Lauri Markkanen on tykittänyt uskomattomia lukemia NBA:ssa sen jälkeen, kun Henrik Dettmann kävi paikan päällä: ”Kaikkea tulee höpöteltyä”

Lauri Markkanen on takonut Suomen päävalmentaja Henrik Dettmannin Pohjois-Amerikan vierailun jälkeen vakuuttavaa jälkeä.

NBA
Lauri Markkanen
Gary Dineen/NBAE via Getty Images

Suomalainen koripallotähti Lauri Markkanen on vertynyt viime aikoina uransa hurjimpaan vireeseen maailman kovimmassa koripalloliiga NBA:ssa.

Chicago Bullsia edustava Markkanen on tehoillut viidessä ottelussa peräkkäin vähintään 20 pistettä ja 10 levypalloa. Legendaarisessa seurassa samaan ovat pystyneet todelliset lajilegendat Scottie Pippen ja Michael Jordan.

Viime yönä Markkanen pussitti 21 pistettä ja otti 10 levypalloa, kun NBA:n tyvipäähän lukeutuva Chicago katkaisi 11 kotipelitappion putken voittamalla Memphisin.

Markkanen on tehnyt hieman vajaaseen kuukauteen ja 14 viime otteluun 21,4 pistettä ottelua kohden ja napannut keskimäärin 11,6 levypalloa. Sitä ennen kauden aiemmissaan 21 ottelussa Markkanen jäi keskimäärin viisi pistettä ja viisi levypalloa pienempiin lukemiin.

Jotain osviittaa nykyhetken lukemista kertoo, että toisen NBA-kauden pelaajista vain Donovan Mitchell on koko kaudella pystynyt tekemään yli 20 pistettä ottelua kohden. Paras toisen kauden pelaajan levypallokeskiarvo on puolestaan John Collinsin 9,7. Tupla-tuplatykitys on siis todella kovan luokan suoritus Markkaselta.

Sattumoisin käänne tapahtui, kun Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann oli vierailulla Markkasen luona ja kiersi Bullsin mukana. Markkanen pussitti tuolloin esimerkiksi Denveriä vastaan 27 pistettä ja kertoi Dettmannin antaneen ohjeita (siirryt toiseen palveluun).

He olivat puhuneet esimerkiksi nopeisiin hyökkäyksiin lähdöstä ja siitä, kuinka Markkasen pitäisi itse viedä pallo hyökkäykseen, olla rohkeampi ja aggressiivisempi. Sen jälkeen tilastorivit ovat olleet komeita.

Lauri Markkanen heittää Memphisiä vastaan.
Chicago voitti Memphisin

Dettmann kertoi torstaina Yle Urheilulle, että hän juttelee monesta asiasta Markkasen kanssa. Keskustelut ovat kuulemma usein kovin mielenkiintoisia, mutta kaikkea hän ei halua paljastaa julkisuuteen.

– Kaikkea tulee höpöteltyä. Pelaaja aina kuuntelee ja käyttää sellaisia asioita, mitä hän kokee auttavan pelisuorituksessa. Lähtökohtaisesti Lauri on tavoitteellinen pelaaja. Hän yrittää pelata mahdollisimman hyvää koripalloa, Dettmann sanailee pelilisistä keskusteluista.

– On ollut kiva nähdä, että Lauri on tehnyt kovaa tulosta viimeaikaisissa peleissä.

Oli neuvojen merkitys mikä tahansa, Chicagon pelaaminen on Dettmannin vierailun jälkeen muuttunut huomattavasti paremmaksi.

Kesken kauden päävalmentajaksi nostettu Jim Boylen vannoi pestinsä aluksi hitaaseen ja 1990-luvulta tuttuun koripalloon, jossa keskiössä oli hitaampi tempo ja pallon pelaaminen paljon korin alle. Peli oli kovin staattista, eikä syöttöjä juuri nähty. Chicago hävisi kuitenkin sillä tyylillä useamman kerran rökälenumeroin.

Viime otteluissa Chicago on kuitenkin pitänyt paljon vauhtia. Pallo on liikkunut ja hyviä heittäjiä on löytynyt avopaikoista. Sen osoitti esimerkiksi tuoreen hankinnan Otto Porter juniorin 37 pistettä viime yönä Memphisiä vastaan.

Lauri Markkanen
Gary Dineen/NBAE via Getty Images

Markkanen on kuljettanut itse useammin pallon hyökkäyspuoliskolle. Memphisiä vastaan suomalaisjätti kirjasi kuusi koriinjohtanutta syöttöä, joka on Markkasen NBA-uran toistaiseksi kovin noteeraus. Koko joukkueen hyökkäyspään numerot ovat jopa nousseet NBA:n kovimpiin, kun katsotaan viime viikkojen pelejä.

Päävalmentaja Boylen on kertonut, kuinka he ovat vain yksinkertaistaneet hyökkäyspäänvalintojaan. Asioita on tehty enemmän flow-tilassa. Toinen Chicagon tähti Zach LaVine oli kovimpien tappioiden keskellä kovin turhautunut, vaikka ei suoraan kritisoinut Boylenia. Nyt on toinen ääni kellossa, kun puhutaan hyökkäyspelistä.

– Tämä kelpaa minulle joka päivä. Tämä on paljon parempaa kuin hidastelu, itsekin otteitaan parantunut LaVine tiivisti osuvasti NBC:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Tänä viikonloppuna NBA:ssa vetäydytään tähdistöviikonlopun viettoon. Markkanen on mukana nousevien tähtien kamppailussa. Bulls pelaa seuraavan kerran varhain ensi viikonlopun sunnuntaina Suomen aikaa Orlandoa vastaan.

Lue lisää:

Susijengin Ranska-ottelulla valtavat panokset – "Jos torstaina voitetaan, Koponen pelaa sunnuntaina"

Markkasen tilastoputki Chicagossa alkaa saada eeppisiä mittasuhteita – edellä enää Jordan ja Pippen

Chicago-hankinnan uran huippuilta katkaisi historiallisen tappioputken – Markkanen tarjoili maistuvan donkkipaikan

Kommentti: Lauri Markkasen poikkeuskyvyt hukataan järkyttävän ummehtuneella tavalla – Chicagossa pitää herätä nykyaikaan

Päivitetty kello 20.54. Korjattu, että Markkanen on viidessä pelissä peräkkäin tehoillut 20 pistettä ja 10 levypalloa. Aiemmin puhuttiin vain tupla-tuplista, mutta oikeasti siis kyseesä oli vielä kovempi suoritus.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat