Suora

  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n alkukilpailu

Loukkaantumisista kärsineet ja maailman kärjestä pudonneet keihäsmiehet kahmivat yhä suurimmat tukieurot – virkamies vakuuttelee, ettei apurahoja jaettu vanhoilla näytöillä

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen perustelee valintoja 20 000 euron urheilija-apurahalle.

Urheilupolitiikka
Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen
Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen ovat edustaneet monta kertaa Suomea arvokisoissa.Suomen Urheiluliiton arkistoSUL arkisto

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tiistaina kesälajien urheilija-apurahojen saajat. Yhteensä 163 urheilijaa saa apurahan, jota jaettiin yhteensä yli 1,3 miljoonaa euroa.

Isoimman tuen, 20 000 euroa, sai 17 urheilijaa. Heidän joukossaan on uusia nimiä, jotka ovat äskettäin nousseet lajissaan uudelle tasolle.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen nostaa nyrkkeilijä Elina Gustafssonin, karateka Titta Keinäsen ja painija Ville Heinon selkeiksi valinnoiksi korkeimpaan tukiryhmään, kun katsotaan menestysmahdollisuuksia Tokion olympialaisissa.

– Apuraha ei suinkaan ole palkkio menneestä, vaan arvio tulevasta, Tolonen kommentoi.

Joukossa on myös kaksi purjehtijaa, Tuula Tenkanen ja Monika Mikkola, joilla on jo hankittuna Suomelle maapaikka Laser radial -luokassa. Vain toinen heistä voi edustaa Suomea olympialaisissa.

– Halusimme Mikkolan ja Tenkasen keskinäisessä kilpailussa antaa heille tasavertaisen mahdollisuuden tavoitella edustuspaikkaa, sanoo Tolonen.

Yleisurheilijoista suurimman tukisumman saavat paralympialaisten mitaliehdokkaat Leo-Pekka Tähti, Amanda Kotaja, Toni Piispanen ja Marjaana Heikkinen. Vammattomista yleisurheilijoista 20 000 euron apurahan saavat ainoastaan keihäänheittäjät Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen.

36-vuotias Pitkämäki ja 34-vuotias Ruuskanen ovat molemmat kokeneita ja menestyneitä arvokisakävijöitä. Loukkaantumisista kärsineet keihäänheittäjät ovat kuitenkin viime vuosina pudonneet maailman kärjen vauhdista.

Valintaperusteena apurahan saajiksi painoi keihäänheittäjien tilanteessa sekä tulevaisuuden potentiaali että aiempi menestys.

– Kun saimme takeet siitä, että Pitkämäki jatkaa uraansa, katsoimme hänellä olevan mahdollisuus jopa pärjätä vuoteen 2020 asti. Kilpailemaan palannut Ruuskanen oli viime kesänä heittojen keskiarvolla mitattuna selkeästi Suomen ykkönen, Tolonen perustelee.

Pitkämäen keihäs lensi viime kesänä parhaimmillaan 82,64. Lupaavasti alkanut kausi päättyi kuitenkin loukkaantumiseen jo kesäkuun alussa. Ruuskanen ei jäänyt kauas Pitkämäen tuloksesta kauden parhaallaan 82,59.

Viime kesänä kotimaan keihästilaston ylivoimainen kärkinimi oli kuitenkin nuori Oliver Helander, joka kiskaisi heinäkuussa tuloksen 88,02. 22-vuotiaan Helanderin uraa tuetaan 10 000 euron apurahalla.

Tolosen mukaan tulevaisuuteen on satsattu nostamalla aiempaa enemmän nuoria 6000 ja 10 000 euron apurahojen piiriin.

– On pyritty ottamaan huomioon, että elämää on Tokion jälkeenkin. Tavoitteena on luoda pysyvämmät kuin yhden vuoden käynnit apurahoilla.

Tolonen myöntää, että nuorilla urheilijoilla on taloudellisesti tiukempaa kuin jo kansainvälisesti menestyneillä.

– Jos taloudellisia mahdollisuuksia ei urheilijoilla ole päätoimiseen ja ammattimaiseen urheiluun, välimatka kilpailijoihin kasvaa turhan suureksi ja se on vaikeaa kuroa myöhemmin kiinni, Tolonen toteaa.

Lue myös:

Tokion olympiakisat isossa roolissa rahanjaossa – Ruuskaselle ja Pitkämäelle suuri apuraha vanhoilla meriiteillä

Tero Pitkämäki tekemässä kovaa temppua: "Pari vuosikymmentä sitten vamma lopetti uran automaattisesti"

Olympiakomitean tuki yleisurheilulle pieneni 28 000 eurolla – uusina tukilistalle pääsivät nuoret Alisa Vainio ja Ella Junnila

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat