Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut

18-vuotiaana Yhdysvaltoihin squashammattilaisuuden perässä muuttanut Emilia Soini: "Vaatii uskallusta tehdä ratkaisuja, jotka eivät ole kaikista helpoimpia"

Suomen kovin naiskolmikko pakkasi jo teini-ikäisenä laukkunsa ja muutti eri puolille maailmaa tähtäimenään squashin maailman kärki.

squash
Emilia Soini 2019 squash
Emilia Soini on tällä hetkellä korkeimmalle (67:s) maailmantilastossa sijoitettu suomalaispelaaja.Junnu Lusa

Squash, supisuomalaisittain kössi, ei ole se laji, jonka parista uskoo löytävänsä kolme parikymppistä nuorta naista. Vielä erikoisempaa on se, että he kaikki ovat lähteneet ulkomaille eri pituisiksi ajoiksi tavoittelemaan haaveitaan, maailmantilaston kärkikastin paikkaa ja arvokisamenestystä.

Näiden urheilijoiden tavoitteet ovat niin selvät kuin vain olla voivat. Euroopassa kakkosdivisioonassa pelaavan naisjoukkueen tavoitteena on olla Suomessa pelattavissa squashin joukkueiden EM-kisoissa 2021 mitaleilla. Viime vuoden kisoissa Suomen naiset olivat yhteistuloksissa yhdensiätoista. Se on paras tulos 21 vuoteen. Päämäärän saavuttaminen ei onnistu ilman uhrauksia.

– Vaatii paljon töitä ja uskallusta tehdä ratkaisuja, jotka eivät ole kaikista helpoimpia. Niin kuin itselläni Suomesta ja kotoa pois lähteminen ja ulkomailta haasteiden etsiminen, 18-vuotiaana Yhdysvaltoihin Long Islandille ja vuotta myöhemmin New Yorkiin päätynyt Emilia Soini kertoo Yle Urheilulle.

23-vuotiaan Soinin viimeisimmät viisi vuotta ovat pyörineet Yhdysvalloissa squashin ympärillä. Hän valmentaa ja pelaa ammattilaisena, kilpailemisen ehdoilla. Henkilökohtainen tähtäin on squashin maailmanlistalla: kun kausi päättyy toukokuun lopulla, haluaa Soini kolkutella 50 parhaan pelaajan nilkkoja. Parin vuoden sisällä tavoite on olla maailman paras. Soinin tuorein, huhtikuussa julkaistu sijoitus on 67:s.

– Uudet rankingit julkaistaan aina kuukauden ensimmäinen päivä. Ne tulevat ulos Englannin aikaa aamulla, ja kun Jenkeissä herään, ovat rankingit jo tulleet. Kännykkä on heti kädessä, kun silmät aukeavat, Soini kertoo hymyillen.

Emilia Korhonen 2019 squash
Emilia Korhosen valmentajan tallissa ovat muiden muassa El Shorbagyn veljekset, jotka ovat miesten maailmantilaston toinen ja yhdestoista.Junnu Lusa

Espoossa kasvanut, mutta pohjalaisjuurtensa myötä maalaistytöksikin itseään kuvaileva Soini on jo nuoresta asti joutunut etsimään itseään parempia vastustajia poikien ja myöhemmin miesten joukosta. Riittävää vastusta Suomessa ei ole. Sen ovat huomanneet myös naisten maajoukkueen Emilia Korhonen, 23, ja Riina Koskinen, 21.

Korhonen asuu Bristolissa, Englannissa, jossa häntä valmentaa yksi maailman parhaista. Hadrian Stiffin valmennuksessa ovat muiden muassa miesten maailmanlistan kakkonen Mohamed El Shorbagy ja tämän veli, nyt maailmanlistan yhdentenätoista oleva Marwan El Shorbagy sekä naisten maailmanlistan viidentenä oleva Joelle King.

– Harjoittelen poikien ja miesten kanssa, ja sekin on hyvä totta kai. Mutta kun kisoissa pelataan naisia vastaan, niin kyllä naisten kanssa pitää päästä myös treenaamaan. Myös se, että ympärillä on paljon enemmän ammattilaispelaajia, antaa enemmän motivaatiota, Bristolin yliopistossa urheilustipendillä opiskeleva Korhonen sanoo.

Pienellä budjetilla kohti maailman kärkeä

Kuopiosta lähtöisin olevalle Riina Koskiselle paluu Suomeen ja Helsinkiin viime jouluksi oli järkevä vaihtoehto. Saksassa puolentoista vuoden aikana harjoittelukavereina oli Suomen tapaan paljon poikia ja miehiä, mutta matka squashhallille oli pakahduttavan pitkä, jopa tunnin suuntaansa. Muuton myötä uusi asunto löytyi kohtuullisen läheltä Talihallia ja treenipaikkaa. Keski-Euroopassa asumisessa oli kuitenkin yksi iso etu: ammattilaisturnaukset olivat lähellä.

– Keski-Euroopasta oli tietenkin paljon lyhyempi matka kisoihin. Nyt pitää aina lentää, mutta silloin pystyi mennä välillä junallakin, Koskinen vertailee.

– Treenit eivät ole älyttömän kalliita, mutta kun ulkomaille pitää lähteä kisoihin, niin siihen menee tosi paljon. Aina kisoihin pitää kuitenkin matkustaa, naisten maajoukkueen nuorin urheilija jatkaa.

Riina Koskinen 2019 squash
Riina Koskinen tekee niin kuin squashin pelaajat tavallisesti tekevät: pyyhkii hikeä kädestään kentän seiniin.Junnu Lusa

Saksassa käyminen kannatti, vaikka sillä oli hintansa monellakin tapaa. Lukion suorittaminen venyi viiteen vuoteen, koska Riina Koskinen ei saanut vaihtovuoden aikaisia kursseja hyväksiluettua. Isompi hinta oli taloudellinen. Koskinen liikuttuu, kun hän myöntää, että vanhemmat ovat olleet isossa roolissa siinä, että oppia on voitu hakea Saksasta.

– Minulla ei ollut ulkopuolisia tukijoita matkoille. Porukat ovat tukeneet minua alusta asti ja vieläkin, teini-ikäisenä Kuopiosta Helsinkiin Mäkelänrinteen lukion vuoksi muuttanut Koskinen kertoo.

Halu ulkomaille on silti kova. Suomessa haaveita maailmanrankingissa noususta ja ennen kaikkea EM-mitalista on haastavaa toteuttaa.

– Jos haluan, että se onnistuu täällä, sen eteen on tehtävä paljon töitä. Vaihtoehtona on lähteä ulkomaille, mutta en ole vielä päättänyt, että minne. Olen juuri tullut takaisin, pitää vähän rauhoittua ensin ja sitten katsoa uudestaan, mihin mennään, Koskinen hymyilee.

"Suomi on muutaman vuoden päästä vahvoilla"

Kaukana ovat ajat, jolloin Suomessa lukemattomilla työpaikoilla oli omat squashvuoronsa. Squashin kulta-aikana 80- ja 90-lukujen taitteessa harrastajia oli rohkeimpien arvioiden mukaan noin 200 000 ja kenttiä noin 600. Nykyisin harrastajamäärät liikkuvat 20 000 tuntumassa, kenttiä on noin 150.

90-luvun lama aloitti romahduksen squashin harrastamisessa, ja yhden kesän aikana työporukka toisensa jälkeen perui vakiovuoronsa. Syyksi lamasta ei silti ole, myöntää Suomen Squashliiton toiminnanjohtaja Mika Monto. Nopean pudotuksen ja tasaisesti jatkuneen laskusuhdanteen jälkeen suunta on viimein ylöspäin. Edellisvuodesta harrastajamäärissä on kasvua kymmenen prosenttia. Tällä hetkellä ammattilaislistoilla komeilee miehissä ja naisissa yhteensä 14 suomalaisen nimi.

– Naisten tilanne on otollinen. Maajoukkueen runko, kolme pelaajaa, ovat kaikki nuoria. Jos kaikki menee hyvin, olemme 2–5 vuoden päästä todella vahvoilla, Monto laskeskelee.

Emilia Soini käsi 2019 squash
"Champions are assholes", lukee Emilia Soinin kädessä jokaisen ottelun alla. Kentän ulkopuolella ollaan ystäviä, mutta kentällä ei pyydellä anteeksi.Junnu Lusa

Naisten huippukunnon mukaan on asetettu myös tulostavoite, EM-mitali vuoteen 2021 mennessä. Tuolloin vuonna 2021 kisapaikkana on kuin tavoitteen kruununa Suomi. Yhdennentoista sijan viime vuoden EM-kisoissa saavuttanut naisten joukkue on ensin nostettava kahdeksan joukkueen ykkösdivisioonaan. Nousu on mahdollinen ensi kertaa tämän kevään EM-kisoissa, mitali aikaisintaan 2020.

Ilmaista EM-mitalin tavoittelu ei ole. Kun Suomen Olympiakomitea päätti vuoden 2017 päätteeksi tiputtaa squashin tukea saavien lajien piiristä, tuli liiton budjettiin 15 000 euron lovi. Tuki suunnattiin Monton mukaan aiemmin suoraan urheilijoille eikä liitto pysty tarjoamaan urheilijoilleen samanlaisia summia. Kuluvalle vuodelle Squashliitto saa Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksia 160 000 euroa. Liiton tuki ohjautuu Monton mukaan sen perusteella, ketkä EM-kisoissa pelaavat.

Vaikka squash on vahvasti yksilölaji, jossa oma työ joko antaa tai on antamatta palkinnon, ei kukaan aherra yksin. Ja kun tavoitteena on joukkueiden EM-mitali, on kolmihenkisen joukkueen kaikista jäsenistä pidettävä huolta. Soini, Koskinen ja Korhonen pitävät viikoittain yhteyttä toisiinsa yhteisen Whatsapp-ryhmän kautta.

– Vaikka kentällä on yksin, niin se, että tietää, että kentän takana on joukkue, joka kannustaa, on sinun puolella ja tekee kaikkensa auttaakseen sinua, niin siitä tulee itselläkin hyvä usko tiimiin, Korhonen summaa.

Edes eri puolilla maailmaa asuminen ei haittaa, kun tähtäin on yhteisessä tavoitteessa. Arjessa jokainen on vastuussa itsestään.

– Minulla on takanani ryhmä, joka tekee minun eteen töitä ja johon minä luotan. Mutta on minusta itsestä kiinni, mihin minä tähtään ja mennäänkö sinne vai ei, Soini päättää.

Lue myös:

Suomi isännöi squashin joukkueiden EM-kilpailuja 2021 – Naiset tavoittelevat kotikisoista mitalia

Miko Äijänen ja Emilia Soini squashin Suomen mestareiksi

Squashin Suomen ykkösnainen selviytyi yhteen lajin arvostetuimmista turnauksista – näyttämönä toimii New Yorkin keskusrautatieasemalle rakennettu lasikenttä

Emilia Soini kipuaa kohti maailman huippua New Yorkin kirkkaissa valoissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat