Suora

  • Jyskälä - 70 vuotta rallin historiaa
  • Urheiluruutu
  • Mikael Kock oli 30 sekunnin päässä kuolemasta - nyt urheilu on hänelle uusi sydämenasia
  • Urheiluruutu

Niskasen ja Hakolan pariviestinäyttö Salpausselällä vakuutti Jauhojärven - "He pystyvät taistelemaan jopa kultamitalista"

Salpausselän pariviesti nostatti hyvin suomalaisten mitaliodotuksia Seefeldin MM-kisoihin. Itsekin kaksi arvokisamitalia matkalta voittanut Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi asettaa mitalipaineita myös seuraajansa niskaan.

hiihto
Iivo Niskanen (vas.) ja Ristomatti Hakola Salpausselän pariviestissä.
Iivo Niskanen (vas.) ja Ristomatti Hakola Salpausselän pariviestissä.Markku Ulander / Lehtikuva

Salpausselän sunnuntaipäivä tarjoili suomalaiselle hiihtoyleisölle sopivasti herkkua, sillä perinteisen hiihtotavan pariviesti on ollut suomalaisten mitalilaji arvokisoissa.

Iivo Niskasen ja Ristomatti Hakolan kolmas sija nostatti sopivasti mitaliodotuksia Seefeldin MM-kisoja kohti ja myös molemmat naisten joukkueet onnistuivat olosuhteisiin nähden hyvin, vaikka ykköshiihtäjä Krista Pärmäkoski ei ollut mukana.

– Iivon ja Ristomatin suoritus oli vakuuttava näyttö MM-kisoihin. Noita maailmancupin palkintopallisijoituksia ei suomalaismiehillä kuitenkaan ole kuin se kolme kappaletta, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi muistutti.

Jauhojärven mielestä Iivo Niskasen meno sunnuntaina oli pehmeämpää kuin mitä hän odotti. Toki tähän saattoi vaikuttaa se, ettei Niskanen käyttänyt ykköskalustoaan, mutta siitä huolimatta Suomen ykköshiihtäjä ei polkenut nousuissa tarpeeksi kovaa.

Jauhojärvi arvelikin, että alkuerässä Niskaselle tapahtunut sauvarikko verotti tämän vauhtia, etenkin kun toisessa erässä hiihtäneille suomalaisille palautumisaika jäi ensimmäisen erän hiihtäjiä lyhyemmäksi.

– Näytti siltä, että Iivo olisi halunnut hallita hiihtoa, mutta hän ei kyennyt siihen. Hän ei myöskään pystynyt käyttämään hyväkseen tekemiään kaistanvaihtojaan, Jauhojärvi totesi.

– Ristomatilla sen sijaan oli pirteää menoa, ja hän pystyi haastamaan Johannes Hösflot Kläboa ankkuriosuudella. Vaikka “Risen” paikka ei ollut edes kyseenalainen, niin hän lunasti paikkansa tässä pariviestijoukkueessa. Hän näytti oman potentiaalinsa.

Emil Iversen (vas.) ja Johannes Hösflot Kläbo.
Emil Iversen (vas.) ja Johannes Hösflot Kläbo.Markku Ulander / Lehtikuva

Vaikka Niskanen ei pystynyt hallitsemaan sunnuntain pariviestiä, niin sen kyllä tekivät voittajajoukkue Kläbo - Emil Iversen. He ottivat Jauhojärven mukaan kovalla vauhdillaan selkeän ennakkosuosikin aseman itselleen.

Seefeldin MM-kisoissa norjalaiset sekä suomalaiset saavat tiukan vastuksen myös muun muassa Ruotsista ja Venäjältä. Jauhojärven mielestä suomalaiset ovat kuitenkin Norjan jälkeen kuitenkin kakkossuosikkeja.

– Kyllähän tässä on ehdottomasti mitaliodotukset olemassa. Sunnuntai näytti, että Iivo ja Ristomatti pystyvät taistelemaan jopa kultamitalista.

Jauhojärven mielestä sekä Suomen miehillä että naisilla oli sunnuntain kisassa parannettavaa vaihdoissa, jotka olivat melkoista häsellystä. Seefeldissä näihin pitääkin molemmilla olla selvä taktiikka, sillä muuten vaihdoissa hukataan liikaa arvokkaita sekunteja.

Anne Kyllönen (toinen vasemmalta).
Anne Kyllönen (toinen vasemmalta).Markku Ulander / Lehtikuva

Naisten puolella Salpausselän pariviesti tarjosi Johanna Matintalolle ja Anita Korvalle hyvää oppia maailmancupin tason pariviestistä, mutta myös Suomen valmennusjohdolle lisätietoa muun muassa Anne Kyllösen ja Kerttu Niskasen kunnosta. Niskanen on jo valittu Seefeldin kisajoukkueeseen, mutta Kyllösen mahdollista valintaa saadaan odottaa maanantaille.

Jauhojärvi odotti Niskaselta vieläkin parempaa menoa, mutta tällä kertaa Niskasen hiihdossa oli nähtävissä sitä väljyyttä, mitä siinä on totuttukin näkemään.

– Kertun meno on koko ajan parempaan päin, mutta jos mielii pariviestissä taistella mestaruudesta, niin sitä iskua ei häneltä vielä nähty.

Jos Suomen ykköstykki Krista Pärmäkoski haluaa hiihtää pariviestin, olisi Kyllönen sunnuntain esityksillä Jauhojärven mielestä tälle paras pari. Jos taas Pärmäkoski jättää pariviestin väliin, muodostaisi Jauhojärvi Suomen joukkueen Niskasesta ja Kyllösestä.

Jauhojärven mielestä Kyllösen sunnuntain hiihto olikin tämän kauden parasta ja olisi MM-kisalipun arvoinen.

– Annelle olisi yleishiihtäjänä paikka joukkueessa, sillä hän pystyy hiihtämään sprinttiä ja kolmeakymppiä ja kaikkea siltä väliltä. Mutta riittävätkö paikat ja onko matkoja? Lisäksi vaikka hänen hiihtonsa on koko ajan parempaan päin menossa, niin aika tulee vastaan, että hän voisi taistella kunnon sijoituksista MM-kisoissa.

Sami Jauhojärvi.
Sami Jauhojärvi.Tomi Hänninen

Suomi on saavuttanut kaksista edellisistä arvokisoista, joissa pariviestiä on hiihdetty perinteisellä hiihtotavalla, kaksi pronssia ja yhden kullan.

Sotshin olympialaisissa Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen toivat hopeaa, Iivo Niskanen toi Sotshista kultaa ja Lahdesta pronssia yhdessä Sami Jauhojärven kanssa.

Pariviesti ja perinteisellä hiihtotavalla kuulostaa houkuttelevalta, mutta Jauhojärvi ei enää haikaile kisaladuille.

– Kieltämättä ei nyt hirveä ikävä ole sinne, hän nauroi.

– Kyllä minä sain niitä kisoja hiihdellä ihan riittävästi urani aikana.

Seefeldin MM-kilpailut alkavat 21. helmikuuta.

Korjaus klo 16.21: Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen saavuttivat Sotshista hopeaa, ei pronssia, kuten jutussa alun perin luki.

Lue myös:

Leikkauspöydällä syksyllä maannut hiihtäjä on yllättäen valintaspekulaatioiden kuumimpia nimiä – Suomi kasasi joukkueet nuorten lupausten ja alavireisten tähtien varaan ja se toimi

Suomen sprinttitykki kuittaili hevoskaupoista, kun pitkä odotus vihdoin päättyi: "Iivo oli minulle tämän palkintorahan velkaa" – olympiavoittaja juonitteli jo MM-kisojen hiihtojärjestystä

Niskanen ja Hakola kolmanneksi parisprintissä – toinenkin Norjan joukkue puristi maaliviivalla ohi

Matintalo ja Kyllönen viidenneksi parisprintissä – voitto meni Ruotsiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat