Rajua kritiikkiä valmennusmetodeistaan saaneen Titta Heikkilän toiminnasta käynnistetään Voimisteluliiton kurinpitomenettely

Voimisteluliiton valmennuskulttuuriin liittyvässä selvityksessä selvisi, että joka neljäs voimistelija on kokenut valmentajan huutamista.

voimistelu
Titta Heikkilä
Titta HeikkiläVesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen voimisteluliitto tiedotti keskiviikkona, että tamperelaisen voimisteluvalmentajan Titta Heikkilän toiminnasta käynnistetään liiton sisäinen kurinpitomenettely.

Voimisteluliitto päätti asiasta sen jälkeen, kun se oli vastaanottanut Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin selvityksen Heikkilän mahdollisesta epäeettisestä käytöksestä.

Minetit kahdesti joukkuevoimistelun maailmanmestariksi valmentaneen Heikkilän nimi nousi esiin Urheilulehden marraskuisessa artikkelissa, jossa kerrottiin Heikkilän epäasiallisista valmennusmetodeista ja joukkuevoimistelun valmennuskulttuurista.

Heikkilän on kuvailtu esimerkiksi haukkuneen ja nöyryyttäneen Minettien voimistelijoita. Heikkilän kerrottiin myös painostaneen valmennettaviaan laihduttamaan. Urheilulehden mukaan kolme Heikkilän valmentamaa tyttöä sairastui anoreksiaan kaudella 2011–2012.

– Otan erittäin raskaasti syytökset koskien valmennustyyliäni ja tapahtumia pitkän ajan takaa. Ajattelen niin, että olen valmentanut pitkään ja sinä aikana kasvanut ihmisenä sekä valmentajana. Oppimisprosessi tässä ammatissa on jatkuvaa, ja toivon että kehityn edelleen, Heikkilä sanoi Yle Urheilulle marraskuussa.

Voimisteluliiton kurinpitolautakunta käsittelee Heikkilän tapauksen kuukauden kuluessa. Kurinpitomenettelyn jälkeen Heikkilälle voidaan antaa huomautus tai varoitus tai hänet voidaan asettaa 6–24 kuukauden pituiseen toimitsijakieltoon.

Joka neljäs kokenut valmentajan huutamista

Keskiviikkona julkaistiin tulokset myös Voimistelun valmennuskulttuuri -tutkimuksesta, jonka Voimisteluliitto oli teettänyt Taloustutkimuksella.

Tutkimuksen mukaan voimistelijat ovat pääosin tyytyväisiä lajin valmennukseen, mutta kehitettävää on "valmentajien vuorovaikutustaidoissa ja voimistelijoiden yhdenvertaisessa kohtelussa".

Tutkimuksessa selviää, etteivät voimistelijat koe, että kaikkia kohdeltaisiin tasavertaisesti.

"Vastaajista 24 prosenttia on kokenut joskus valmentajan suosineen jotain voimistelijaa ja 12 prosenttia kokee niin tapahtuvan lähes aina. Vastaajista 16 prosenttia ei joskus ole uskaltanut sanoa valmentajalle mielipidettään, koska on pelännyt hänen reaktiota, kuusi prosenttia toimii näin lähes aina. Harjoitusten ilmapiirin on kokenut painostavaksi lähes aina vain yksi prosentti vastanneista ja 14 prosenttia joskus.", tiedotteessa kerrotaan.

Toinen tutkimuksessa selvinnyt selkeä epäkohta on, että joka neljäs vastaajista on kokenut valmentajan huutamista.

"Vastaajista 24 prosenttia oli kokenut valmentajan huutamista, 19 prosenttia syrjimistä ja toisten suosimista, 10 prosenttia vähättelyä sekä kahdeksan prosenttia valta-aseman väärinkäyttöä", tiedotteessa kerrotaan.

Kyselyyn vastasi 765 voimistelijaa ja 886 huoltajaa. 54 prosenttia vastaajista on joukkuevoimistelun harrastajia ja heidän huoltajiaan.

"Teemme tarvittavia muutoksia"

Voimisteluliitto kertoo selkettyävänsä eettiset sääntönsä ja ohjeensa kevään aikana.

– Voimisteluliitossa meillä on nollatoleranssi minkäänlaisen epäasiallisen käyttäytymisen tai häirinnän suhteen ja tällainen käytös täytyy ehdottomasti kitkeä pois, Voimisteluliiton Kaisa Vikkula sanoi.

– Kyselyn perusteella olemme aloittaneet valmennusjärjestelmien ja lajisääntöjen läpikäynnin. Teemme tarvittavia muutoksia myös tuomaritoimintaan sekä yleisiin käytäntöihin, totesi Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso.

Lue myös:

Kohuvalmentaja Titta Heikkilän valmennusmetodit tutkitaan – "Haluamme kantaa vastuuta ja rauhoittaa tilanteen"

Anoreksiaan 14-vuotiaana sairastunut joukkuevoimistelija selvisi vaarallisesta kierteestä – “Nyt tajuan, kuinka sairasta oli, että terveysongelmaista tikkulaihaa tyttöä kehuttiin”

Syömishäiriöstä toipunut voimistelija vaatii valmentajilta inhimillisyyttä – “Minä näin sellaista käytöstä, jota ei hyväksyttäisi millään työpaikalla”

Syömishäiriöliitto huolissaan voimistelun lajikulttuurista – "Voitaisiinko rasvaprosenttien ja vaakalukemien sijaan keskittyä suorituskykyyn ja taitoihin?"

Voimisteluliitto teettää valmennuskulttuurista ulkopuolisen selvityksen: ”Jokaisen tulee voida tuntea olonsa turvalliseksi”

Tamperelaisseuran entinen pomo kertoo, miksi rankkaa kritiikkiä saaneen valmentajan toimintaan oli pakko reagoida – "Ongelmia oli siinä, miten urheilevalle lapselle puhutaan ja miten hänen ihmisarvonsa nähdään"

Kritiikkiä metodeistaan saanut voimisteluvalmentaja ottaa syytökset raskaasti, mutta valmennukseen kohu ei vaikuta: "En koe, että joudun muuttamaan tyyliäni, mutta haluan kehittää sitä"

Voimisteluliitto vastustaa epäasiallista käytöstä, mutta vaikenee kohuvalmentajan toiminnasta: "En ole ollut seuraamassa hänen valmennustaan"

Urheilulehti: Palkittu valmentaja on nöyryyttänyt ja pelotellut nuoria voimistelijatyttöjä – maailmanmestaruuksien taustalla rajut valmennusmetodit

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat