaalta alivoimapelissä Granlund on ollut enemmänkin osa ongelmaa kuin sen ratkaisua.

Granlund ei ole loistanut, mutta ei erityisemmin pettänytkään.

Pohjakosketus nähtiin lopulta lauantaina, kun Granlund ei pelannut Calgary-ottelun kolmannessa erässä eikä jatkoajalla vaihdon vaihtoa. Päävalmentaja Green katsoi kuitenkin aiheelliseksi laittaa kolme varttia kylmissään penkillä istuneen suomalaisen laukomaan rangaistuslaukauskisassa.

Granlund ei tehnyt maalia, eikä ollut tilanteeseensa muutenkaan pelin jälkeen kovin tyytyväinen.

Edellisen kerran Granlundin minuutit olivat jääneet näin alhaiseksi marraskuussa 2015 – silloin tämä edusti vielä Calgarya.

Markus Granlund
AOP

– Totta kai tässä on pata jumissa, tänään tuli kahdeksan minuuttia jääaikaa. Kolmannessa erässä ei yhtään vaihtoa. Kyllä siinä menee pata jumiin. Katsotaan nyt, mitä tässä tulee tapahtumaan, Granlund puhisi salaperäisesti.

NHL:n siirtotakaraja todellakin lähestyy ja viimeiset pelaajakaupat pitää tehdä viimeistään helmikuun 25. päivä. Sopimuksensa viimeistä vuotta pelaava Granlund on ehdottomasti yksi niistä suomalaispelaajista, joiden kohdalla pelaajakauppa on täysin mahdollinen.

Tosin Vancouver Canucksin näkökulmasta penkillä istuttaminen tuntuu erikoiselta, se kun ei ainakaan pelaajan jälleenmyyntiarvoa nosta.

– Totta kai sitä miettii, että noin voi käydä, mutta niin voi käydä monelle muullekin tässä kopissa. Ei mulla mitään hajua kuitenkaan ole tällaisista asioista. Nyt tehdään täysiä hommia tälle joukkueelle, olemme kuitenkin mukana pudotuspelitaistossa.

”Pelaaminen on keskiarvoa”

Päävalmentaja Greenin mukaan Granlundin penkittämiselle sekä roolin pienenemiselle on olemassa selkeät syyt.

– Hän ei ole ylivoimassa, koska haluan oikealta laukovat pelaajat molemmille puolille. Brandon Sutter pelaa nyt ylivoimaa. Tyler Motte on napannut paikan alivoimapelistä nopeutensa ansiosta. En juuri mieti yksilöitä, mutta Granlundin pelaaminen on nyt keskivertoa, Green linjasi.

Markus Granlund Vancouver
AOP

Green on oikeassa, Granlund on tyytynyt viime viikkoina keskiarvoon – on Vancouverissa parempaakin suomalaiselta nähty. Mutta sama rehellisyyden nimissä koskee montaa muutakin pelaajaa. Puolustuspelaamisesta Granlundin tekeminen on todella harvoin kiinni, eikä hyökkäyspäässä paljon parempiakaan vaihtoehtoja ole tarjolla.

Kymmenessä edellisessä ottelussa vain Brock Boeser (5) on tehnyt Granlundia (3) enemmän maaleja. Ja runkohyökkääjistä vain Goldobin on pelannut kymmenessä edellisessä ottelussa Granlundia vähemmän. Tuloskin on siis syntynyt varsin rajallisella vastuulla.

Yleisessä tiedossa Vancouverissa on, ettei Granlund ole missään vaiheessa ollut Greenin suosiossa, tai Greenin pelaaja. Suomalaishyökkääjä oli Jim Benningin onnistunut hankinta ja edellisen päävalmentajan, Willie Desjardinsin, luottopelaaja myös hyökkäyssuuntaan.

Saattaakin olla, että kaventuneen roolin takaa löytyy muitakin kuin pelillisiä syitä.

Eikä tämä tarkoita sitä, ettei Granlund voisi räväkämmillä otteilla edes auttaa tilannettaan.

– Aina voi tehdä asioita paremmin, se on ihan selvä. Mutta kuten sanoin, katsotaan, mitä tässä tulee tapahtumaan, Granlund päätti.

Lue myös:

Jori Lehterän debyytti farmijoukkueessa onnistui – laukoi joukkueensa ainoan maalin

Laineen maalihanat tukossa – "Hän yrittää tällä hetkellä syötellä enemmän kuin laukoa"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat