Suora

 • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Joukkuesprint HS 130
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Naiset 10 km (P)
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Miehet 15 km (P)
 • Urheilustudio Lahdessa
 • joukkuesprint 2x7,5 km
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Joukkuemäki HS 130
 • Urheiluruutu
 • Muodostelmaluistelun SM, lyhytohjelma
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Muodostelmaluistelun SM

Legendaarisen lumilautayhtiön pomo näyttää keskisormea USA:n presidentille – ”Me puolustamme kaikkea, mitä Trump vastustaa”

Donna Carpenter otti Burtonin toimitusjohtajan pestin kolme vuotta sitten. Suomalaisen lumilautailun tulevaisuus on alan suurimman firman pomon mukaan sosiaalisessa mediassa.

lumilautailu
Burtonin toimitusjohtaja Donna Carpenter
Sami Jumppanen

SOTKAMO. Tykittely alkaa jo matkalla Kajaanin lentokentältä Vuokattiin.

Lumilautabisneksen jättiläisen, Burtonin toimitusjohtaja Donna Carpenter tekee hyvin selväksi, mitä hän ajattelee Yhdysvaltain 45. presidentistä ja tämän politiikasta.

Donald J. Trumpin vastaiset kannanotot saavat potkua f-alkuisista kirosanoista.

Burtonin päämaja sijaitsee Vermontin osavaltion pääkaupungissa Burlingtonissa. Seutua kutsutaan Bernielandiksi kaupungin entisen pormestarin ja nykyisen demokraattipuolueen senaattorin Bernie Sandersin mukaan.

Sanders nousi kansakunnan puheenaiheeksi edellisten presidentinvaalien alla kampanjoimalla pohjoismaisen hyvinvointivaltiomallin ja sosiaalidemokraattista liikkeen pohjalta.

Teemat ovat Yhdysvaltain poliittisesta keskustasta katsottuna äärivasemmalla.

Trumpin ensimmäiset kaksi vuotta virassa ovat olleet etenemistä 180 astetta toiseen suuntaan.

Maan syvenevä kahtiajako on pakottanut yritykset ottamaan kantaa ja tekemään selväksi, kenen joukoissa ne seisovat. Jopa Burtonin, jonka ytimessä on ollut kaupata rentoa ja huolentonta lumilautailun elämäntapaa.

– En olisi koskaan aiemmin ilmaissut henkilökohtaisia poliittisia tuntemuksiani. Minulla luonnollisesti on näkemykseni ja olemme tukeneet eri poliitikkoja, kuten Bernie Sandersia. Mutta samalla olemme olleet huolissamme, että suututamme asiakkaita tai työntekijöitämme, Carpenter kertoo Yle Urheilulle Vuokatissa.

– Trumpin valinta oli herätys. Nyt asiakkaat haluavat tietää, mitkä meidän arvomme ovat ja miten toteutamme niitä käytännössä.

Asia on tosiaan tehty selväksi. Firma valmisti sarjan lumilautoja, joita koristavat Trumpin vastaiset iskulauseet. Sosiaalisessa mediassa yhtiön perustaja Jake Burton Carpenter ja Donna Carpenter näyttävät keskisormea presidentille.

Carpenter on julkisuudessa luonnehtinut Valkoisen talon ykkösmiestä ahdistelijaksi ja pelon lietsojaksi.

Burtonin johtoporras kustansi työntekijöilleen matkat ja majoitukset ensimmäiselle Women’s Marchille, joka protestoi Trumpin politiikkaa vastaan tämän virkaanastumispäivänä tammikuussa 2017.

– Hän kieltää ilmastonmuutoksen ja luonnollisesti lumilautailijoille ilmastonmuutos on hyvin vakava kysymys. Maahanmuutto on meille todella tärkeä asia, samoin sukupuolten välinen tasa-arvo. Me puolustamme kaikkea, mitä Trump vastustaa, Carpenter summaa.

– Työntekijämme ovat tulleet kiittämään siitä, että otamme kantaa. Olen itsekin ylpeä siitä. Aikamme vaatii sitä, ja nyt yhtiöt näyttävät tietä keskeisissä yhteiskunnallisissa kysymyksissä, kuten ilmastonmuutoksessa tai homojen oikeuksien puolustamisessa. Vielä 10 vuotta sitten en olisi uskonut tällaista.

"Suomalaisella lumilautailulla on mahtava tulevaisuus"

Carpenter ei ole tullut Vuokattiin kuitenkaan puhumaan politiikkaa. Lumilautailun ”presidenttipari” eli tuttavallisemmin Jake ja Donna viettävät kuluvan vuoden Euroopassa ja tarkoituksena on kiertää eri puolilla hakemassa parempaa tuntumaa Vanhan mantereen markkinoihin.

Vuokatissa toimitusjohtajan kalenteriin on sovitettu tapaaminen Vuokatti-Rukan urheiluakatemian opiskelijoiden kanssa ja samassa seurassa myös muutamat laskut tuoreessa slopestyle-rinteessä.

Jos tämä joukko mielii laskemaan lajin huipulle, on oltava paitsi taitava, myös suosittu sosiaalisessa mediassa.

Vielä vuosituhannen alussa Burton ja muut valmistajat poimivat lahjakkaimmat laskijat ja auttoivat heitä nousemaan esiin. Nyt paljon on kiinni urheilijasta itsestään.

– Ennen firmat promotoivat lautailijoita, mutta nykyään lautailijoiden on luotava itselleen persoona myös somessa ja tuotava itseään esiin, Carpenter muistuttaa.

Vuosikymmenien aikana Burtonin laudoilla ovat laskeneet monet suomalaistähdet Jussi Oksasesta Enni Rukajärveen. Tällä hetkellä tiimissä on vain yksi suomalainen: Roope Tonteri.

Roope Tonteri.
Roope TonteriGetty Images

Tilanne voi toki muuttua, jos esimerkiksi Rene Rinnekangas jatkaa samaan tapaan kuin tammikuisissa X Gameseissä, joista tuliaisena oli slopestylen hopea.

– Suomi on pieni maa ja teillä on ollut uskomattomia lautailijoita. Uskon, että suomalaisella lumilautailulla on mahtava tulevaisuus. On tärkeää, että muistaa varhaiset laskijat, mutta panostaa myös tuleviin kilpailijoihin, Carpenter sanoo.

Paholaisen pesästä toimitusjohtajaksi

Kun Donna Carpenterin perhe päätti aikanaan muuttaa teksasilaisesta pikkukaupungista aivan New Yorkin liepeille, kahdeksanvuotias pikkutyttö kysyi isoäidiltään, tulisiko tämä käymään kylässä.

Mummon vastaus oli pysäyttävä. Hänhän ei siihen paholaisen pesään tulisi.

Isä kulki töihin puvussa, mutta päässään stetson-hattu ja jalassaan buutsit.

Matka Yhdysvaltain sydänmailta maailman suurimman lumilautavalmistajan ja bisneksen ylivoimaisen hallitsijan ykköspestiin on ollut pitkä.

– En olisi koskaan voinut kuvitella, että olisin toimitusjohtaja, puhumattakaan, että olisin lumilautayhtiön johdossa, Carpenter sanoo.

Burtonin syntykertomus kuulostaa satumaiselta.

Carpenter tapasi tulevan aviomiehensä uudenvuodenjuhlissa 1980-luvun alussa. Jake Burton rakenteli lumilautoja ja pyöritti muutaman työntekijän yritystä isoäidiltään perityn pesämunan varassa.

Carpenterin äiti olisi toivonut, että tytär asettuu lähiöön ja perustaa perheen.

Sen sijaan nuori pari muutti Innsbruckiin Itävaltaan, sillä Euroopasta löytyi kysyntää ja lautojen laajaan tuotantoon soveltuvaa teknologiaa.

Lukuisten kieltäytymisten jälkeen oven koputukseen vastasi ihminen, joka oli valmis kokeilemaan.

– Uskon, että koska jouduimme kamppailemaan alussa, pysymme nöyrinä. Muistamme päivät, jolloin meillä ei ollut helppoa, Carpenter sanoo.

– Kun aloitimme, emme ajatelleet tulevaisuutta. Yritimme vain saada kaiken toimimaan.

Burtonin toimitusjohtaja Donna Carpenter ja maahantuoja Markus Aarni.
Donna Carpenter ja Burtonin Suomen maahantuoja Markus Aarni Vuokatin rinteessä.Sami Jumppanen

Yhtiö on pysytellyt 1970-luvun alkuhämäristä saakka yksityisenä. Carpenterin mukaan se on tuonut vapautta keskittyä tuotteiden kehittämiseen lajin eduksi.

– Jos jokaisella vuosineljänneksellä pitää osoittaa kasvulukuja, se johtaa joko siihen, että valmistetaan liikaa tai sitten aletaan ostaa yrityksiä, joiden ostamisessa ei ole järkeä, Carpenter summaa.

Hän viittaa esimerkiksi lainelautailusta alkunsa saaneeseen Quicksilveriin, joka kasvoi jättiläiseksi ja päätyi tekemään kaupat suksivalmistaja Rossignolista 2005. Yhtiö velkaantui rajusti ja haki konkurssia vuosikymmen myöhemmin.

Vuoden 2008 romahdus koetteli myös lumilautailubisnestä, mutta Burton piti pintansa.

Lajin tulevaisuudessa on kuitenkin isompiakin kysymyksiä kuin raha. Kulutustapojen muutokset näkyvät jo, ja toisaalta tuotantoa pyritään päivittämään entistä kestävämpään suuntaan.

Tällä hetkellä Burton valmistaa noin 250 000 lautaa vuodessa.

– Olen innoissani innovaatiosta, jolla voimme hyödyntää ylijäämämateriaalin lumilaudan yhteen prässäämisen jälkeen. Voimme panna laudan leikkaamisesta jääneen reunan etikkaseokseen, jossa osaset irtoavat toisistaan, Carpenter hehkuttaa.

– Korjaamme vaatteitamme paljon, koska asiakkaat eivät välttämättä halua enää ostaa kokonaan uutta tuotetta, jos jokin menee rikki. Olemme palkanneet ompelijoita eri maihin.

51 prosenttia kohti

Carpenter oli luomassa Burtonille Euroopan jakeluverkostoa 1980-luvulla ja vastasi firman taloudesta, kun pankkikriisi koetteli Yhdysvaltoja 1990-luvun alussa.

Harjaantuminen tehtäviin tuli työkokemuksen kautta. Toimitusjohtajan paikalla Carpenter on istunut kolme vuotta.

Yhtiössä naisille on pyritty luomaan polkuja johtotehtäviin määrätietoisesti vuodesta 2003 saakka. Se on myös tuottanut tulosta, Carpenterin julkisuuteen antamien lausuntojen mukaan suhdeluku on yli 40 prosenttia.

Hän haluaa välittää oppia myös kilpailijoilleen.

– Kerron, kuinka me onnistuimme: Mentoroinnin ja harjoittelupaikkojen kautta, ja kehittämällä uusia tapoja palkata naisia. En yleensä jaa tietoa kilpailijoille, mutta minusta tämä on tärkeää, koska sillä tavalla saamme lahjakkaimmat ihmiset mukaan, Carpenter sanoo.

Jos naisten lisääminen johtoon näkyy Burtonin asiakaskunnan laajenemisessa, se tuo myös lisää rahaa valmiiksi tuntuvan kokoiseen kassaan.

– Äidit hyvin usein päättävät, mitä lomalla tehdään. Mennäänkö rantakohteeseen vai vuorille? Jos pystymme hoitamaan äidit, saamme koko perheen, Carpenter virnistää.

Toimitusjohtajan mukaan hän voi jäädä eläkkeelle, kun yhtiön johdosta 51 prosenttia on naisia ja naiset saavat 51 prosenttia lumilautakisojen palkintorahoista.

Emme halua myydä yhtiötä mihinkään, emmekä välttämättä halua, että lapsemme alkavat pyörittää sitä.

Donna Carpenter

Joku sanoisi, että yhtiön kärkikaksikon vetäytyminen Vermontin päämajasta vuodeksi Eurooppaan on jo varma merkki siirtymisestä taka-alalle.

Tai sen olisi voinut kuvitella koittaneen jo muutama vuosi sitten.

Talvella 2015 Jake Burton Carpenter sairastui Guillain Barrén -oireyhtymään eli hermojuuren tulehdukseen. Ensimmäinen oire oli asioiden näkeminen kahtena. Muutamassa päivässä hän halvaantui kokonaan.

Toivuttuaan Burton Carpenter joutui opettelemaan muun muassa kävelemään uudelleen. Kuntoutus koetteli koko perhettä. Ikää Burton Carpenterilla on huhtikuussa 65 vuotta.

Mutta kuka pitää perustajapariskunnan visiosta huolta, kun nämä eivät ole enää mukana johdossa?

– Emme halua mennä pörssiin sen tuomien paineiden takia. Emme halua myydä yhtiötä mihinkään, emmekä välttämättä halua, että lapsemme alkavat pyörittää sitä, Carpenter pohtii tulevaisuutta.

– Olemme varautuneet siihen, että jos meille tapahtuu jotain, yhtiö pysyy vakaana ja on aikaa päättää, mitä tehdä. Haluamme vain toimia lajin hyväksi.

Donna Carpenterin ura lumilautabisneksen huipulla on ollut hänelle itselleenkin yllätys. Mitä Carpenter tekisi nyt, jos Burton olisi jäänyt muutaman työntekijän pikkufirmaksi Vermontiin?

– Varmaan jotakin naisten oikeuksiin liittyvää, sillä opiskelin sukupuolen tutkimusta yliopistossa. Varmaankin jotain maailmalla, ihmisoikeuksien parissa.

– Mutta olen todella onnekas, että olen päässyt tekemään kansainvälistä kauppaa, ja että minulla on mahdollisuus puhua naisten oikeuksista.

Korjaus klo 9.47: Trump on Yhdysvaltain 45. presidentti, ei 46:s.

Lue myös:

19-vuotias lahjakkuus on edustanut Suomea sekä lumella että nurmella – Elli Pikkujämsä on päättäväinen rämäpää, joka haluaa urheilusta ammatin

Kolminkertainen maailmanmestari asuu leireilläkin omassa autossaan – tutustu Roope Tonterin tilaihmeeseen 40 tunnin matkan jälkeen

Edes suomalaiset eivät tunteneet lumilautailulupausta, jota jenkkitähdet halailevat ja hehkuttavat silmät suurina – "Rene Rinnekangas on yksi ainutlaatuisimmista lumilautailijoista koskaan" Järvilehto nappasi hopeaa big airin maailmancup-päätöksessä – maailmancupin ensikertalainen Niemelä selviytyi finaaliin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat