Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Sauhutteleva jalkapallonero hioo rajaheittojakin satoja kertoja – työnarkomaanin uskomaton ura alkoi pikkusarjasta ja jatkuu Valioliigan jättiseurassa

Maurizio Sarri oli jo aloittanut uran pankissa, kun mahdollisuus valmentaa jalkapallojoukkuetta muutti kaiken.

Englannin Valioliiga
Maurizio Sarri.
Getty Images

Italialaisen jalkapallon rakenteista ei puhuta numeroilla, vaan kirjaimilla. Jokainen tietää Serie A:n, moni jopa Serie B:n – mutta jalkapallomaassa riittää sarjatasoja lähes jokaiselle kirjaimelle.

Maurizio Sarri ei ole tarvinnut aapista kerratakseen aakkosia. Hänelle tutuksi tuli jopa Serie E. Siellä ei liiemmin kiillotella pelikenkiä tai jaeta nimikirjoituksia.

Perfektionistille se ei silti ollut tekosyy heppoisemmalle suhtautumiselle jokapäiväiseen valmentamiseen. Toscanalaisessa Sansovinon joukkueessa pelaajat saivatkin tottua loputtomaan hiomiseen.

Sarri levitti kasan palloja yhteen kohtaan kenttää ja komensi pelaajansa paikoilleen. Sen jälkeen annettiin vapaapotkuja. Paljon vapaapotkuja. Sitten vaihdettiin paikkaa ja harjoiteltiin vähän lisää. Seuraavaksi vuorossa olivat kulmapotkut – ensin vasemmalta, sitten oikealta.

Tuntematon ja kokematon italialaisvalmentaja oli laatinut uskomattomat 33 erilaista kuviota pelkästään hyökkäyspään erikoistilanteisiin. Sellaiseen ei ole totuttu edes huippuseuroissa. Niitä kuitenkin käytiin läpi ja hiottiin uudelleen ja uudelleen.

Lopulta koko kuvioiden valikoimasta käytettiin Sarrin omien sanojen mukaan ehkä neljää tai viittä. Mutta silloin kun niitä käytettiin, jokainen tiesi täsmälleen, miten niistä saatiin kaikki irti.

Se on Sarrin menestyksen perusta.

Sarri.
Getty Images

Toscanan aluesarja kaiken alkuna

Sarri on mies Euroopan viihdyttävimmän jalkapallojoukkueen takana.

Sen arvonimen sai Napoli, johon Sarri eteni paiskittuaan töitä niska limassa ympäri kotimaataan, mitä erilaisimmissa jalkapallojoukkueissa. Ne vuodet valmistivat häntä suurseuran peräsimeen, vaikka matkan alussa moinen elämä oli pelkkä haave.

Sarri valmensi Napolia kolmen kauden ajan vuosina 2015-2018. Hänen alaisuudessaan joukkue ylitti kaikki odotukset ja käänsi päitä ympäri jalkapallomaailman. Kolmen kauden aikana Napoli oli kerran Serie A:n kakkonen, kerran kolmonen. Paikoitellen se oli ainoa seura, joka kykeni uhkaamaan italialaista jalkapalloa dominoivaa Juventusta.

Kentän laidalla heilunut mies oli päätynyt siihen asemaan varsin epätyypillisellä tavalla. Sarrista ei koskaan tullut erityisen laadukasta pelaajaa. Hän pelasi keskuspuolustajana, mutta vain alasarjoissa. Muutamat koejaksot suuremmissa seuroissa olivat tuloksettomia.

Jalkapallon sijasta hänen työnsä oli finanssiala. Hän alkoi jo sopeutua työhönsä pankissa ulkomaan valuuttakaupan parissa. Silloin hänelle kuitenkin tarjoutui mahdollisuus valmentaa myös paikallista pikkujoukkuetta. Jalkapallo oli rakas harrastus, jota ei tehnyt mieli hylätä omien pelivuosien jälkeenkään.

Sarri vastasi tarjoukseen myöntävästi ja alkoi mullistaa elämäänsä. Jos joukkueella oli iltapäivällä harjoitukset, hän järjesti tapaamisensa aamulle. Vapaa-aikaa oli lähinnä yöllä, koska kaiken piti olla täsmällisen tarkkaa.

Sarri.
Sarri ei viihtynyt Englannissa kauaa.Getty Images

Valmentamisen hän aloitti Toscanan alueellisessa sarjassa samassa joukkueessa, jossa hän oli itsekin pelannut. Tuttujen pelaajien kunnioitus antoi hyvät edellytykset kokeilla, tulisiko valmentamisesta mitään. Elettiin vuotta 1990 ja Sarri oli 31-vuotias.

Hän ei silloinkaan suhtautunut tehtäväänsä löysin rantein. Jalkapallopyramidin kellarikerroksessa hän uurasti ennennäkemättömällä tavalla yrittäessään tutustua jokaiseen tulevaan vastustajaan hyvissä ajoin ennen ottelua.

Työnteko, halu kehittyä ja taktinen näkemys ovat olleet Sarrin poikkeuksellista nousua leimanneet piirteet. Hänen urakehityksensä muuttui nopeasti ikään kuin tasohyppelypeliksi. Hän viipyi harvoin missään joukkueessa montaa kautta, vaan siirtyi yhdestä seurasta toiseen ja samalla korkeammille ja korkeammille sarjatasoille.

Sansovinoon tullessaan hän oli valmentanut jo kymmenen vuoden ajan. 40-vuotissyntymäpäivä oli takana, matka huipulle edelleen pitkä. Onnistumiset olivat kuitenkin riittävä kipinä sytyttämään valmiiksi suuren intohimon ilmiliekiksi.

Sarri oli valmis uhraamaan erinomaisen uran ja vakaan toimentulon suurimman rakkautensa vuoksi. Sansovinossa vuonna 2002 –valmennettuaan kaksi kautta kuudennella sarjatasolla – hän päätti, että ehkä jalkapallosta voisi sittenkin tulla vielä ammatti.

Sarri.
AOP

Lyhyesti sanottuna vuosina 1990-2018 – eli matkalla Toscanan puolittaisesta höntsäsarjasta Englannin Valioliigaan – Sarri valmensi 28 vuodessa 18 seurassa. Niistä vain kaksi pelasi pääsarjatasolla.

Yksi oli tietenkin Napoli. Sitä edelsi kuitenkin Empoli, pari painoluokkaa köykäisempi seura. Siellä Sarri teki todellisen läpimurtonsa nostaessaan edustusjoukkueen vastoin odotuksia pääsarjaan.

Se avasi oven Napoliin. Henkilökohtainen matka oli vihdoin palkittu. Sarrin synnyinkaupunkina Napoli sulki ympyrän. Yhden epäonnistuneen jalkapallouran jälkeen hän pystyi kuin pystyikin saavuttamaan paikan suosikkijoukkueensa peräsimessä.

Pakkomielteinen taktikko

Mikä ihmeen ukko tuo edes on?

Suosittu kysymys Italian kolmanneksi suurimmassa kaupungissa muutama vuosi sitten. Moni epäili Napolin valmentajavalintaa – syystäkin.

Ainakin yhdellä kriitikoista oli myös meriittejä puheidensa tueksi. Napolin ex-hyökkääjä Diego Maradona seuraa yhä entisen joukkueensa ottamuksia, eikä nähnyt tarvetta antaa uudelle valmentajalle pienintäkään mahdollisuutta.

– En tiedä, mitä kesällä tapahtui, mutta hän ei ole oikea mies Napolille. Hänen alaisuudessaan emme näe voittavaa Napolia, Maradona lausui Gazzetta dello Sportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Jotain Sarrin erikoisuudesta kertoo se, että jopa Don Diego joutui myöhemmin nöyrtymään ja tunnustamaan olleensa väärässä. Kuten usein Sarrin tapauksessa, alku oli vaikea, mutta viikot ja kuukaudet olivat hänen puolellaan – eihän 33 erikoistilannekuviotakaan opetella parissa päivässä.

Sarri.
AOP

Sarri on valmentajaksi varsin taikauskoinen. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastatteleman lähipiirin mukaan hän sytytti aina savukkeen täsmälleen samassa risteyksessä matkalla harjoituksiin. Hotellissa hän kieltäytyy yöpymästä huoneessa numero 17, koska numero tuo hänen mielestään epäonnea. Pelipalloon hän ei haluaisi koskea missään kohtaa.

Uskomusten vastapainona hän ei jätä taktisesti mitään luulojen tai sattumien varaan.

Sivulliselle tarinat Sarrin yksityiskohtaisesta valmentamisesta voivat kuulostaa puuduttavilta, mutta niiden lopputuloksen on määrä olla jotain aivan muuta.

Korkea prässi ja lyhyet syötöt ovat lähtökohtia, joiden avulla hän haluaa joukkueensa etenevän kentällä pallonhallinnan kautta. Sarrilaista pelityyliä on kuvailtu ennen kaikkea iloiseksi ja viihdyttäväksi – ainakin silloin, kun se ankaralla työnteolla alkaa vihdoin päästä oikeuksiinsa.

– Urani alussa pidin taktiikkaa kaikkein tärkeimpänä. Nyt tiedän, että jokaisen pelaajan sisällä asuu pieni lapsi, jota ei pidä unohtaa. Kun pelaajalla on hauskaa, hän pelaa kaksi kertaa paremmin, Sarri on sanonut (siirryt toiseen palveluun).

Jopa Pep Guardiola on ilmoittautunut Sarrin jalkapallon ihailijaksi. Häneen Sarrin työtä on myös verrattu, sillä pelaamisessa on tiettyjä tärkeitä yhtäläisyyksiä. Ennen Manchester Cityn ja Napolin välistä ottelua Guardiola jopa hehkutti upeaa jalkapallonäytelmää, joka kaikkien tulisi nähdä.

Ex-valmentaja Fabio Capello tosin on todennut, että siinä missä Guardiolan johtama taktinen vallankumous teki jalkapallosta unilääkettä, Sarri on saanut kaikki taas hereille.

Guardiola ja Sarri.
Getty Images

Taktiset oivallukset potkivat Napolissa montaa yksilöäkin uudelle tasolle.

Kukaan ei ollut saanut hyökkääjä Gonzalo Higuaínista irti yhtä paljon – argentiinalainen teki parhaimmillaan 36 maalia 35 ottelussa ennen kuin hänet kaupattiin jättisummalla Juventukseen. Paikkaajaksi Sarri valitsi Dries Mertensin, joka oli tehnyt kahdella edellisellä kaudella yhteensä 11 maalia – Sarrin taktiset muutokset piiskasivat belgialaisen 28 maalin kauteen.

– Sarri opetti minulle paljon tästä pelistä. Tuntui siltä kuin hän olisi pelannut nämä ottelut läpi päässään ja kentällä meillä olisi ylimääräinen pelaaja, Mertens kuvaili Corriere dello Sportille (siirryt toiseen palveluun).

Jorginho puolestaan kasvoi Napolin keskikentän moottoriksi, jonka Chelsea hankki kovaan hintaan Sarrin aloitettua työt Englannissa. Pian perässä seurasi myös Higuaín.

Sarri vaatii paljon, mutta antaa vielä enemmän. Eikä hän varmaankaan edes osaisi tehdä työtään ilman orjallista paneutumista kaikkiin taktisiin ulottuvuuksiin.

Edes ne erikoistilanneharjoitteet eivät ole unohtuneet parrasvaloissa, kuten Valioliigan Watfordista Napoliin lainattu Nathaniel Chalobah sai huomata.

– En ollut koskaan harjoitellut sivurajaheittoja. Heillä oli kymmenen erilaista merkkiä, ja ensimmäisen päivän päätteeksi sain lunttilapun opiskeltavaksi. Olin aivan hukassa, keskikenttäpelaaja muisteli BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Sarri.
AOP

Erikoinen ilmestys

Täydellisyyden taukoamattomalla tavoittelulla on hintansa. Sarrin tapauksessa se on lähes jatkuva tupakointi.

Napoli-vuosina ei ollut epätavallista, että valmentaja seurasi visionsa toteutumista vaihtopenkin edustalla tupakka suussa ottelujen aikanakin. Kun se kiellettiin, Napoli rakensi stadionin uumeniin Sarrille oman tupakkahuoneen.

Mertens on sanonut, ainakin toivottavasti vähän liioitellen, Sarrin kuluttavan jopa viisi askia päivässä. Jopa italialainen rap-artisti tarttui laajaa mediahuomiota saaneeseen tapaan ja omisti Sarrille kappaleen, minkä jälkeen artisti pyysi valmentajalta nimikirjoituksen savukkeeseen.

Uuvuttavassa työssä turhautuminen ja stressi voivat olla vaikeita käsiteltäviä, joten Sarrin on ollut vaikeaa luopua tavastaan. Paine onnistua on kova ja italialainen asettaa joukkueensa pelaamiselle itsekin valtavia odotuksia.

Hän on kertonut aloittavansa työpäivänsä yleensä aamuyhdeksältä ja paiskivansa hommia iltaseitsemään. Sen jälkeen hän katselee videoita itsekseen vielä parin tunnin ajan.

– Se on minulle kuin uskontoa, hän kuvaili The Sunin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

– Kotini on kymmenen minuutin päässä harjoituskeskuksestamme ja sulkeudun sinne. Jos joku koputtaa, he tietävät, että en avaa ovea. Olen uppoutunut omaan maailmaani.

Sarri.
AOP

Englannissa ei saa tupakoida kentän laidalla, joten siihen on sopeuduttava, jos haluaa valmentaa Valioliigassa. Ja Sarri todella haluaa. Eikä vain valmentaa, vaan menestyä.

– Luopuisin aivan varmasti kaikesta omaisuudestani voittaakseni jotain Chelseassa, hän totesi Telegraphin (siirryt toiseen palveluun) mukaan aloittaessaan uudessa työssään.

Voittamiseen on silti yhä matkaa. Kuten Napolissa ja Empolissa, Sarrin alku ei ole ollut helpoimmasta päästä. Chelsean otteet ovat ailahdelleet ja edellistenkin managereiden alaisuudessa tuskastunut seura on kärsinyt karujakin tappioita – muun muassa helmikuussa 0-6-lukemin Guardiolan Citylle.

Kun on kyse yhdestä Valioliigan jäteistä, paine onnistua kasvaa viikko viikolta. Osoituksena siitä Sarri on tällä kaudella muun muassa sulkeutunut joukkueensa kanssa tappion jälkeen tunniksi pukukoppiin käymään kehityskeskustelua. Ilmeisesti nikotiini onkin yhä tärkeä polttoaine, sillä nyt Sarrin tapana on imeskellä tupakan tumppeja otteluiden aikana.

Se sopii hänen muutenkin omalaatuiseen ilmeeseensä. Sarrilla ei ehkä ole samaa italialaista eleganttia tyyliä kuin vaikkapa Massimiliano Allegrilla, Roberto Mancinilla tai Carlo Ancelottilla. He ovat räätälinsä tuntevia herrasmiehiä. Sarri sen sijaan seisoo kentän laidalla verkkarit jalassa ja vihko kädessä.

Jollain tapaa se muistuttaa hänen eriskummallisesta tiestään Valioliigaan. Sarrinhan ei olisi koskaan pitänyt edes päästä tähän pisteeseen. Hän oli vain jalkapallofanaatikko, joka alkoi suunnitella uraa valmentajana vasta yli nelikymppisenä ja debytoi pääsarjatasolla 55-vuotiaana.

Vuonna 2015 hän hämmästyi, kun häneltä udeltiin mielipidettä Serie A -valmentajien palkoista. Sarri oli listan pohjalla ja toimittaja kysyi, saako se hänet vihaiseksi.

– Vitsailetko? Minulle maksetaan jostain, mitä olisin tehnyt ilmaiseksi töiden jälkeen. Olen vain onnekas, hän vastasi (siirryt toiseen palveluun).

FA-cupin 5. kierroksen ottelu Chelsea – Manchester United TV2:ssa maanantaina 18.2. kello 21.10.

Lue myös:

Sergio Ramosin vilunkipeli uhkaa kolahtaa omaan nilkkaan – Uefa tutkii Real Madridin kapteenia tahallisesta varoituksesta

Ruotsalaisyleisö teki Chelsean nimimiehiin suuren vaikutuksen – "Ihan kuin Brasiliassa"

Mitä ihmettä tapahtui Chelsealle? Hyvin aloittaneen päävalmentajan palli heiluu murskatappion jäljiltä – "Yksi urani huonoimmista illoista"

Tappio kirpaisi Solskjäriä, mutta Manchester United ei ole luovuttamassa: ”Vuorille kuuluu kiivetä”

Tuntematonta norjalaista luultiin ensinäkemältä turistiksi – taianomaiset hetket tekivät hänestä rakastetun legendan, joka kutsuttiin taas Manchester Unitedin pelastajaksi

Lähteet: Gazzetta dello Sport, BBC, Uefa, Corriere dello Sport, The Sun, Telegraph

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat