Suora

  • Rallin MM, Saksa, kisakooste

Leikkauspöydällä syksyllä maannut hiihtäjä on yllättäen valintaspekulaatioiden kuumimpia nimiä – Suomi kasasi joukkueet nuorten lupausten ja alavireisten tähtien varaan ja se toimi

Johanna Matintalo ja Anita Korva saivat ensikosketuksensa maailmancupin pariviestiin Salpausselällä. Kerttu Niskanen ja Anne Kyllönen antoivat taasen näytön tämän hetken kunnostaan.

hiihto
Kerttu Niskanen.
Kerttu Niskanen.Markku Ulander / Lehtikuva

LAHTI. Salpausselän perinteisen hiihtotavan parisprinteissä Suomen naisten joukkueissa nähtiin kaksi mielenkiintoista kokoonpanoa: molemmissa joukkueissa hiihti nuori hiihtäjä, joka ei aiemmin ollut hiihtänyt maailmancupissa pariviestiä sekä hiihtäjä, jolla on ollut alkukaudella varsin tuskaista.

Molemmat joukkueet - Johanna Matintalo ja Anne Kyllönen sekä Kerttu Niskanen ja Anita Korva - suoriutuivat tehtävästään kunnialla.

– Ei voida olettaa, että jos laitetaan junnuja pariviestiin, että sieltä tulisi kärkipään sijoja. Olimme isojen maiden joukossa, ja se on mielestäni tärkeintä, valmentaja Mikko Virtanen kehaisi.

Lahden nuorten MM-kisat vatsataudin takia väliin jättänyt Matintalo ei ollut ennen sunnuntaita startannut koskaan aiemmin pariviestiin, joten hän oli siihen nähden erittäin tyytyväinen. Hän sanoi olevansa kiinnostunut matkasta myös Seefeldissä.

–Meillä ei naisissa kaikilta löydy tähän kiinnostusta. En arvo sitä, että kuka olisi parina, mutta itse olen kiinnostunut tästä matkasta, koska en kuitenkaan hiihdä yhdistelmäkilpailua, Matintalo sanoi.

Nuorten MM-kisoissa kolme pronssia napannut Korva on voittanut Kyllösen kanssa pariviestin Suomen mestaruudenkin, mutta maailmancupissa tahti oli toinen. Raskas kisarupeama on alkanut jo painaa nuoren hiihtäjän jaloissa.

– Kyllä tuntui tänään, oli löysä ja väsynyt olo, mutta oli parani finaaliin ja pystyin jopa iskemään viimeiseen nousuun. Tuntuu kuitenkin, että on hyvä saada taukoa. Ei ole sellaista iskua kuin parhaimpina päivinä, Korva sanoi ja kertoi ottavansa seuraavat päivät tarkasti, ettei flunssa iske päälle.

Johanna Matintalo.
Johanna Matintalo.Markku Ulander / Lehtikuva

Syksyn selkäleikkauksesta toipuva Anne Kyllönen antoi vahvan näytön siitä, että hän on hyvässä nousukunnossa. Hän sai sunnuntain pariviestiesityksellään todennäköisesti ainakin toisen jalkansa MM-koneen oven väliin.

– En tiedä, onko oloni helpottunut, mutta on huomattavasti kivempi hiihtää kovaa ja olla jonkinlaisessa kunnossa kuin miettiä, että mikä se kunto on, leveästi hymyillyt Kyllönen kertoi.

Kyllösen mukaan hänellä on ollut jo pidempään sellainen olo, että hän on mennyt eteenpäin, mutta se ei ole vielä näkynyt tuloksissa.

– Olen joutunut treenaamaan tosi kovaa tänne asti, ja nyt vasta on pikkuhiljaa kevennelty. Olen sitä myöten saanut enemmän itsestäni irti ja kuntoa eteenpäin. Nyt alkoi olla jo sellaista menoa, että on otettu askel eteenpäin.

Kyllönen on kauden aikana osoittanut melkoista sisukkuutta, sillä hänen ei uskottu palaavan suksille vasta kuin vuodenvaihteen jälkeen. Sen sijaan hän kisasi jo Rukan maailmancupissa.

Kyllönen myönsi kuitenkin, ettei hän syksyllä ollut luottavainen siihen, että hän saattaisi olla mukana MM-joukkuevalinnoissa. Hän ei itse halunnut edes pohtia vielä Seefeldin MM-kisoja ja mahdollisia matkavalintoja, jos hänet joukkueeseen valitaan.

– Tiesin, että kaiken pitää mennä hyvin ja saada treeniä tehtyä alle. Ei tässä ylimääräistä aikaa ole ollut. Toivotaan, että tästä on suuntaa vielä ylöspäin.

Anne Kyllönen.
Anne Kyllönen.Markku Ulander / Lehtikuva

Myös Kerttu Niskasen meno oli jo parempaa kuin alkukaudesta, vaikka se ei vielä ollut lähellekään hänen parasta tasoaan. Salpausselän pariviesti oli ylikunnosta kärsineelle hiihtäjälle kauden ensimmäinen sprinttikisa.

– Ehkä se oli sen oloistakin. En oikein tiennyt, kuinka kovaa uskallan lyödä, sillä en ole tehnyt yhtään nopeita rutistuksia tauon aikana tai sen jälkeen. Lähdin yrittämään sen minkä lähtee, hän kertoi kisan jälkeen.

– Sprintti vaatii paljon suorituskykyä, ja se on minulle tällä hetkellä heikkous. Mutta ei tämä mikään katastrofikaan ollut!

Niskanen kuuluu niihin harvoihin huippuhiihtäjiin, joka aikoo osallistua Cognen maailmancupin kilpailuun juuri ennen Seefeldiä. Italiassa hiihdetään Niskasen bravuurimatka 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailu, jolta hän toivoo hyvää suoritusta.

– Toivon, että onnistun siellä, niin saisin itseluottamustakin pikku hiljaa ylöspäin. Se on suurin asia, mikä minun täytyy saada paremmaksi. Cogne on minulle tärkeämpi paikka onnistua kuin täällä Lahdessa, Niskanen sanoi ja iloitsi jo etukäteen maanantaina alkavaa matkaansa Italiaan.

- Mikäpä sinne lähtiessä, kun Juho (avopuoliso Mikkonen) ja Iivo (pikkuveli Niskanen) ovat lähdössä mukaan. A-luokan reissu!

Lue myös:

Suomen sprinttitykki kuittaili hevoskaupoista, kun pitkä odotus vihdoin päättyi: "Iivo oli minulle tämän palkintorahan velkaa" – olympiavoittaja juonitteli jo MM-kisojen hiihtojärjestystä

Salpausselän kisat jättivät kysymyksiä ilmaan – Niskasen ja Hakolan paineet Seefeldiä varten karisivat

Niskanen ja Hakola kolmanneksi parisprintissä – toinenkin Norjan joukkue puristi maaliviivalla ohi

Matintalo ja Kyllönen viidenneksi parisprintissä – voitto meni Ruotsiin

Niskanen ja Hakola vahvassa vauhdissa parisprintin välierässä – Lauri Vuorinen kaatui epäonnisesti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat