Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Teemu Pukin tie nautiskelijasta ja fanien sylkykupista sensaatiomaiseen maalivireeseen – Mikael Forssell: "Teemu pelaa ensi kaudella Valioliigaa, olen siitä satavarma"

Teemu Pukki takoo maaleja ennennäkematöntä suomalaistahtia Englannin Mestaruussarjassa. Matkalla huipulle on pitänyt opetella muun muassa syömään kuin urheilija.

Teemu Pukki
Teemu Pukki juhlii Norwichin huivi käsissään.
AOP

Hidastuskuvassa on jotain ikonista: Teemu Pukin liuku kannattajakatsomon eteen ja syliin heitetty Norwichin huivi henkivät mahtipontista symboliikkaa.

Pukki on iskenyt paikallisvastustaja Ipswichiä vastaan kahdesti, keltapaidat nousevat 3-0-tuloksella Mestaruussarjan kärkipaikalle ja hyökkääjästä on tullut kautta aikain tehokkain suomalaispelaaja Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

"Kanarialintujen" kannattajat ovat sekaisin onnesta.

Vielä ennen kautta heidän sankarinsa oli skottiseura Celticin fanien sylkykuppi, joka hankittiin ilmaisella siirrolla kaukaa englantilaisen jalkapallotutkan ulkopuolelta, tanskalaisesta Bröndbystä.

Vaikka 21 liigamaalia ja kamppailu Mestaruussarjan maalikuninkuudesta ovat tuoneet kuningatarkunnan laajuista huomiota, vaisut Skotlannin vuodet kaikuvat taustalla.

– Celticissä hän ei osunut edes banjolla lehmän takamukseen, veisteli The Guardian-lehden Football Weekly -podcastin vakiojäsen Barry Glendenning vastikään.

Kulinaristi

Suomalaisen jalkapallon kruununprinssin kärpännahkaviitta riisuttiin naulaan odottelemaan seuraavaa suurlupausta, kun Pukki rantautui takaisin Helsinkiin elokuussa 2010.

Tie Espanjan pääsarjan Sevillassa oli noussut pystyyn ja parikymppisen hyökkääjän oli aika hakea vauhtia Veikkausliigasta ja HJK:sta.

Klubiin saapui huippulahjakas nautiskelija.

– Hän tykkäsi hyvästä ruoasta ja silloin tällöin oli karkkipussi kädessä, Palloliiton huippujalkapallopäällikkö ja Klubin tuolloiseen valmennusryhmään kuulunut Juho Rantala sanoo.

– Ei hän varmaan vieläkään kieltäydy, mutta on ymmärtänyt, että myös jalkapallon ulkopuolisen elämän pitää olla järkevämpää.

Rantala painottaa, ettei kärkipelaajan työmoraalissa peleissä ja harjoituksissa ollut hänen nähdäkseen moitteen sijaa.

– En muista kertaakaan, että olisi pitänyt harjoituksissa alkaa miestä ravistella, hän toteaa.

Schalken Marco Höger ja HJK:n Teemu Pukki kaksinkamppailussa.
AOP

Toisaalta Pukki on itsekin myöntänyt julkisuudessa, että juoksukestävyys ja lihaskunto nousivat pykälällä, kun Alexander Zorniger saapui Bröndbyn päävalmentajaksi kesällä 2016.

Saksalainen viritteli pelaajansa tiukkaan iskuun.

– Varmasti on pelaajia, jotka ovat harjoitelleet kokonaisvaltaisesti paremmin, Rantala pohtii.

HJK:ssa päävalmentaja Antti Muurisen pelitapaa kutsuttiin kannattajakatsomoa myöten sexy footballiksi eli seksikkääksi jalkapalloksi, joka tietysti sopi maaliahneelle Pukille.

Syyskaudella osumia syntyi pari, mutta seuraavalla kaudella pellavapää pommitteli liigassa 11 osumaa 18 otteluun. Kolme maalia Schalkea vastaan Mestarien liigan karsinnoissa olivat huimia työnäytteitä.

Lahjakkuutensa puolesta Pukin olisi pitänyt olla pelaamassa jossain aivan toisaalla. Ura jatkui sittemmin juuri Schalkessa, mutta läpimurto jäi tekemättä.

– Välillä hän on mennyt askeleen taaksepäin ja sitten kaksi askelta eteenpäin. Ehkä harppaus HJK:sta Schalkeen, Bundesliigan huipulle, oli iso, Rantala arvioi.

– Bröndbyssä hän näytti, miten hyvin siellä pystyy tekemään maaleja. Nyt Norwich on tosi kova seura ja on mahdollista, että Pukki pelaa Valioliigaa Norwichin paidassa.

Rumia maaleja

Birmingham FC pelasi kaudella 2003-2004 kaikkea muuta kuin seksikästä jalkapalloa. Seura oli onnistunut pitämään paikkansa Valioliigassa sarjanousun jälkeen mukavasti ja avasi toisen peräkkäisen kautensa pääsarjassa entisen Manchester United -topparin Steve Brucen johdolla.

Kokeneen managerin ryhmä luotti ankaraan prässiin ja vastaiskuihin.

Elokuun siirtoikkunassa ryhmään hankittiin lainasopimuksella Chelsean nuori suomalaiskärki Mikael Forssell. Kauden jälkeen maalisarakkeeseen oli kirjattu 17 sarjaosumaa.

Se on edelleen Valioliigan suomalaisennätys yhden kauden maaleissa.

– Puolustimme tosi paljon eteenpäin eli prässäsimme vastustajia ylhäältä. Meillä oli pelaajia, jotka pelasivat palloa nopeasti eteenpäin riiston jälkeen, Forssell muistelee menestysreseptiä.

– Olin hyökkääjänä usein lähellä maalia, sain pallon lähellä boksia ja sain sitä paljon. Tämä tarkoittaa, että pystyin käyttämään vahvuuksiani yksi vastaan yksi -tilanteissa.

Pukki on jo pannut uusiksi Shefki Kuqin maaliennätyksen Mestaruussarjassa, mutta Valioliigaan ja Forssellin lukemiin on vielä matkaa. Yksi kaikkien aikojen suomalaisviimeistelijöistä on seurannut ilolla entisen maajoukkuekollegansa tahtia Englannissa.

Mestaruussarjan otteluruuhkassa fyysisellä kestävyydellä on valtavasti merkitystä myös maalinteon kannalta.

– Sarja on sellainen, ettei siellä tule yhtä paljon rakennettuja hyökkäyksiä kuin Valioliigassa. Voi tulla tilanteita, joissa pallo vain tipahtaa eteen ja silloin pitää olla terävänä, Forssell sanoo.

– Pukki pelaa hyvässä joukkueessa, sillä Norwich taistelee Valioliigaan noususta. Se on ideaalitilanne: joukkue pelaa hyökkäävää jalkapalloa ja Pukki voi ennen jokaista peliä miettiä, että tänään tulee yksi tai kaksi paikkaa tehdä maali.

Rantalan mielestä Pukin viimeistelyssä näkyy merkittävä ero aiempaan.

– HJK-aikana vitsailtiin vähän, että hänen pitää pystyä tekemään myös rumia maaleja. Eli mennä keskityksiin ensimmäisenä ja tehdä maaleja paljon lähempää. Hänestä on tullut monipuolisempi hyökkääjä, Rantala arvioi.

– Ilman läheltä tehtyjä maaleja ei pysty tekemään isoja maalimääriä.

Teemu Pukki juhlii maalia Norwichin kannattajien edessä.
Getty Images

Pukki on Optan tilastojen mukaan laukonut tällä kaudella rangaistusalueen sisältä yli kaksi kertaa ottelua kohden. Norwichin paikallismedian mukaan Pukki on tehnyt enemmän pelitilannemaaleja kuin yksikään toinen hyökkääjä sarjassa.

Vain yksi osuma on syntynyt erikoistilanteen seurauksena.

– Pukki osaa olla siellä, mihin pallo on tulossa. Hän on päässyt iskemään aika paljon maaleja tyhjiin tai aika vapaasti rangaistusalueen sisällä. Se kertoo kyvystä liikkua ja ajoittaa liikkeensä, Rantala analysoi.

– Hänen pystyjuoksujensa ajoitukset ovat todella hyviä. Hän ei ole perinteinen englantilainen sentterityyppi, mikään mielettömän kova pääpelaaja, mutta on aina ollut vähän sellainen saippuapala. Hänellä on kyky luiskahtaa vartioinnista.

Forssell on vakuuttunut, että Pukin matka vie sarjaporrasta ylemmäs. Valioliigassa hän pystyisi iskemään maalinsa samoilla vahvuuksilla kuin Mestaruussarjassa. Kyseessä on kuitenkin yksi maailman kovimmista liigoista, joten paikkoja on tarjolla vähemmän.

Mestaruussarjasta on noussut tasaiseen tahtiin ryhmiä, joiden pelifilosofia on ollut huomattavasti siilipuolustamista ja yksittäisiä vastaiskuja laajempi.

Tämän kauden nousukkaista Wolverhampton kamppailee kunnianhimoisella pelitavalla paikasta Valioliigan ylemmässä keskikastissa, Toisaalta putoamista vastaan kamppaileva Fulham on jo potkinut pihalle managerin, jonka johdolla se lähti urheasti haastamaan isompiaan.

– Teemu pelaa ensi kaudella Valioliigaa, olen siitä satavarma. Se on sitten sen ajan kysymys, mikä rooli hänellä joukkueessa on ja millaista jalkapalloa joukkue pelaa, Forssell vakuuttaa.

– Siitä ei ole epäilystäkään, ettekö Teemu pärjäisi ja tekisi maaleja myös Valioliigassa.

Mestaruussarjan kaksi parasta joukkuetta nousee suoraan pääsarjaan ja kolmas nousijan paikka ratkotaan pudotuspeleillä, johon pääsee sijoilta 3-6.

Kotona

Keskiviikkona Norwich putosi liigan kärkipaikalta, kun joukkue hävisi vierasottelussa Prestonille 1-3. Ottelun ainoan maalin teki tietysti Pukki.

Osumassa kiteytyy paljon Pukin lennosta Mestaruussarjassa. Kärki painaa pallon sisään viiden metrin alueen rajalta toisen puolikkaan lisäajalla. Lähin puolustaja on kaukana Pukista, joka vaanii takatolpalla.

Pallo uppoaa sisään toisella kosketuksella, melko pienestä kulmasta.

Samalla Pukista tulee ensimmäinen hyökkääjä, joka on iskenyt Norwichille viidessä ottelussa peräkkäin sitten Graig Bellamyn, joka onnistui tempussa 1998.

Tilastoknoppeja riittää (siirryt toiseen palveluun): Pukki on kiskonut 20 sarjamaalia nopeammin kuin yksikään Norwich-pelaaja. Taakse jää muun muassa yli sata ottelua seurassa pelannut ja näkyvää asiantuntijauraa mediassa tekevä Chris Sutton tai edellisen Valioliiga-keikan keulakuva Grant Holt.

Kotkalaiskärki on siis nimekkäässä seurassa. The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) syksyllä tekemän haastattelun mukaan hän myös tuntee olonsa kotoisaksi.

– Olen kiertänyt seuroja ja uuteen tuleminen on aina vaikea, joten olisi hienoa olla pitemmän aikaa yhdessä paikassa.

Lue myös:

Teemu Pukin osuma ei auttanut Norwichia voittoon – menetti paikkansa sarjan kärjessä

Kommentti: Teemu Pukki ja Norwich täydentävät toisiaan satumaisella tavalla – sen soisi jatkuvan myös Valioliigassa

Teemu Pukin uskomaton maalivire sai jatkoa! Suomalainen iski kaksi maalia kaoottisessa paikallisottelussa – vei Shefki Kuqin ennätyksen nimiinsä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat