Suora

 • Hiihdon Ski Classics, La Diagonela Engadin
 • Urheilustudio 18.1.
 • Naisten 10 km, Nove Mesto
 • Naisten suurpujottelun 1. lasku, Sestriere
 • Urheilustudio 18.1.
 • Miesten 15 km, Nove Mesto
 • Slopestyle, Seiser Alm
 • Miesten syöksylasku, Wengen
 • Miesten syöksylasku, Wengen
 • Naisten suurpujottelun 1. lasku, Sestriere
 • Urheilustudio 18.1.
 • Naisten suurpujottelun 2. lasku, Sestriere
 • Miesten viesti, Ruhpolding
 • Urheilustudio 18.1.
 • Naisten suurpujottelun 2. lasku, Sestriere
 • Urheilustudio 18.1.
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Urheiluruutu
 • Lentopallon Suomen cup, naisten loppuottelu LP Viesti - LiigaPloki
 • Lentopallon Suomen cup, naisten loppuottelu LP Viesti - LiigaPloki
 • Urheiluruutu

Jukka Jalonen latasi täyslaidallisen kiusallisesta ongelmasta – Leijonien ja SM-liigan päällekkäisyys asettaa pelaajat eriarvoiseen asemaan ja vääristää kilpailua: "Minua ei hirveästi naurata"

Leijoniin oli vaikea löytää pelaajia Ruotsin EHT-turnaukseen, koska SM-liigaa pelattiin samaan aikaan.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Jukka Jalonen
Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen valmentaja Jukka Jalonen.Miikka Jääskeläinen / AOP

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajalla Jukka Jalosella oli epäkiitollinen tehtävä, kun hän valitsi pelaajia helmikuun Ruotsin EHT-turnaukseen.

Maajoukkuekomennus kesti viikon verran. Viikon aikana pelattiin kaksi SM-liigakierrosta.

Jalonen myöntää suoraan, ettei olisi halunnut valita maajoukkueeseen pelaajia pudotuspelipaikasta kamppailevista liigajoukkueista. Hänen mielestään maajoukkuepelien aikana ei pitäisi pelata SM-liigaa.

– Tästä tilanteesta ei hyödy oikeastaan kukaan. Tämä on meille, seuroille ja pelaajille hankalaa, Jalonen puhisi Yle Puheen Jääkiekkokierroksella.

– Pelaajat haluaisivat pelata seurajoukkueissaan tärkeimmät ottelut ja he haluaisivat pelata myös maajoukkueessa, mutta kahdessa paikassa ei voi olla yhtä aikaa.

Kun Leijonista putosi Ruotsin turnauksen alla pelaajia pois loukkaantumisten takia, Jaloselta oli loppua pelaajat kesken. Hän ei halunnut viedä liigajoukkueilta tärkeitä yksilöitä kesken pudotuspelitaistelun, minkä vuoksi Pelicansin Aleksi Mustonen ja Ilveksen Eemeli Suomi tulivat Leijonien mukaan vasta viikonloppuna.

– Tässä vaiheessa kautta pelataan todella isoista asioista. Liigajoukkueista lähtevät Leijoniin aina parhaat pelaajat. On meille kinkkinen tehtävä vaatia pelaajia liigaseuroista. Voin sanoa suoraan, ettei se ole kovin kivaa.

Tilanne asettaa pelaajat eriarvoiseen asemaan. Pelaajia ei kuuluisi valita maajoukkueeseen sen perusteella, missä joukkueessa he pelaavat. Tällä hetkellä niin kuitenkin tapahtuu.

Jaloselta ei heru ymmärrystä otteluohjelman suunnittelijalle

Jalosen mukaan liigavalmentajat, maajoukkuevalmentajat ja pelaajat ovat kaikki samaa mieltä siitä, ettei Euro Hockey Touria ja SM-liigaa pitäisi pelata samaan aikaan.

Leijonavalmentaja arvelee, että SM-liigassa ei kuunnella laji-ihmisten näkemyksiä tv-näkyvyyden takia. Otteluita televisioiva Telia haluaa, että liigaa pelataan koko ajan ilman pitkiä taukoja.

Jalonen ymmärtää asian bisnespuolen, mutta nykymallia hän ei silti purematta niele.

– Aikataulut voisi suunnitella viisaammin, Jalonen totesi.

Maajoukkueluotsi antoi esimerkin viime viikon EHT-turnauksesta. Liigan viimeisestä playoff-paikasta kynsin ja hampain taisteleva KalPa joutui luovuttamaan Leijonien käyttöön kaksi avainpelaajansa Otto Leskisen ja Eetu Luostarisen. Ilveksestä Leijoniin valittiin vain Oskari Laaksonen, tosin Eemeli Suomi hyppäsi täydennyksenä sunnuntain otteluun.

KalPa ja Ilves kohtasivat perjantaina. Maajoukkuevalinnat vääristivät kilpailua, koska KalPa joutui kärsimään Leijonat-komennuksista enemmän.

Oudointa tilanteessa on kuitenkin se, että KalPaa pelaa seuraavan kerran vasta tämän viikon perjantaina ja Ilves tämän viikon lauantaina.

– Toisella on viikon ja toisella yli viikon tauko! Kuulostaa aika tyhmältä, Jalonen hämmästeli.

Eemeli Suomi
Eemeli Suomi pelasi perjantaina SM-liigassa ja sunnuntaina Leijonissa.AOP

KalPalla oli maajoukkueviikon aikana kaksi ottelua, joista Leskinen ja Luostarinen olivat sivussa.

– Voin sanoa ihan suoraan, ettei minua hirveästi naurata KalPan puolesta. Ei se kovin kivalta meistäkään tuntunut, eikä varmaan niistä KalPan pelaajista, jotka olivat maajoukkueen mukana.

Muuttuuko mikään?

SM-liigassa pidettiin tällä kaudella maajoukkuetauko vain Helsingin EHT-turnauksen aikana. Joulukuun Venäjän EHT:n ja helmikuun Ruotsin EHT:n aikana pelattiin liigaotteluita.

Jalonen on skeptinen sen suhteen, että tilanne muuttuisi lähitulevaisuudessa.

– Ei ole realismia, että täysin pidettäisiin taukoa ainakaan ensi kaudella. Ymmärtääkseni on jo päätetty, että ensi kaudellakin joulu- ja helmikuussa pelataan samaan aikaan liigaa.

Maajoukkueen päävalmentajilla on päättäjille kuitenkin yksi toive.

– Jos ainakin sillä tavalla voisi päättää, että maajoukkueturnauksien aikana pelattaisiin maksimissaan yksi ottelu per liigajoukkue.

Juttua päivitetty 13.2. klo 21.27: Täsmennetty, että Ilveksestä Leijoniin valittiin myös Oskari Laaksonen.

Lue myös:

Leijonat kärsii pelaajapulasta, kun liigaseurat taistelevat samaan aikaan pudotuspelipaikoista – Jalonen aikoo vielä täydentää joukkuetta, vaikka turnaus alkaa tänään

Leijonien mollivoittoinen viikonloppu sai iloisen päätöksen: Jukka Jalonen piti näkemästään – "Tämä oli meiltä turnauksen paras peli"

Leijonien puhutuin pelaaja oli vielä pari vuotta sitten yliopistomaailman hylkiö – omalaatuisen matkan kulkenut Oliwer Kaski laukoo viileitä rankkareita ja sitäkin viileämpiä kommentteja: "NHL:n pitää olla tavoite"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat