Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kaisa Mäkäräinen vastoinkäymisten jälkeen palkintokorokkeelle – "Ailahtelua on ollut älyttömän paljon, ei auta kun sietää sitä"

Kaisa Mäkäräinen myönsi ajatelleensa kaikkien Pohjois-Amerikassa koettujen vastoinkäymisten jälkeen vielä alkuviikosta, että miksi ihmeessä kaikki tuntuu menevän pieleen. Suomalaistähden ilme kirkastui kuitenkin torstaina.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa MäkäräinenDavid Geieregger/SEPA.Media /Getty Images

Voitto karkasi Kaisa Mäkäräiseltä yhteen ohilaukaukseen pystypaikalla, mutta nousu kakkossijan palkintokorokkeelle maistui. Tyytyväisyyteen oli aihetta, kun ottaa huomioon paitsi epätasaiset esitykset viime aikoina, myös lähtökohdat vuoden 2002 olympiamaisemissa kisattavaan viikonloppuun.

Mäkäräinen teki muiden suomalaisten tapaan matkaa Kanadan Canmoresta Utahiin kaikkiaan reippaasti yli 40 tuntia. Tätä kukaan ei olisi arvannut ennakkoon.

– On tässä ollut ihan riittämiin sattumuksia ja ylimääräistä häslinkiä. Sää ei ole meidän käsissä, ja monenlaisia ongelmia se toi eri puolille. Canmoressa oli todella kylmää (mm. sunnuntain kisa peruuntui), ja sitten koettiin (lentoja sotkenut) lumimyrsky Seattlessa. Toronton ja Atlantan kautta lopulta Utahiin asti päässyt Mäkäräinen päivitteli.

– Siinä meni kaksi yötä, ja molemmissa piti aikataulujen mukaan päästä aikaisiin lentoihin. Taisin nukkua koko aikana kahdeksan tuntia, ja senkin lyhyissä pätkissä. Paljon aprikoin, että miten jalat elpyvät tähän kisaan. Hieroja on tehnyt tosi hyvää työtä parin päivän ajan, Mäkäräinen kiitteli.

– Aika paljon piti maailmancupeja kierrellä, melkein 15 vuotta, että koin tällaisen Amerikka-extremen ristiin rastiin. Tulipahan nähtyä olympiakaupunkeja ja lentokenttiä, jotka näyttävät paljolti samanlaisilta joka paikassa. Matkailu kuitenkin avartaa. Seuraavan kerran kun Euroopassa liikkuu aseen kanssa, niin osaa arvostaa sujuvuutta, ja että se EU on ihan näppärä systeemi.

Lisämausteensa urheilijoille toi kilpailussa korkeus (1 700 metriä merenpinnasta). Hiihdossa ohut vuoristoilma tarkoittaa, että lihakset hapettuvat heikommin, ja vauhti putoaa. Myös palautuminen on hitaampaa, joten taito säädellä kisa- ja viimeistelyharjoitusten vauhteja korostuu.

Kilpailussa kaikki sujui kuitenkin hyvin Mäkäräiseltä, joka oli koko joukon nopein hiihdossa. Lopulta Kaisa koki vain 11,5 sekunnin tappion puhtaasti ampuneelle Norjan Marte Olsbu Röiselandille.

– Alun perin vähän jännitti, että miten tuosta selviää, kun ratakin oli aika rankka. Olin tosi puhki maalissa. Tuntui ihan sikapahalle, muttei niin pahalle kuin matkustaminen. Kakkossija tuntuu tosi hyvältä, myönsi Mäkäräinen.

Takaa-ajossa ammunta isossa osassa

Lauantaiseen takaa-ajokisaan Suomen ykköstähti starttaa hyvistä asemista.

– Se on taas uusi kilpailu. Koitetaan jaksaa. Ammuntapaikka kerralla eteenpäin. Onneksi latuprofiili on ihan napakka, sopii minulle. Ammuntaan se kilpailu pitkälti kulminoituu, sakkokierros on kuitenkin pitkä, Mäkäräinen jatkoi.

Mäkäräinen muistutti, etteivät vuodet ja viikot ole koskaan samanlaisia ampumahiihdossa.

– Tämä laji on opettanut, että me jotka olemme lajin sisäpiirissä, niin hyväksymme jollain lailla ailahtelut helpommin. Ulkopuoliset ovat kriittisempiä sen suhteen. Minusta tuntuu, että tänä vuonna ailahtelua on ollut ihan älyttömän paljon. Mutta ei auta kun sietää sitä ja katsoa eteenpäin, kun menneeseen ei voi enää vaikuttaa, jutteli hyväntuulinen Mäkäräinen puhelimitse.

Kaisa Mäkäräinen pelasti katastrofimaisen Pohjois-Amerikan kiertueensa: ”Tämä oli superpäivä!”

Kaisa Mäkäräiseltä huima onnistuminen! Suomalaistähti kamppaili tiukasti voitosta 46 tunnin matkan jälkeen – toimitsija joutui ottamaan sukset pois jalasta

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat