Suora

  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Norja
  • Jääkiekon U18 MM: CAN - FIN
  • Jääkiekon U18 MM, Kanada - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Nyt kun MM-joukkuevalinnat on tehty, alkaa vielä mielenkiintoisempi valintarumba

Krista Pärmäkosken matkavalinnat Seefeldin MM-kisoissa ovat merkittäviä myös mahdollisten mitalien kannalta, kirjoittaa Yle Urheilun Anu Karttunen.

hiihto
Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski.Tomi Hänninen

Ennen Salpausselän kisoja ilmassa oli muutamia kysymysmerkkejä suomalaishiihtäjien tilanteesta. Riittääkö Anne Kyllösen kunto MM-kisavalintaan? Kuka miessprinttereistä on parhaassa nousukunnossa?

Salpausselän jälkeen kysymyksiin oli saatu vastaukset, ja se nähtiin myös MM-valinnoissa.

Anne Kyllösen pariviestiesitys oli sen verran väkevä, ettei häntä olisi voitu jättää valitsematta. Etenkin kun joukkueeseen oli jo valittu muun muassa Kerttu Niskanen, jonka kunto tällä kaudella on ollut vähintään yhtä suuri kysymysmerkki kuin Kyllösen.

Katri Lylynperä osoitti jo SM-kisoissa, että keskittyminen sprinttiin, ja etenkin vapaan sprinttiin, on tuonut tulosta. Lahden 18. sija kertoi sen, että hänen vauhtinsa riittää myös kansainvälisellä tasolla.

Miesten sprintissä nähtiin jo Imatralla mielenkiintoinen otatus, mutta SM-kisat ovat aina SM-kisat. Se ei kerro siitä, mikä vauhti on kansainvälisellä tasolla, ja se nähtiin myös Salpausselällä.

Lauri Vuorisen kunto on hyvin nousussa, ja kerrankin oikeaan aikaan. Anssi Pentsisen piti tällä kaudella keskittyä enemmän normaalimatkojen kisoihin, mutta ilmeisesti vanha suola janottaa sen verran paljon, ettei hän pysty unohtamaan sprinttiä. Toisaalta, jos palaset ovat loksahtamassa paikoilleen, niin miksipä tilannetta ei käyttäisi hyväksi. Salppurilla Pentsisen taakse jäänyt Martti Jylhä totesi sen itsekin lauantain kisan jälkeen: hänen kuntonsa ei riitä ja siksi varamiehen paikka on oikea hänelle.

Nyt kun MM-joukkuevalinnat on tehty, alkaa vielä mielenkiintoisempi valintarumba: kuka hiihtää minkäkin matkan. Päävalmentaja Matti Haaviston mukaan jokaiselle kisoihin matkaavalle urheilijalle pyritään löytämään oma päämatka eikä Seefeldiin lähetetä ketään vain odottamaan starttia.

Millä matkoilla Pärmäkoski kilpailee?

Naisten puolella suurin kysymys kuuluukin nyt: mitä tekee Krista Pärmäkoski? Urakoiko hän kaikki matkat vai jättääkö hän sprintin tai jonkun muunkin matkan väliin, jotta olisi iskussa päämatkallaan 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa?

Seefeldin MM-ohjelma on sikäli armoton, että yhdistelmäkilpailu ja pariviesti hiihdetään peräkkäisinä päivinä ja näiden jälkeen on vain yksi välipäivä ennen Pärmäkosken päämatkaa.

Viime vuonna Pyeongchangin olympialaisissa Pärmäkoski hiihti kaikki matkat, mutta tuolloin välipäiviä oli enemmän. Pärmäkosken henkilökohtaisena valmentajanakin toimiva Haavisto on kertonut, että Pärmäkoski voisi hyvin hiihtää sekä yhdistelmäkilpailun että pariviestin. Tämä päätös tietäisi molemmille matkoille mitalimahdollisuuksia, sillä jos Pärmäkoski jättää pariviestin väliin, Suomen mitalimahdollisuudet heikkenevät saman tien.

Pärmäkoski saattaa jättää MM-kisojen avausmatkan, vapaan hiihtotavan sprintin väliin, mutta toisaalta se voisi toimia hänen kohdallaan hyvänä tarkistuksena, onko kaikki kunnossa. Kyseiselle matkalle kun ei kuitenkaan ole suurta tunkua Suomen joukkueesta.

Pärmäkoski on avainasemassa myös viestijoukkueessa. Se, mille osuudelle hänet pannaan, vaikuttaa merkittävästi muun joukkueen kokoonpanoon. Tämän pohtiminen on kuitenkin täysin ennenaikaista, kun ensimmäistäkään MM-matkaa ei ole vielä hiihdetty. Tilanteeseen vaikuttaa myös muiden joukkueiden suoritukset ja niiden mahdolliset kokoonpanot ja hiihtojärjestykset.

Miehissä suurimmat pohdinnat osuvat viestijoukkueeseen, sillä ainoastaan Iivo Niskasen toisen osuuden paikka tuntuu olevan naulattu. Paljon ratkaisee se, mikä on Matti Heikkisen kunto Seefeldissä. Onko Heikkinen onnistunut jälleen löytämään arvokisakunnon, että pystyy ankkuroimaan joukkuetta? Vai pitäisikö spekulaatioihin nostaa esimerkiksi Ristomatti Hakola?

Runsaan viikon päästä alkaviin MM-kisoihin kohdistuu suuria menestysodotuksia, ja ainakin Suomen joukkueen syömähampaat eli Pärmäkoski ja Iivo Niskanen ovat kunnossa. Viesteissä ei kuitenkaan yhdellä miehellä tai naisella voiteta.

Lue myös:

Maastohiihtojoukkueen tavoite Seefeldistä on 4–5 mitalia – Niskaset ja Kyllönen hakevat vielä vauhtia maailmancupista Cognessa

Jauhojärvi pitää maastohiihtojoukkueen mitalitavoitetta realistisena – mitalitoivoiksi hän nimeää Niskasen, Pärmäkosken ja Hakolan

Viimeiset urheilijat valittiin Seefeldin kisakoneeseen – Jylhä putosi varamieheksi

Niskasen ja Hakolan pariviestinäyttö Salpausselällä vakuutti Jauhojärven - "He pystyvät taistelemaan jopa kultamitalista"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat