Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kalle Palander paljastaa, miten lajinsa supertähti rääkkää jalkojansa menestyksen takia – ”Voi alkaa kasvaa liikavarpaita ja sen sellaista”

Kalle Palander pitää monoa ehkä alppihiihdon tärkeimpänä välineenä. Palander kertoo penkkiurheilijoille, kuinka monon rakentamiseen liittyy monta pientä yksityiskohtaa.

alppihiihto
Marcel Hirscher
Marcel Hirscher laskee monolla, joka on kolme kokoa pienempi kuin hänen jalkansa oikeasti.EPA-EFE/EXPA/JFK

Moni ulkopuolinen ei välttämättä sitä ymmärrä, mutta alppihiihtomonolla on erittäin suuri merkitys lajissa. Siihen liittyy todella monta yksityiskohtaa.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander pääsi kuitenkin avaamaan penkkiurheilijoille, miten monot rakentuvat. Monon tekeminen ei ole ihan helpointa puuhaa. Palander pitää monoa ehkä tärkeimpänä välineenä alppihiihdossa.

Ensimmäinen ongelma voi tulla vastaan, kun testataan ja verrataan omaa jalkaa normaaliin kisamonoon. Tarkoituksena on löytää mahdolliset kipukohdat, jotka sitten monomiehet hiovat pois.

– Laskijoilla on todella paljon ongelmia jaloissaan. He ovat monta päivää vuodesta monot jaloissa. Voi alkaa kasvaa liikavarpaita ja sen sellaisia, Palander avaa.

Palanderille itselleen tehdään kuvaushetkellä kehräsluun kohdalle laajempi kohta lämmittämällä, koska siihen tulee helposti patti.

– Minulla on kuitenkin helppo jalka. Se on aika kapea, mutta se voi olla joskus liiankin kapea. Sitä voi olla vaikea pitää paikallaan, Palander miettii.

Kalle Palanderin monoesittely
Katso monoesittely kuvaa klikkaamalla

Supertähdille monojen asentaminen on myös todella tiukkaa puuhaa. Palanderille kerrotaan vierailun aikana, että itävaltalaistähti Marcel Hirscherin jalan koko on oikeasti 43. Silti hänen alppihiihtomonojensa koko on 40.

– Monoa pullistetaan joka paikasta ulospäin. Monon pohjanmitta laitetaan siteeseen kiinni. Mitä pienempi pohjan pituus on monossa, sitä enemmän suksi taipuu aina. Jos on koon 48 mono, se jäykistää suksea todella paljon. Laskijat haluavat pienentää monoa, koska silloin suksi taipuu paremmin, Palander painottaa.

Monon teräosa ei kuitenkaan ole ainoa, jota säädetään laskijalle sopivaksi, sillä varren säätäminen on myös oma taiteenlajinsa.

– Mono pitää saada istumaan hyvin, mutta se pitää saada myös toimimaan hyvin suksen kanssa. Varressa on todella paljon säätöjä. Esimerkiksi kanttauskulma, Palander havainnollistaa.

Kalle Palanderin monoesittely
Katso toinen monoesittely kuvaa klikkaamalla

Kansainvälisellä hiihtoliitolla on tarkat määräykset alppisuksien mitoille. Säännöt eivät kuitenkaan rajoitu vain suksiin, vaan monojenkin ominaisuuksia rajoitetaan. Pujottelussa on jäykempi mono. Syöksyssä on pehmeämpi versio.

– Pujottelussa pitää saada nopeampi reaktio sukseen. Syöksyssä pitää päästä eteenpäin polvella paremmin, Palander avaa.

Joka tapauksessa alppihiihtäjät ovat kovilla. Monon maksimikorkeus on 4,3 senttiä ja siinä on kahden sentin toleranssi. Suksen korkeus on monon alla viisi senttiä.

– Laskijat siis seisovat käytännössä yhdeksän ja puoli senttiä lumenpinnasta. Se on aika korkealla. Voitte kuvitella, millainen vääntömomentti tulee satasen vauhdissa, kun lyödään polvi sisään, Palander avaa.

Kalle Palanderin monoesittely
Katso kolmas monoesittely jutun kuvaa klikkaamalla

Katso jaksot alppihiihtomonojen rakentamisesta jutun videoita klikkaamalla!

Lue lisää:

Nella Korpio saattaa pettyä MM-kisoissa, vaikka tulos olisikin hyvä – muistuttaa lajin supertähden käytöksestä

Näin Kalle Palander voitti historiallisen maailmanmestaruuden tasan 20 vuotta sitten – kukkakaupat ja kaupunginjohtaja tekivät ennätyksiä kotiseudulla: "Olen ihan sekaisin"

Saiko Kalle Palander vai Sami Jauhojärvi viimeisen päänahan? Kaksikon vääntö päättyi toistaiseksi pikaluistelutrilleriin: ”Meinasin kaatua lähdössä”

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat