Kommentti: Teemu Pukki ja Norwich täydentävät toisiaan satumaisella tavalla – sen soisi jatkuvan myös Valioliigassa

Teemu Pukille olisi tärkeää päästä kokeilemaan siipiään Valioliigassa nimenomaan Norwichin paidassa, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Kuva: AOP

Teemu Pukki rikkoi sunnuntaina suomalaisittain ennennäkemättömän 20 maalin rajapyykin jalkapallon Englannin Mestaruussarjassa. Shefki Kuqin 19 maalin ennätys kaudelta 2004–2005 jäi historiaan.

Huomionarvoista on, että Norwichilla on vielä 15 sarjaottelua pelaamatta. Nykyisellä maalitahdilla Pukki rikkoo kauden loppuun mennessä 30 maalin rajan. Tähän on 2000-luvulla pystynyt Mestaruussarjassa vain yksi pelaaja, nykyisin Valioliigan Brightonissa palloja verkkoon latova Glenn Murray.

Norwich siirtyi sunnuntain Ipswich-voitolla sarjan kärkipaikalle. Tästä päästäänkin suomalaisten mieliä askarruttavaan kysymykseen. Voisiko Pukki jatkaa maalitehtailua myös Valioliigassa?

Nykyisellä pelivireellään Pukki nousee Valioliigaan ilman Norwichiakin, jos vain itse kokee siirron tarpeelliseksi. Pukin kannalta tärkeää olisi kuitenkin päästä kokeilemaan siipiä Englannin pääsarjassa nimenomaan Norwichin paidassa.

Päävalmentaja Daniel Farken pelitapa on kuin räätälöity Pukin vahvuuksille. Suomalaisen täsmälliset pystyjuoksut ja murhaava viimeistelykyky ovat kirsikoita Norwichin iloisen jalkapallokakun päällä.

Pukin panos Norwichille on toki paljon muutakin. Itse tekemiensä maalien lisäksi Pukki on antanut jo kuusi maalisyöttöä. Farken pelitavan edellyttämä kova työmäärä täyttyy Pukin osalta jokaisessa ottelussa.

Fysiikkaa ei enää tarvitse epäillä

Pukin siirto Englannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle yllätti monet, mutta peliliike oli tarkkaan harkittu niin pelaajan kuin Norwichinkin tahoilta. Hedelmiä kerätään nyt joka viikonloppu.

Ulkomaalaisvalmentajat ovat hallinneet Valioliigaa jo pitkään. Sama suuntaus on ollut nähtävissä Mestaruussarjankin puolella. Suorassa nousussa Valioliigaan ovat kiinni modernin jalkapallon harjalla olevat saksalaisen Farken valmentama Norwich ja argentiinalaisen Marcelo Bielsan luotsaama Leeds.

Englannin divarijalkapallo ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkkää painia ja kukkupalloja. Pukin kaltaisille fiksusti liikkuville hyökkääjille Mestaruussarja on nykyään yksi parhaista ponnahduslaudoista kohti suurempia parrasvaloja.

Pukkia on läpi uransa epäilty fyysisistä ominaisuuksistaan. Viimeistään kuluva kausi on osoittanut, että niiden puutteesta maalitehtailu ei jää kiinni.

Suurimpiin brittikenttien suomalaishyökkääjien saavutuksiin Pukilla on vielä matkaa. Mikael Forssell iski parhaalla kaudellaan 17 Valioliiga-maalia Birminghamin paidassa.

Jos Norwichin projekti etenee toivotulla tavalla, Pukki voi hätyytellä kymmenen maalin rajaa maailman suurimmassa sarjassa jo ensi kaudella.

Lue myös: