Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, pudotuspelit
  • Futsal-liiga, Miesten 2. loppuottelu Leijona Futsal - KaDy

Donskoin ketju jyrää NHL:n kuumimpana – "Joonas on varmasti kovin jätkä tekemään töitä"

Joonas Donskoin edustama San Josen kakkosketju on juuri nyt NHL:n kuumin hyökkäysvitja.

NHL
Joonas Donskoi 2018
Joonas Donskoi.AOP

VANCOUVER. Lienee reilua todeta, ettei Joonas Donskoin edustama San Jose Sharks varsinaisesti mitään lentävää lähtöä syksyllä kaudelleen saanut. Vaikka joukkue voitti enemmän kuin hävisi, jonkinlainen tasapaino ja dynaamisuus puuttuivat ryhmän tekemisestä. Pelaaminen yski sekä yksilö- että joukkuetasolla.

Parhaiten tämä kiteytyi pakkipäässä, missä supertähti Erik Karlsson pelasi syyskaudella NHL-uransa heikointa jääkiekkoa.

Vuodenvaihteessa joukkue löysi kuitenkin tekemiseensä uuden vaihteen. Ja se tapahtui hyvin pitkälle yhden merkittävän ketjumuutoksen myötä. Kun San Jose joulukuun 29. päivänä kohtasi vierasjäällä Edmontonin, päävalmentaja Peter DeBoer iski kasaan ketjun, missä Tomas Hertlin laidoille siirrettiin Donskoi sekä Evander Kane.

Sittemmin Sharksia tai edellä mainittua ketjua ei olekaan pysäyttänyt käytännössä mikään.

Tomas Hertl lähikuvassa.
Tomas Hertl.AOP

Kun Sharksin saldo joulukuun 28. päivänä oli 20–12–7, sen jälkeen se on rummuttanut hirmuisen 14–4–0 putken. Se on kerännyt Edmonton-ottelun jälkeen yli 77 prosenttia tarjolla olleista pisteistä. Parempaan on pystynyt saman jakson aikana ainoastaan New York Islanders (78,9 %).

Entäs Donskoin ketju?

Corsica.com-sivuston mukaan ketju oli tehnyt ennen maanantain Vancouver-ottelua noin 179 minuutissa tasaviisikoin peräti kuusitoista osumaa. Tahti on millä mittarilla tahansa hurja. Esimerkiksi NHL:n neljänneksi tehokkain ketju, Toronton Hyman-Tavares-Marner on tehnyt noin 500 minuutissa 32 osumaa.

Mikäli Sharksin kärkiketju olisi pelannut yhdessä nähdyllä tahdilla 500 minuuttia, osumia olisi kasassa noin 50.

Sillä irtoaisi kärkipaikka koko NHL:ssä ohi Columbuksen (Panarin-Dubois-Atkinson) sekä Coloradon (Landeskog-MacKinnon-Rantanen) ykkösketjujen.

Maanantaina Vancouverissa verkko heilui ketjun ollessa jäällä kahdesti, joten nyt kasassa on jo 18 osumaa. Ketju sijoittuu tasaviisikoin tehdyissä maaleissa sijalle 18. – toki sillä erotuksella, että edellä olevien yhdessä pelatut minuutit ovat kaksi, monin paikoin jopa kolme kertaa suuremmat.

Ja tilastot jatkavat ketjun ylistämistä.

Kun Donskoin edustama ketju on ollut jäällä tasaviisikoin, Sharks on kirjannut vaarallisista maalipaikoista nimiinsä yli kuusikymmentä prosenttia. Eikä viimeistelyssäkään ole ollut vikaa. Sen jälkeen kun suomalais-kanadalais-tshekkiläinen ketju kasattiin, Sharks on pelannut seitsemäntoista ottelua.

Jos tasaviisikoin tehdyt pisteet isketään NHL:ssä nippuun edellisen 17 ottelun osalta, Kane löytyy sijalta kaksi, Hertl sijalta neljä ja Donskoi sijalta seitsemän. Donskoi on tehnyt enemmän pisteitä tasaviisikoin joulukuun 29. päivän jälkeen kuin Connor McDavid tai Artemi Panarin.

Keskustasta kaikki lähtee

Kun pohditaan syitä sille, miksi edellä mainittu ketju pystyy kylvämään tuhoa nähdyllä tavalla, ensimmäiseksi on katsottava kentän keskustaan. Hitaasti mutta varmasti kehittyneen Hertlin kasvu NHL:n eliittisentteriksi luo pohjan kaikelle. Hertlin lopullinen läpimurto antoi odottaa itseään useamman vuoden, mutta nyt tekeminen on vihdoin absoluuttisella huipputasolla.

– Keskushyökkääjä on avain tämä ketjun menestykseen. Hertl on ollut aivan loistava. Tomas on iso pelaaja, joka kuitenkin liikkuu erinomaisesti. Hän näkee kentän, laukoo hyvin ja on muutenkin erittäin laadukas 60 metrin pelaaja, päävalmentaja DeBoer hehkuttaa Yle Urheilulle Vancouverissa.

Donskoi on samoilla linjoilla valmennuksen kanssa.

– Hertl on ottanut ison askeleen urallaan tällä kaudella. Hän on pystynyt nyt ottamaan tuon sentterin roolin ja olemaan hyvä myös puolustussuuntaan. Kun omiin mennään, niin sieltä tullaan nykyään aika nopeasti pois, ja se lähtee paljon siitä, miten Hertl käyttää fyysisyyttään ja voittaa irtokiekkoja, Donskoi kehuu.

San Jose juhlii  Tomas Hertlin maalia
AOP

Hyökkäyspäässä ketjun suuriin vahvuuksiin kuuluu karvauspelaamisen ohella kyky ja rohkeus pysyä kiekossa. Tämä edes auttaa myös hyökkäysorientoituneita puolustajia, jotka ehtivät tämän kautta yhä useammin mukaan myös hyökkäyspeliin. Ei ollut sattumaa, että paljon ketjun takana pelannut Karlsson löysi huippuvireensä pelatessaan tämän vitjan takana.

– Hertlin vahvuus on aina ollut iso takamus, ei siltä saa kiekkoa millään pois, Donskoi nauraa.

Ketjussa on paljon voimaa, taitoa ja liikettä, mutta yhtenä tärkeänä arvona armoton työmoraali. Kolmikolla näyttää olevan sammumaton jano työntekoa, karvaamista, kamppailemista ja yksittäisten tilanteiden voittamista kohtaan. Aiemmin mielialapelaajana tunnettu Kanekin on löytänyt Pohjois-Kaliforniassa tekemiseensä kokonaan uuden tason.

Kanen 26 osumaa eivät ole syntyneet takatolpalla lättyä odotellen.

– Suurimman vaikutuksen tekee intensiteetti ja aggressiivisuus, millä hän pelaa. Jos on sellainen ilta, ettei hänellä oikein kulje, sitten hän tekee jotakin muuta – taklaa, tappelee tai mitä tahansa. Sitten taas, kun kulkee, niin se luistelu on ihan maailman luokkaa. Hän pystyy suoralla luistelulla menemään ohi puolustajasta, Donskoi sanoo.

– Kane tuo nopeudellaan tuohon ketjuun paljon. Hän tekee tilaa muille, ja kun tila syntyy, Hertl ja Donskoi pystyvät luomaan tilanteita. Nuo jätkät tukevat toisiaan erinomaisesti. Kaikki ovat vahvoja ja kaikki pystyvät pysymään kiekossa, DeBoer komppaa.

Donskoi sen sijaan tuo ketjuun tarvittavaa energiaa. Donskoi ei ole NHL:n taitavin luistelija tai kovin kynämies, mutta kova työmoraali sekä mainetta paremmat taitotasot riittävät eliittiketjussa pelaamiseen. Donskoi panos näkyy ennen muuta karvaus- ja riistopelaamisessa, mutta monin paikoin myös hienoina oivallisuksina kiekollisessa pelissä.

Joonas Donskoi lähikuvassa.
Joonas Donskoi.Getty Images

Donskoin kahdeksan osumaa tasaviisikoin, on suomalaispelaajien paras noteeraus 20 edellisen ottelun osalta.

– Donskoi on varmasti kovin jätkä tekemään töitä, mitä minä olen ketjuissani nähnyt. Niinäkin iltoina, kun homma ei meinaa toimia, hänen työmääränsä ei laske. Se, miten hän käy puolustajien päälle ja antaa painetta karvauspelissä, on vaikuttavaa. Sieltä saamme riistoja ja maalipaikkoja, Kane avaa.

– Ja kyllä hänestä näkee, että nyt itseluottamus on korkeammalla kuin 20 peliä sitten, kanukkihyökkääjä viittaa onnistumisten tuomaan kasvuun.

Joka ketjusta paukkuu

San Jose on joulun jälkeen saavutetun ketjutasapainon kautta kevättäkin ajatellen onnekkaassa asemassa – sikäli, kun terveyttä pelaajistossa riittää. Hertlin ketju näyttää juuri nyt vakuuttavimmalla tavalla eteen, mutta eivät asiat huonosti taustallakaan ole. Niin sanotun ykkösketjun pelaajista Joe Pavelski, Logan Couture ja Timo Meier ovat kaikki ylittäneet 40 pisteen rajan.

Kolmosketjun pelaajista Joe Thorntonilla on 29, Kevin Labancilla 36 ja Marcus Sörensenillä 19 tehopistettä.

Materiaalin leveys on sanalla sanoen hurjalla tasolla.

Etenkin, kun puolustuspäästä kapellimestarin kapulaa heiluttaa kaksi Norris-tason supertähteä, Brent Burns sekä Kalrsson. Kaksikko on hakannut taululle jo tähän mennessä yhteensä yli sata tehopistettä.

San Josessa kevättä odotellaan vesi kielellä.

Lue myös:

Tässä ovat NHL:n kuumimmat hyökkäysketjut – mukana kaksi suomalaista

Olli Määttä loukkaantui – "Hän on sivussa ylävartalovamman takia"

Anaheim antoi potkut menestysvalmentaja CarlylelleAnaheim antoi potkut menestysvalmentaja Carlylelle

Upea työnäyte: näin Kapanen teki hienon läpiajomaalin, ex-TPS-vahti venyi kiekon eteen peräti 55 kertaa

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat