1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Salamavalojen räiskettä, menestystä, menetyksiä ja dopingskandaali – Mr. Seefeld – Jäljet lumessa -dokumentti tarjoaa Eero Mäntyrannan elämänmakuisen tarinan

Eero Mäntyranta muistetaan olympiavoitoistaan ja maailmanmestaruuksistaan, mutta hänen elämäänsä mahtui paljon muutakin. Hiihtolegendasta on tehty Mr. Seefeld – Jäljet Lumessa -dokumenttielokuva, joka sai Mäntyrannan läheiset liikuttumaan.

Eero Mäntyranta

Torpanpoika Eero Mäntyranta syntyi ja kasvoi Pellon Lankojärvellä ja oli pienestä pitäen periksiantamaton ja kunnianhimoinen. Urheilu tarjosi hänelle mahdollisuuden päästä elämässä eteenpäin, ja tähän mahdollisuuteen hän tarttuikin.

Mäntyranta saavutti urheilu-urallaan mainetta ja kunniaa. Hänestä kasvoi voittojensa myötä maailman mies, joka tottui kameravalojen räiskeeseen ja joka oli oman aikansa ensimmäinen urheilun tv-julkkis. Pienestä hupailusta tullut Mr. Seefeld -lempinimikin tarttui Mäntyrantaan tiukasti ja seurasi häntä loppuun asti.

Kaiken humun ja pyörityksen keskellä Mäntyranta piti jalkansa tiukasti maassa ja säilytti kohteliaan luonteensa. Huippu-urheilija oli myös isä, aviomies ja ystävä, joka rakasti luontoa ja vetäytyi sinne rauhoittumaan aina kun se oli mahdollista.

Elämä koetteli latujen kuningasta uran loppupuolella. Hänen uransa päättyi dopingskandaaliin, johon ei koskaan saatu lopullista selvyyttä ja kilpauran päätyttyä perheen Harri-pojan vakava sairaus vei Mäntyrannan takaisin lapsuutensa maisemiin Kolhonniemeen.

Mäntyranta oli harjoittelussaan aikaansa edellä, mutta hän ei omista menetelmistään paljoa muille huudellut. Niistä pääsivät osallisiksi vain harvat ja valitut, kuten esimerkiksi dokumentissa esiintyvät olympiavoittajat Sami Jauhojärvi ja Pertti Teurajärvi.

Dokumentin ensiesitys Lankojärven kyläkoululla. Kuva: Jani Mattsson

Läheiset liikuttuivat ensi-illassa

Mr. Seefeld - Jäljet Lumessa -dokumenttielokuva sai ensi-iltansa tämän viikon tiistaina Pellon Lankojärven kyläkoululla, Mäntyrannan vanhan opinahjon juhlasalissa. Sali oli ääriään myöten täynnä ja paikalla oli niin Mäntyrannan Raakel-vaimo, lapset Minna ja Vesa kuin Mäntyrannan elämäntyötä tarkkaan taltioinut kyläaktiivi Risto Kuusijärvi.

Pekka Viinikan ja Jani Mattssonin käsikirjoittamaan ja ohjaamaan 58 minuutin pituiseen dokumenttielokuvaan oli kerätty yli 30 tuntia materiaalia ja sitä varten oli haastateltu 13 henkilöä. Perinteisestä urheiludokumentista poikkeavalla rakenteella tehtyyn kuvaukseen on kerätty kaiken kaikkiaan 31 erilaista teemaa, joten se kertoo laajasti hiihtolegendan elämästä voittoineen, vastoinkäymisineen ja suruineen.

Dokumentti herkisti ensi-illassa paikalla olijat eikä vähiten Mäntyrannan perhettä. Raakel Mäntyranta kertoikin katsoneensa dokumenttia kuin elämäänsä pikakelauksella. Se oli koskettanut juuri sillä elämänmakuisella matkallaan, jollaisena hän on elämänsä kokenut.

Dokumenttielokuvan Mr. Seefeld – Jäljet Lumessa TV:n ensi-ilta on nähtävissä TV2:ssa ja Yle Areenassa tulevana lauantaina 16.2.2019 kello 21.

Lue myös:

Hymy huulillaan sivakoinut Eero Mäntyranta tiesi, miten voitetaan ja Sami Jauhojärvi kuuluu niihin harvoihin, jotka ovat saaneet osan hänen valmennusmetodeistaan – "Se on vähän kuoleva tieto"