Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n välierät

Kolminkertainen olympiakävijä ja maailmancupissa säväyttänyt nuori lupaus kamppailevat paikasta Finnjollan viimeiseen olympiapurjehdukseen

Oskari Muhonen haastaa kokeneen Tapio Nirkon, kun suomalaiset tavoittelevat purjehduksen kenties haastavinta maapaikkaa Tokioon.

purjehdus
Oskari Muhonen
World Sailing

Toista vuottaan Suomen maajoukkueessa purjehtiva Oskari Muhonen yllätti maailmancupin avauskilpailussa Miamissa helmikuun alussa. Kuudentena Finnjolla-luokan mitalilähtöön startannut 21-vuotias teki Floridan vesillä hurjan nousun ja voitti mitalilähdön.

Muhonen oli lopulta kokonaiskilpailun toinen, kun voiton vei odotetusti hallitseva olympiavoittaja, Ruotsin Max Salminen. Suomalainen jätti taakseen kovia nimiä, kuten ranskalaisen MM-hopeamitalistin Jonathan Lobertin.

Espoolainen Muhonen voitti vuonna 2017 Finnjolla-luokan alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden, joten menestys aikuisten tasolla ei tullut aivan yllätyksenä.

– On siihen ollut viitteitä aina välillä, että voin pärjätä hyvin, jos onnistun saamaan tasaisen sarjan, Muhonen hymyilee.

Suomen purjehdusmaajoukkue kilpailee parhaillaan Palma de Mallorcalla. Olympiapaikkoja ei tällä kertaa ole jaossa, mutta kilpailu antaa osviittaa kesän arvokisoihin.

Muhonen ja kolminkertainen olympiakävijä Tapio Nirkko jahtaavat Finnjollalle maapaikkaa Tokion olympialaisiin. Nirkko sijoittui Miamissa seitsemänneksi ja myös Mallorcalla Muhonen on neljän lähdön jälkeen onnistunut Nirkkoa paremmin. Muhonen on ennen keskiviikon lähtöjä sijalla 23 ja Nirkko 33.

Finnjolla-maapaikka Tokioon on muita luokkia tiukemmassa

Nirkko ja Muhonen edustavat molemmat seuratasolla Espoon Pursiseuraa, mutta muuten heidän urheilu-uransa eroavat toisistaan huomattavasti. 34-vuotias Nirkko on edustanut Suomea jo kolmissa olympialaisissa, kun häntä 13 vuotta nuorempi Muhonen on vasta siirtynyt juniorisarjoista aikuisten maajoukkueeseen.

Tokion olympialaisiin voi kuitenkin lähteä vain yksi Finnjolla-purjehtija. Edes yhden osallistuminen ei ole varmaa, koska maapaikasta käydään kova kilpailu Ateenan EM-vesillä toukokuussa. Suomi ei saanut maapaikkaa vielä viimevuotisessa MM-regatassa.

– Meillä on Finnjollassa kaksi kovaa, Tapio ja Oskari, mutta se on silti varmasti tiukin luokka saada maapaikka, kertoo purjehdusmaajoukkueen päävalmentaja Joakim Wilenius.

Wileniuksen mukaan joissain luokissa on laajempi taso ja vähemmän paikkoja kuin toisissa. Finnjollan EM-kilpailuissa suomalaisten pitäisi ottaa monta kovaa päänahkaa maapaikan lunastaakseen.

– EM-kisoissa on monta kovaa maata ilman maapaikkaa. Sinänsä tilanteemme on niin hyvä kuin voi olla. Olemme Oskarin kanssa osoittaneet, että hyvällä viikolla pystymme maapaikan ottamaan, Tapio Nirkko sanoo.

Finnjollan jäähyväiset olympiavesille

Mikäli Suomi lunastaa maapaikan, joutuvat Nirkko ja Muhonen taistelemaan paikasta Tokion kisakoneessa. Lähti Japaniin kumpi tahansa, olympialaiset tulevat olemaan viimeiset Finnjolla-luokassa.

Kansainvälinen Purjehtijaliitto ISAF päätti viime vuonna, ettei Finnjollaa nähdä enää vuoden 2024 kesäolympialaisissa Pariisissa. Tokion olympialaiset ovat siis viimeiset, jossa Nirkko tai Muhonen voivat kilpailla vaihtamatta luokkaa.

Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 ensi kertaa mukana ollut Finnjolla on olympiaveneistä suurin. Vain miehet kilpailevat luokassa. Finnjolla edellyttää purjehtijalta isoa kokoa ja korkeita voimatasoja.

Muhonen ei ole vielä ehtinyt juuri ajatella Finnjollasta luopumista, vaikka se tulee muuttamaan nuoren purjehtijan uran suunnan. Monipuolisella urheilijalla riittää kuitenkin vaihtoehtoja.

– Olen aika pieni Finnjolla-purjehtijaksi, joten on mahdollista siirtyä kaksinpurjehdittaviin veneisiin tai jopa Laseriin. Se on sitten sen ajan murhe, nyt tähtäin on olympialaisissa, Muhonen sanoo.

Tapio Nirkko uskoo maapaikan irtoavan, mikäli hän onnistuu tekemään Ateenan EM-vesillä tasaisen hyviä suorituksia.

– Näyttää siltä, että Finnjolla on Tokiossa viimeistä kertaa olympialaisissa. Mitali sieltä olisi hieno lopetus pitkälle Finnjolla-uralleni, Nirkko sanoo.

Lue myös:

Purjehduksen nuorten maailmanmestarilta hurja loppurypistys - Oskari Muhonen puolusti mitalilähdön johtoasemaansa timanttisesti

Tokion olympiakisat isossa roolissa rahanjaossa – Ruuskaselle ja Pitkämäelle suuri apuraha vanhoilla meriiteillä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat