1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kaisa Sali lopettaa uransa Havajin Ironman-kisaan – "Uralla on jäljellä yksi kilpailu"

Triathlonisti palasi Etelä-Euroopasta Suomeen uran viimeiseen ponnistukseen

Kuva: Nigel Roddis / Getty Images

Unelma palkintosijasta Havaijin Ironman-kisassa sai triathlonisti Kaisa Salin jatkamaan uraansa vielä vuodella. Uran maali on 12. lokakuuta Kailua-Konan pikkukaupungin pääkadulla, johon Ironman-matkojen MM-kilpailu päättyy.

– Uralla on jäljellä yksi kilpailu, ja se on Havaiji. Muut ovat täytettä, Sali linjasi.

Hän on kisannut Havaijilla kolmesti, ja tuliaisina on kaksi viidettä sijaa ja viime vuoden seitsemäs sija. Viime kerralla urakkaa haittasi säären rasitusvamma, mutta kilpailussa oli paljon hyvää.

– Henkisesti se oli uran kovin kisa. Aiemmin en olisi pystynyt tekemään tuollaista kisaa tuollaisessa tilanteessa. Siitä on ammennettavissa voimaa. Myös ravitsemus onnistui ensi kertaa hyvin, ja muutenkin valmistautuminen Havaijille oli toimiva. Hyvistä sijoituksista huolimatta Sali joutuu tänä vuonna hankkimaan paikkansa Havaijille, koska säännöt ovat muuttuneet.

– Vanhalla systeemillä riittäisi, että olisin päässyt maaliin Ironmanissa. Nyt pitää onnistua, Sali kertoi.

Hän hakee Havaiji-paikkaa mahdollisesti jo huhtikuun alussa Etelä-Afrikasta, mutta viimeistään kesä-heinäkuussa.

– Lisäksi kilpailen muutaman puolimatkan ja ehkä jonkun olympiamatkan, mutta ne ovat kaikki treeniä Havaijia kohti.

Seuraavan ulkomaanleirinsä Sali vetää 25. helmikuuta alkaen Kanarian Fuerteventurassa, jossa harjoitusseurana on nuorten maajoukkueen urheilijoita.

– Voin tehdä heidän kanssaan uintitreeniä, muuten minulla on vähän pidempää treeniä kuin junnuilla. Ihan hauska päästä treenaamaan porukalla, Sali sanoi.

Päälläseisonta vauhdittaa uinnissa ja juoksussa

Päälläseisonta sujuu jo, ja triathlonin ammattilaisen Salin seuraava päämäärä on käsilläseisonnan oppiminen.

Välitavoitteet kuulostavat äkkiseltään erikoisilta, kun urheilijan tähtäimessä on yhdeksän tuntia kestävä urheilusuoritus, joka yhdistää uintia, pyöräilyä ja juoksua. Keskivartalon lihashallinnan parantaminen on kuitenkin Salin mielestä tie parempaan uimiseen ja juoksuun.

– Peruskestävyysominaisuuteni eivät enää tämän elämän aikana kehity. Nyt haluan suoritukseen taloudellisuutta. Uinti- ja juoksutekniikan parantaminen tekniikkaharjoittelun ja lihaskuntoharjoittelun avulla voisi tuoda lisänapsun, Sali kertoi STT:lle.

Hän treenaa parin ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen taas Suomessa, sillä tukikohta vaihtui Italian ja Espanjan lämmöstä Helsinkiin.

Jalkavamma toi kotiin

Sali, 37, myöntää, että talvinen Helsinki on tuntunut välillä hurjalta, sillä juokseminen on siirtynyt matolle ja pyöräily ergometriin. Silti ratkaisu Suomeen palaamisesta tuntuu oikealta.

– Minulla oli aika paha jalkavamma syksyllä. Suomessa näen fysioterapeutteja enemmän, ja voin katsoa heidän kanssaan voima- ja jumppaliikkeitä, Sali kertoi.

Vasemman säären rasitusvamma himmensi viime lokakuussa jo Havaijin Ironmanissa kilpailemista, ja Sali oli tuolloin seitsemäs.

– Se olisi voinut olla urani viimeinen kilpailu, ja olin valmis riskeeraamaan sen takia paljonkin.

Havaijin jälkeen Sali oli juoksematta kaksi ja puoli kuukautta. Hän ehti jopa tottua elämään ilman kovaa harjoittelua, mutta mieli palaa vielä uran viimeiseen kilpailuun.

– Lopettaminen tuntui ihan hyvältäkin. Halusin kuitenkin jatkaa, koska tunnen, että pystyn Havaijilla parempaan, Sali sanoi.

Vastuu nostaa itseluottamusta

Toinen syy Suomeen paluuseen oli, että Sali lopetti kahden vuoden yhteistyönsä amerikkalaisen valmentajan Siri Lindleyn kanssa ja otti itse vastuuta harjoittelustaan. Tukena ovat muun muassa entinen valmentaja Paul Sjöholm ja uintitekniikkaan paneutuva Riku Rimpelä.

– Haluan yhdistää Sirin ja Paulin valmennuslinjaa. Sirin kanssa tein lyhyttä ja kovaa harjoittelua, Paul korosti taloudellisuutta ja tekniikkaa. Sirin intensiivisessä valmennuksessa kehityin, mutta jos olisin vielä jatkanut sitä, suorituskyky olisi pudonnut.

– Valmennusvastuu tuottaa lisää töitä, mutta se tuo myös itseluottamusta. Pyrin tietämään tasan tarkkaan, miksi teen jotakin harjoitusta, Sali kertoi.

Hän ei syytä Lindleyä jalkavammastaan, päinvastoin. Silti vastuu omasta harjoittelusta opettaa kuuntelemaan kehon merkkejä aiempaa tarkemmin.

– Jos harjoitusohjelmat tulisivat jenkeistä, niitä tulisi noudatettua, vaikka vähän sattuisikin. Nyt tuntuu turvallisemmalta.

Lue myös:

Kaisa Sali harmitteli överiksi mennyttä harjoittelua: "Hyvänä päivänä olisin voinut olla kolmas tai jopa toinen"