Suora

  • Elävä arkisto esittää

Suomen sprinttitykki kuittaili hevoskaupoista, kun pitkä odotus vihdoin päättyi: "Iivo oli minulle tämän palkintorahan velkaa" – olympiavoittaja juonitteli jo MM-kisojen hiihtojärjestystä

Ristomatti Hakolan ja Iivo Niskasen pariviestitesti Salpausselällä oli onnistunut. Niskasen mielestä parivaljakolla on Seefeldin MM-kisoissa hyvät mitalisaumat.

hiihto
Salpausselän mitalikolmikko
EPA / Markku Ojala

LAHTI. Ristomatti Hakola ja Iivo Niskanen halusivat kokeilla Salpausselällä, miten kaksikolta sujuu perinteisen pariviesti. Niskanen oli tähän mennessä hiihtänyt matkaa arvokisoissa Sami Jauhojärven kanssa, mutta hyvin näytti hiihto kulkevan Hakolankin kanssa, sillä tuloksena oli kolmas sija.

Kakkossijaakin oli tarjolla, mutta Norjan kakkosjoukkueen ankkuri Eirik Brandsdal puristi Hakolan ohi maaliviivalla.

– Rise oli jo sapelia pyörittelemässä, vai mikä ropelli se onkaan, Niskanen naurahti toimittajille kisan jälkeen.

– Hain vähän ropellia, Hakola myönsi virnistäen.

– Katsoin takasuoralla, että meillä on jonkin verran rakoa, mutta maalissa sitä ei enää ollut. En nähnyt häntä (Brandsdal) ennen kuin vierellä, sillä keskityin murjomaan niin paljon kuin lähti.

Kaksikko joutui hiihtämään ennakkoon kovempaa jo alkuerässä, sillä Niskasen sauva rikkoontui varsin huonossa paikassa, ennen ensimmäistä nousua, ja hän joutui hiihtämään pitkään yhdellä sauvalla.

– Olin ajatellut, että verrytellään se karsinta, mutta tulikin yllättävän kova aukaisu siihen alkuun, Niskanen sanoi.

Hakola, joka oli jättänyt lauantain sprintin väliin flunssan takia, sanoi hieman pelänneensä, miten kroppa toimisi kisassa, mutta alkuerän kovan rypistyksen takia hän sai hyvin karstat pois.

Finaalissa Hakola pysyi hyvin jopa Johannes Hösflot Kläbon perässä, kun tämä otti irtioton ankkuriosuudella.

– Olen vain kunnossa. Tämä oli ensimmäinen podium minulle, niin pitää vähän iloinenkin olla, Hakola myhäili tyytyväisenä ensimmäisestä maailmancupin palkintosijastaan.

– Iivo oli minulle tämän palkintorahan velkaa, kun pakotti ostamaan hevosen, Hakola sanoi viitaten hiihtäjien kimppaomistuksessa olevaan Bismarck Comeryyn.

Niskasen mukaan hänellä on Hakolan kanssa Seefeldissä hyvinkin mahdollisuudet mitaleille, vaikka Norja, Ruotsi ja Venäjä saavatkin todennäköisesti kovat kaksikot liikkeelle. Salpausselän kisa toimi hyvänä harjoituksena etenkin vaihtojen osalta, sillä sunnuntaina ne menivät vielä melkoiseksi häsellykseksi.

– Se oli parasta harjoitusta. Meillä pitää olla selkeä suunnitelma, miten se tehdään, ettei käy haveri, Niskanen sanoi.

Niskanen itse vielä pohtii Seefeldin matkojaan, sillä 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisa on hänelle selkeä päämatka. Mutta hiihtääkö Niskanen yhdistelmäkilpailun, se on se tärkein kysymys.

– Kyllähän se varmasti menisi, mutta Rise ei välttämättä taputtaisi päätä, jos olen edellisenä päivänä hiihtänyt kolmekymppiä. Voi käydä huonostikin. Se on vähän kysymysmerkki, hän myönsi.

Myöskään hiihtojärjestystä ei ole vielä päätetty, vaikka Salpausselällä kokeiltu Niskanen aloittajana ja Hakola ankkurina toimi hyvin. Niskanen muistutti kuitenkin kahden vuoden takaisesta Lahden MM-kisojen pariviestissä, jossa hän hiihti ankkuriosuuden, mutta tuolloin norjalaishiihtäjän kompurointi loppusuoralla saattoi viedä Niskaselta ja Jauhojärveltä maailmanmestaruuden.

– Katsotaan kumman (Emil) Iversen hiihtää, niin minä hiihdän hänen kanssaan, Niskanen naurahti.

Lue myös:

Niskanen ja Hakola kolmanneksi parisprintissä – toinenkin Norjan joukkue puristi maaliviivalla ohi

Matintalo ja Kyllönen viidenneksi parisprintissä – voitto meni Ruotsiin

Niskanen ja Hakola vahvassa vauhdissa parisprintin välierässä – Lauri Vuorinen kaatui epäonnisesti

Seefeldin MM-ladulle ryntää nuori lupaus, jota kannattaa seurata – Anita Korva on tuleva tähti, josta ei ole vielä hiottu kaikkia särmiä kohdilleen

Seefeldin mitalitoivot Hakola ja Niskanen testaavat pariviestiä Lahdessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat