Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ESP - USA
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - CAN
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

IAAF haluaa luokitella naisten olympiavoittajan Caster Semenyan mieheksi – Etelä-Afrikan urheiluministeri syyttää ajojahdista ja syrjinnästä

Kansainvälisen yleisurheiluliiton uusia testosteronirajoituksia käsitellään Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa ensi viikolla.

yleisurheilu
Caster Semenya
Caster SemenyaAOP

Etelä-Afrikan hallitus osoitti perjantaina tukensa olympiavoittaja Caster Semenyalle. Kestävyysjuoksija Semenya on noussut jälleen otsikoihin, kun Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n ehdottamia testosteronirajoituksia käsitellään Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa (CAS).

IAAF tiukensi viime vuonna tiettyihin naisten juoksumatkoihin liittyviä testosteronirajoituksia, mutta Semenya ja Etelä-Afrikan yleisurheiluliitto veivät uudet rajoitukset oikeuteen. CAS käsittelee asiaa ensi viikolla.

Uudet säännöt pakottaisivat niin kutsutut "hyperandrogeeniset" urheilijat vähentämään testosteronitasojaan lääketieteellisesti.

Etelä-Afrikan urheiluministeri Tokozile Xasa syytti IAAF:ää syrjinnästä ja Semenyaan kohdistuvasta ajojahdista.

– Nämä säännöt näyttävät kohdistuvan erityisesti Caster Semenyaan, Xasa sanoi lehdistötilaisuudessa.

– Tässä ei ole kyse pelkästään oikeudesta osallistua urheilukilpailuun. Tässä kyseenalaistetaan naisten oikeus vartaloonsa, heidän hyvinvointinsa, heidän identiteettinsä, yksityisyyteensä ja turvallisuuden tunteensa. Tämä rikkoo kansainvälisesti hyväksyttyä ihmisoikeuslainsäädäntöä.

Etelä-Afrikan hallitus vastustaa IAAF:n sääntöä

Kaksinkertainen 800 metrin olympiavoittaja Semenya on ollut monta kertaa julkisuudessa testosteroniarvojensa takia. Semenyan testosteroniarvojen on kerrottu olevan kolminkertaiset tavanomaiseen naisten tasoon verrattuna.

Semenyan joutui sukupuolitesteihin sen jälkeen, kun hän voitti MM-kultaa Berliinissä vuonna 2009. Hän on saanut senkin jälkeen kilpailla naisten sarjoissa.

Brittilehti The Times (siirryt toiseen palveluun) kertoi tällä viikolla, että IAAF aikoo ehdottaa CASin käsittelyssä, että Semenya tulisi luokitella "biologiseksi mieheksi, joka identifioituu naiseksi". IAAF:n tulkinnan naiseksi itsensä identifioivat saavat kilpailla naisten sarjoissa, jos he ottavat testosteronin määrää hillitsevää lääkitystä.

Tällä säännöllä IAAF haluaa varmistaa tasapuolisen kilpailutilanteen naisille, joilla on "normaali" testosteronitaso.

Etelä-Afrikan hallitus käynnisti perjantaina kampanjan, joka vastustaa IAAF:n uutta sääntöä.

– Caster on tällaisen kohteena, koska hän on nainen. Jos hän olisi mies, tilanne olisi tuskin sama, sanoi Etelä-Afrikan urheiluministeriön johtaja Mokoditloa Meomi.

Semenya, 28, kommentoi asiaa torstaina tiedotteella, jossa hän sanoi olevansa nainen. Hän pyysi asianajajiensa välityksellä kunnioitusta ja yhdenvertaista kohtelua.

Lähteet: AFP, The Times

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat