Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Olympialaisista ulos jätetty hiihdon supertähti uhkuu yhä pyhää vihaa – meneekö Sergei Ustjugovin lataus yli Seefeldin MM-kisoissa?

Sergei Ustjugov oli Lahden MM-kisoissa kaksi vuotta sitten huippuvireessä. Kovia kokenut venäläinen pääsee jälleen todistamaan tasonsa.

Hiihdon MM 2019
Sergei Ustjugov.
EPA

Venäläinen aloitti Seefeldin MM-kisat hylkäyksellä. Sergei Ustjugov kävi torstain sprintissä kuumana ja syyllistyi kyseenalaiseen käytökseen. Ensin Ustjugov kolaroi välierässä Norjan Johannes Hösflot Kläbon kanssa, minkä jälkeen hän töni Kläboa maalialueella.

Edelliset MM-hiihdot Lahdessa olivat Ustjugoville suurta juhlaa ja jatkuvaa mitalisadetta. Yhtäkään kisaa ei Lahdessa käyty ilman, että sama venäläisurheilija olisi ollut kärkikahinoissa.

Hänen huippuhetkensä oli 30 kilometrin yhdistelmäkilpailun voitto. Se teki Ustjugovista maailmanmestarin. 50 kilometrin kuninkuusmatkalla hän saavutti hopeaa ja hävisi voittajalle vain kuusi sekunnin kymmenystä. Sprintissä hopeaa tuli myös niukalla erolla.

Eikä menestys jäänyt henkilökohtaisille matkoille. Toinen kultamitali irtosi parisprintistä. Viestikisassa Ustjugov oli Venäjän ankkuri, kun joukkue sijoittui toiseksi.

Ustjugov poistui Lahdesta viisinkertaisena MM-mitalistina. Yhdistetyssä neljä kultaa voittaneen Johannes Rydzekin jälkeen hän oli koko kisojen menestynein miesurheilija. Kukaan muu ei voittanut Lahdessa viittä mitalia.

Sergei Ustjugov.
EPA

Valokeilassa paistattelun sijasta Ustjugovin mielessä olivat kuitenkin muut asiat. Kuusi venäläishiihtäjää oli asetettu kilpailukieltoon, eikä Ustjugov voinut hyväksyä sitä.

– Jokainen näistä mitaleista on omistettu heille. Puolet maailmasta on tällä hetkellä meitä vastaan, Ustjugov sanoi Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Vielä silloin Ustjugov ei osannut aavistaa, että hän liittyisi itsekin tuon joukon jatkeeksi. Yksi puhelinsoitto toi uran musertavimman uutisen ja murskasi venäläisen suurimman henkilökohtaisen unelman.

Sergei Ustjugov.
AOP

Karu ratkaisu romutti unelman

Vuotta myöhemmin Etelä-Koreassa nähtiin jo aivan toiset hiihtosankarit.

Parhaiten muistetaan Norjan Johannes Hösflot Kläbon uroteot. Venäjän lippua kantoi korkeimmalla Aleksandr Bolshunov.

Ustjugovia ei kisoihin päästetty, mikä muutti asetelmia radikaalisti. Hänen piti nimittäin kilpailla vain kultamitaleista. Lahden MM-hiihdot ja Tour de Skin voitto olivat niin väkevät näytöt, ettei Ustjugov ollut lähdössä olympialaisiin kokeilemaan.

Doping-vyyhdin leviäminen sai kuitenkin Kansainvälisen olympiakomitean asettumaan poikkiteloin myös hänen osallistumisensa tielle. Kisoihin osallistuvat venäläisurheilijat kutsuttiin erikseen kilpailemaan olympialiikkeen lipun alla, eikä Ustjugovia kelpuutettu listalle.

Draamaa lisäsi se, ettei Ustjugovia epäilty mistään. Hän ei ollut koskaan kärynnyt dopingista tai ollut edes epäiltyjen joukossa. KOK ei myöskään suostunut perustelemaan ratkaisuaan.

Sergei Ustjugov.
EPA

Uutinen sai Ustjugovin suunniltaan. Hän oli yksi vahvimmista ennakkosuosikeista olympiavoittajaksi, mutta sen sijaan hän pystyi seuraamaan kisoja vain televisiosta. Kolaus oli niin raju, että Ustjugovin uumoiltiin harkinneen jopa uran lopettamista. Lopulta hän päätti jättää koko loppukauden väliin.

– Hän ei näytä sitä ulospäin, vaan yrittää tsempata meitä muita. Mutta hänellä on oikeasti paha olla, kilpailukiellossa aiemmin ollut venäläishiihtäjä Aleksei Petuhov sanoi Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

Vuosi vuodelta hiljaisemmaksi

Ustjugov alkoi harrastaa hiihtoa 9-vuotiaana. Siihen asti hän oli kokeillut milloin mitäkin, muun muassa nyrkkeilyä.

Hiihto sujui kuitenkin niin mallikkaasti, että halu menestyä lyttäsi muut lajit. Polku huipulle löytyi keskeltä Venäjää, Hanty-Mansijskin alueella toimineesta hiihtolajien koulusta.

Nuorempi Ustjugov oli villimpi ja arvaamattomampi luonne kuin nykyinen 26-vuotias huippu-urheilija.

Hän on rauhoittunut ja kanavoi oikeanlaista energiaa harrastuksistaan. Hän on aiemmin kuvaillut itseään suorastaan riippuvaiseksi internetistä, mutta nykyisin hän yrittää enemmänkin lukea kirjoja. Vapaa-ajallaan hän eristäytyy jäälle pilkkimään tai ajelee pitkiä matkoja.

– Ajan asuinkaupungistani Jekaterinburgista 1100 kilometriä kotikylääni oikein mielelläni, hän sanoi FIS:n haastattelussa Venäjän hiihtoliiton verkkosivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Sergei Ustjugov.
EPA

Hiljaista on ollut kilpailukiertueella – ainakin median suuntaan. Lahdessa voiton hetkelläkin maanmiehiään puolustaneesta Ustjugovista on tullut lähes mykkä mies.

Hän on yhä katkera epäreiluksi mieltämästään kohtelusta ja tehnyt sen selväksi. Hän on marssinut useaan kertaan ohi haastattelupisteiden sanomatta kenellekään sanaakaan, vaikka olisi voittanutkin kilpailun.

Lehdistötilaisuuksissa hän on lähinnä hoitanut virallisen osuuden ja jättänyt sitten vastaamatta toimittajien lisäkysymyksiin.

– Minun näkökulmastani hänen käytöksensä ei ole kauhean hyödyllistä. Meidän lajillemme on todella tärkeää, että media ja ihmiset kuulevat hänestä. Minun on painostettava häntä, mutta ei se ole helppoa, Venäjän maajoukkueen valmentaja Marcus Cramer tuskaili joulukuussa (siirryt toiseen palveluun).

Cramer on sanonut Ustjugovin yrittävän vain keskittyä olennaiseen, urheilija itse on tokaissut välttelevänsä ylimääräisiä otsikoita.

Sergei Ustjugov.
AOP

Uusi mahdollisuus

Mediaboikotti on jatkunut näihin päiviin asti. Seefeldin MM-kisojen kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa Ustjugov ihmetteli vain päivää ennen avajaisia, miksi hän ei saanut hiihtää Pyeongchangin olympialaisissa. Ustjugov toivoi, että joku voisi viimein kertoa hänelle syyn.

Ustjugoville Seefeldin MM-hiihdot ovat yhdenlainen paluu karvasta kalkkia viime talvena juottaneisiin maisemiin. Hän oli leireilemässä juuri Seefeldissä, kun hänen valmentajalleen tuli tieto hiihtäjän jäämisestä ulos Pyeongchangista.

Cramer joutui silloin kohtaamaan järkyttyneen urheilijan, joka ei kokenut tehneensä mitään väärää.

Kohtalo päätti kuitenkin koetella Ustjugovia viime vuoden mittaan oikein kunnolla. Loppukauden jäätyä väliin hän käänsi katseet kohti uutta talvea, mutta kesäharjoittelun viimeisillä viikoilla pieni kivi löysi tiensä rullasuksen pyörien sekaan.

Murtunut peukalo vaikeutti selvästi valmistautumista kauteen. Ustjugov yritti hiihtää yhdellä sauvalla, mutta erityisesti voimaharjoittelulle käsipuolena treenaaminen on kova kolaus. Kauden ensimmäisiin maailmancup-kilpailuihin ei sen myötä ollut mitään asiaa.

Sergei Ustjugov.
AOP

Ustjugov pystyi kuitenkin paketoimaan kaiken negatiivisen energian juuri oikein. Hän ammensi sisua katkeruudestaan, vihastaan, surustaan ja kunnianhimostaan – ja kun paluu tapahtui, hän oli aivan yhtä vahva kuin ennenkin.

Vasta joulukuun puolivälissä kilpaillut venäläinen voitti yhden etapin Tour de Skillä ja taisteli kolmella muulla etapilla kolmen parhaan joukkoon. Kokonaiskilpailun lopputuloksissa hän oli toinen.

Seefeld nimettiin jo syksyllä kauden päätavoitteeksi. Se on toinen kansainvälinen arvokilpailu Lahden huippusuoritusten jälkeen. Ja se on poikkeuksellisen tärkeä, kun muistetaan, miten niiden edellisten suurkisojen kanssa kävi.

MM-hiihdot ovat Ustjugoville valtava mahdollisuus. Lataus on suuri ja odotuksetkin kovat. Viimeinen vuosi on ollut raju, mutta Seefeldissä hän saa näyttää, mihin pystyy.

Seefeldin MM-kisojen ohjelma, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Lue myös:

Mitä hiihdon MM-kisojen kohukolarissa oikeasti tapahtui? Asiantuntija selittää, kuka on syyllinen ja tuomitsee jälkipelin jyrkästi: "On suuri ero, että kajoaa toiseen ja käyttäytyy väkivaltaisesti"

Venäläistähti Ustjugov selitti uhkaavaa ja aggressiivista käytöstään maalialueella omituisesti: "Taputin vain häntä poskelle ja toivotin onnea finaaliin"

Kyseenalaiseen temppuun syyllistynyt Ustjugov hylättiin MM-sprintissä

Skandaalinkäryinen välikohtaus hiihdon MM-kisoissa – venäläistähti kävi käsiksi Norjan hiihdon kultapoikaan

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja

Lähteet: Aftonbladet, TV2, Ilta-Sanomat, AP, RSA-Ski

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat