Suora

  • Elävä arkisto esittää

Matti Nykäsen minibaarilasku yllätti, kun hotellivirkailija penäsi rahoja – ystävä ja manageri muisteli vuosiaan mäkikotkan kanssa: "Siinä meillä molemmilla tipahti kyynel silmään"

Matti Nykänen oli kuin oma poika Antero Vertolle, joka manageroi mäkikotkaa vuosina 1982-1992.

Matti Nykänen
Matti Nykänen
Matti NykänenGetty Images

LAHTI. Entinen manageri, 79-vuotias Antero ”Napu” Verto kävelee kainalosauvojen turvin tutussa paikassa, Lahden hiihtomuseossa. Kynttilän liekki lepattaa Matti Nykäsen muistokirjoituspaikassa, mitalikokoelman läheisyydessä. Matti Nykänen ja Antero Verto tunsivat toisensa 40 vuotta, manageriyhteistyö alkoi Salpausselällä ja jatkui senkin jälkeen ystävyytenä.

– Muistan, kun hyvä ystäväni, edesmennyt Eino Kirjonen sanoi, että haluatko tavata tulevan maailman parhaan mäkihyppääjän. Matti oli tuolloin 16-vuotias. Matti nousi autosta ja pokkasi kuin koululainen. Ensivaikutelma oli, että tuossa pojassa on jotain, Antero Verto muistelee.

Matti Nykäsestä tuli Verton perheelle kuin oma poika, ja Matti piti heitä toisina vanhempinaan. Ystävyys ja luottamus oli molemminpuolinen. Nykänen muutti 90-luvun alussa puoleksi vuodeksi asumaan Antero Verton luokse silloisen vaimonsa Piian ja Eveliina-tyttären kanssa.

–Matti meni usein iltaisin vaimoni Marjun sängyn viereen, istahti ja sanoi, että ”kiitos tästäkin päivästä”. Siinä meillä molemmilla tipahti kyynel silmään.

Muun muassa nelinkertaisen olympiavoittajan ura oli tuolloin jo kääntymässä kohti loppua. Verto näyttää hopeista pientä palkintoa, jossa lukee "Ruka 1990 kunniapalkinto."

Matti Nykänen oli ympäri maailmaa esikuva, jonka tekniikkaa yritettiin matkia.

Antero Verto

– Matti oli erittäin mielissään Rukan kilpailun voitosta. Hän antoi tämän palkinnon minulle ja liitin pohjaan vielä Matin erikoismitalin.

Antero Verto toimi Matti Nykäsen managerina 10 vuotta
Antero Verto.Petri Niemi/Yle

Verto oli Matin kanssa useilla reissuilla eri puolilla maailmaa. Vuonna 1999 he matkustivat gaalaan, jossa valittiin vuosisadan urheilija. Matin ainoa toive matkalta oli, että hän pääsisi samaan kuvaan vuosisadan urheilijaksi valitun ex-nyrkkeilijä Muhammed Alin kanssa.

– Se oli ainoa toive, joka hänellä oli. Vaikka kuvaaminen oli tilaisuudessa kielletty, niin se lopulta onnistui ja Matti oli onnellinen, kertoo Antero ”Napu” Verto.

Suomalaisseurue oli muutaman päivän päästä luovuttamassa huoneitaan gaalatapahtuman jälkeen, kun loistohotellin vastaanottovirkailija kyseli, että Mr. Nykäsellä on huoneen minibaarin lasku maksamatta.

– Kysyin, että mitä laskuun kuuluu? Virkailija sanoi, että tässä on kolmen vuorokauden Mozartin kuulat maksamatta, naureskelee Verto ja toteaa lopuksi, että Matti piti suklaasta.

Esikuva ja persoonan kaksi puolta

Verto näki Nykäsen kilpauran nousun, huippuvaiheen ja laskun. Hän kertoo, että Nykäsen ympärille oli koottu tiimi, joka auttoi hyppääjää eteenpäin. Tiimiin kuuluivat Verton lisäksi Matti Pulli, Kirjonen ja Niilo Halonen.

– Matin merkitys mäkihypylle on suuri. Hän oli ympäri maailmaa esikuva, jonka tekniikkaa yritettiin matkia.

Matti Nykänen.
Ville Paso / Yle

Hyppääjän voimakkaassa persoonassa Verto tunnisti kuitenkin kaksi puolta.

– Matti oli viimeisen päälle herrasmies siisti ja täsmällinen, mutta sitten kun tuli juhlahumua ja muuta, niin sitten ei välitetty, vaan käveltiin paikkoihin sisään oli ovea tai ei.

Nykäsen alkoholinkäytöstä Verto ei tarinoita kerro, koska ei ole ollut yhdelläkään ryyppymatkalla mukana.

Terveyshuolet puhuttivat

Ennen kuolemaansa Matti Nykänen soitti usein entiselle managerilleen.

– Hän tiesi ja tunsi oman kuntonsa sekä kertoi vatsakivuista. Tänä vuonna vaistosin, että soitot vähenevät päivä päivältä. Viimeisimmissä puheluissa hän oli kiinnostunut minun terveystilanteestani, kun olin käynyt sairaalassa.

Kuuntele Antero Verton pidempi haastattelu tästä.

Lisäys 10.2. klo 15.48 Täydennetty juttua myös Yle Lahden tekemän haastattelun pohjalta.

Lue myös

Kisakansa hiljeni Matti Nykäsen muistolle Salpausselällä – katso koskettava muistohetki

Maailman paras mäkihyppääjä oli piinkova urheilija, jonka sisällä oli surullinen ja yksinäinen mies – Matti Nykäsen kilpakumppanit tunsivat suomalaisen kaksi puolta

Japanin ikinuori mäkilegenda Noriaki Kasai tapasi Matti Nykäsen jo 30 vuotta sitten ja sai suomalaiselta lahjan, jota on säilyttänyt aarteenaan vuosikausien ajan

Olympiavoittaja toivoo, että Matti Nykäselle ei tehtäisi patsaita – esitti vaihtoehtoisen tavan kunnioittaa hyppääjäsankaria: "Matti perinnöllään tukisi mäkihyppyä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat