Naiskiekon Gretzkyn pelaaminen Suomessa oli yhdelle viisivuotiaalle jättipotti: Matilda Nilsson seurasi esikuvaansa aamusta iltaan ja haluaa tulevaisuudessa olla yhtä suuri tähti

KalPa-hyökkääjä Matilda Nilsson sai lapsena seurata vierestä, miten maailman paras naiskiekkoilija treenaa ja toimii. Nyt Nilsson nakuttaa nimeään kovaa vauhtia kansainvälisiin ympyröihin.

jääkiekko
Matilda Nilsson KalPa
Timo Savela

Jos jonkun jääkiekkoilijan uravalinta tuntuu tähtiin kirjoitetulta, on se joku KalPan hyökkääjä Matilda Nilsson, 21.

Nilsson sitoi luistimet jalkaan ensimmäisen kerran viisivuotiaana Kirkkonummella. Samaan aikaan jääkiekkoinnostukseen oli tulossa heti iso sysäys eteenpäin.

Keväällä 2003 Kirkkonummi oli otsikoissa ulkomaita myöden, kun Suomi-sarjassa pelannut Kirkkonummen Salamat pestasi riveihinsä maailman parhaaksi tituleeratun naisjääkiekkoilijan, Hayley Wickenheiserin.

Kanadalainen Wickenheiser halusi Suomessa asua paikallisen perheen luona, koska oli muuttamassa uuteen maahan ja kulttuuriin. Perhe, joka Wickenheiserin kahden kauden ajan majoitti, oli Nilssonin perhe.

– Hänellä oli ihan sika iso merkitys minun uraani, Nilsson kertoo Yle Urheilulle.

Vaikka Nilsson oli vasta viisivuotias, kun Wickenheiser saapui Suomeen, muistaa hän tuosta ajasta paljon.

– En tietenkään osannut hirveästi sanoa hänelle mitään, mutta kuljin hänen perässään joka paikkaan. Hänellä oli esimerkiksi oma pukukoppi hallilla, menin sinnekin perässä, istuskelin kopissa ja katselin, mitä hän tekee. Tietyt kikat ovat jääneet häneltä mieleen.

Salamista Wickenheiser jatkoi matkaansa takaisin Kanadaan, mutta Nilssonin yhteydenpito lajilegendan kanssa ei jäänyt siihen. Kyläilyjä on tehty puolin ja toisin. Lisäksi Nilsson kertoo pitävänsä yhteyttä Wickenheiseriin ainakin kuukausittain.

– Hän antaa paljon vinkkejä ja jos kysyy jotain, sieltä tulee paljon tekstiä, Nilsson kuvailee.

Hayley Wickenheiser
Hayley Wickenheiser saavutti urallaan neljä olympiakultaa ja seitsemän MM-kultaa. Nykyisin hän työskentelee Toronto Maple Leafsin organisaatiossa.AOP

Kovuutta ja monipuolisuutta MM-tasolle saakka

Jääkiekon ohella Nilsson harrasti nuorempana jalkapalloa ja jääpalloa.

Jääpallossa Nilssonilla oli mahdollisuus päästä naisten maajoukkueeseen vain 16-vuotiaana. Tuolloin hänellä oli kuitenkin niin monta rautaa tulessa eri harrastusten kanssa, ettei lähtenyt maajoukkueen mukaan.

Lopulta omaksi lajiksi valikoitui jääkiekko osin sen takia, että Nilssonilla oli tärkeitä idoleita lajista: Wickenheiserin lisäksi muun muassa Nilssonien perhetuttu Teemu Selänne.

– Minulla oli monta esikuvaa jääkiekosta. Ajattelin, että haluan olla niin hyvä kuin tuo.

Nilsson pelasi poikajoukkueessa koko lapsuutensa, aina 16-vuotiaaksi saakka. Pelkästään pelaamisessa fyysisesti vahvempien poikien kanssa olisi ollut haastetta. Nilsson kuitenkin pelasi vieläpä vuotta vanhempien poikien seassa.

– Olen tosi kiitollinen siitä, että olen saanut pelata pojissa. Sen huomaa fyysisyydessä ja kamppailussa. Sellainen tietty peliäly tulee myös sieltä peleistä. Poikien kanssa ei myöskään tullut pienistä asioista kärhämää. Siellä opin paljon koko kulttuurista.

Maajoukkue ja mitali tavoitteena ennätyskaudella

17-vuotiaana Nilsson pakkasi laukkunsa ja muutti jääkiekon perässä Kuopioon. Nyt hänellä on menossa jo viides ja ylivoimaisesti paras kausi KalPassa.

Runkosarjan 30 ottelussa Nilsson nakutti hurjat tehot 39+35=74.

Nilsson arvelee, että hänen tähän asti paras kautensa on peruja tasapainoisesta arkirytmistä. Aiemmilla kausilla hän on työskennellyt satunnaisemmin kuin nyt. Tällä kaudella Nilsson on tehnyt töitä säännöllisesti päiväkodissa. Nilsson menee töihin aamutreenien jälkeen ja töiden jälkeen uudelleen treenaamaan.

Lisäksi loukkaantumiset ovat kiertäneet taiturin.

– Tällä hetkellä tuntuu siltä, että olen elämäni kunnossa.

Loistava vire on huomattu myös maajoukkueessa. Nilsson on pelannut tällä kaudella 11 maaottelua Naisleijonien mukana.

Vaikka kutsua ei kauden viimeiseen EHT-turnaukseen tullutkaan, pitää Nilsson realistisena naisten MM-kotikisajoukkueeseen murtautumista.

– On tuntunut hyvältä, että olen saanut laitettua jalan Naisleijonienkin mukaan. Tavoitteeni on, että pelaan MM-joukkueessa. Lisäksi teen joka päivä töitä sen eteen, että saisin vakiinnutettua paikan maajoukkueessa. Toivottavasti sekin päivä tulee vielä joskus vastaan.

Nilssonin tämän kauden tavoitteisiin MM-paikan lisäksi kuuluu Suomen mestaruus, tai ainakin mitali, KalPan naisten joukkueessa.

Pidemmän aikavälin tavoitteet kuljettavat Nilssonia ulkomaille pelaamaan. Erityisesti Ruotsi on ollut mielessä.

– Vielä, kun äidinkieleni on ruotsi, niin ei tulisi kielimuuria. Siellä pystyisi ihan tavallisesti toimimaan.

Lue myös:

Bluesin taloustuskaa jakavat useat Naisten Liigan joukkueet – rahoja on joka puolella laskettu jo vuosia tarkasti: "Kirstun pohja ei ole kamalan täysi"

Tytöstä, joka piti maanitella pois jäältä, on kasvanut jo Euroopan huippupuolustaja – parissa vuodessa Ronja Savolaisesta voi tulla maailman paras

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat