"Haluan tähän selityksen" – Euroopan eliittiin noussut Hurske pöyristyi apurahapäätöksestä, huippu-urheilujohtaja myöntää virheen ja lupaa korjata sen

Pika-aituri Reetta Hurske putosi urheilija-apurahan piiristä, koska hänen viime kesän näyttönsä eivät riittäneet huippu-urheiluyksikölle.

Kuva: AOP

Hallikaudella loistavia tuloksia tehnyt pika-aituri Reetta Hurske oli tiistaina hämillään, kun hänen nimeään ei löytynyt apurahaa saaneiden urheilijoiden listalta.

Kaksi viime vuotta 6 000 euron apurahalla ollut Hurske, 23, saavutti viime kesänä uransa parhaan sijoituksen aikuisten arvokisoissa, mutta se ei riittänyt.

– Tämä on minulle todella suuri pettymys ja takaisku urheilu-uran rakentamisessa. En usko, että päätös voi jäädä tuloksista kiinni, Hurske sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Hurske sanoo, että apurahalla on ollut hänelle valtava merkitys kahden viime vuoden aikana.

– Se oli kuukaudessa 500 euroa, jolla pystyin maksamaan vuokran ja syömään. Nyt se raha täytyy hankkia jostain muualta. En tiedä, menenkö töihin vai mitä teen. Haluaisin panostaa urheiluun kaikkeni, joten työnteko ei onnistu ainakaan täysipäiväisesti, Hurske valitteli.

Yle Urheilu tapasi Reetta Hurskeen tiistaina Tampereella. Kuva: Marko Melto / Yle

6000 euron apuraha on tarkoitettu urheilijoille, jotka arvioidaan tulevaisuuden arvokilpailumenestyjiksi. Hurske ei ole tehnyt kansainvälistä läpimurtoa aikuisten tasolla, mutta nuorissa hän on ollut parhaimmillaan MM- ja EM-finaaleissa.

Viime aikuisten EM-kisoissa välieriin edennyt Hurske kertoo tavoittelevansa paikkaa tämän vuoden MM-kisoissa ja ensi kesän olympialaisissa. Hän ei ole varma, onko tavoite realistinen ilman apurahaa.

– Ihmettelen päätöstä. Haluan tähän selityksen, miten tämä päätös muodostettiin.

"Reetan potentiaali on arvioitu väärin"

Urheilija-apurahoista päättää Opetus- ja kulttuuriministeriö, joka hyväksyy Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön esityksen tukieuroista.

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki muistuttaa, että päätös on tehty ennen hallikautta. Huippu-urheiluyksikkö jätti esityksen apurahoista viime marraskuussa.

Kun päätöstä tehtiin, perusteena ovat olleet viime kesän tulokset. Hurske ei tehnyt viime kaudella ennätystä eikä yltänyt sadan metrin aitojen MM-kisarajaan 12,98.

– Yleisurheilussa mittarina ovat MM- tai olympiarajat. Hän ei kehittynyt viime kaudella, vaikka urheili sinänsä hyvin. Odotamme kohtuullisen nuoren urheilijan kohdalla aina kehitystä, Lehtimäki perustelee.

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki. Kuva: AOP

Lehtimäen mukaan Hurske oli rajatapaus, kun tukieuroja mietittiin viime syksynä. Hän myöntää, että pika-aiturin kohdalla on tehty virhearvio.

– Reetan potentiaali on syksyn pohdinnoissa arvioitu väärin. Olemme valmiita nostamaan käden pystyyn virheen merkiksi. Tässä tapauksessa voimme myöntää virheemme iloisina, koska on ollut upeaa, miten Reetta on mennyt urheilijana eteenpäin, Lehtimäki sanoo.

Virhe pyritään korjaamaan

Hurske on ollut hallikaudella Suomen paras pika-aituri. Hän jäi viime viikolla sadasosan päähän Nooralotta Nezirin 60 metrin aitajuoksun SE-ajasta (7,97). Tulos riittää Euroopan rankingissa viidenteen sijaan.

Nezirille myönnettiin 10 000 euroa apurahaa.

Reetta Hurskeen ennätys sadan metrin aitajuoksussa on 13,11. Kuva: AOP

Lehtimäki sanoo, että tämänhetkisen tiedon perusteella Hurske kuuluu tukiurheilijoiden joukkuoon. Hän lupaa reagoida tilanteeseen.

– Meillä on kyky reagoida valmennustukien kautta kesken kauden. Pystyn jo tässä lupaamaan, että näin tapahtuu Reetan kohdalla.

– Toinen mahdollisuus on huomioida Reetta talvilajien apurahajaon yhteydessä. Se on kynnystä isompi toimenpide, jota varten täytyy nähdä EM-hallikisat.

Talvilajien apurahat jaetaan alkukesästä.

Juttua korjattu kello 23.07: Hurske on Euroopan rankingissa viidentenä, ei kahdeksantena. Hänen ennätyksensä 100 metrin aidoissa on 13,11, ei 13,16.

Lue myös: