Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Asiantuntija hehkuttaa Ruotsin MM-rallia johtavan Sunisen huippuvirettä: "Eilinen oli Teemun uran paras päivä"

Yle Urheilun asiantuntija Riku Tahko on ollut todella vaikuttunut Fordin Teemu Sunisen vauhdista Ruotsin MM-rallissa toistaiseksi.

Rallin MM-sarja
Teemu Suninen Jyväskylän MM-rallissa 2018.
Teemu Suninen viime vuonna Jyväskylän MM-rallissa.Tomi Hänninen

Fordin Teemu Suninen ajoi erittäin onnistuneen perjantaipäivän Ruotsin MM-rallissa, ja hän lähtee lauantain kahdeksalle erikoiskokeelle kahden sekunnin johtoasemasta ennen Toyotan virolaistykkiä Ott Tänakia. Suninen hyödynsi aamulla hyvän lähtöpaikkansa optimaalisesti, ja vaikka illalla viimeisellä erikoiskokeella oli hieman haasteita, johtopaikka pysyi perjantaipäivän loppuun saakka.

Yle Urheilun asiantuntija Riku Tahko näki kaksi pohja-aikaa napanneen Sunisen ajaneen eilen haastavissa olosuhteissa todella upeasti.

– Sanoisin, että se oli Teemun uran paras päivän tähän mennessä, eikä tällaisia ole ehtinyt vielä montaa tulla. Hän pystyi ajamaan päivän loppuun asti kärjessä, ja tämä kilpailu on uran tärkeimpiä näyttöjä tosi kovassa paikassa, Tahko toteaa.

– Alla oli aika vaisu Monte Carlon kisa, ja kun hän kantaa kuitenkin Fordin selkeää ykköskuskin viittaa, hänellä on jollain tavalla veitsi kurkulla. Kyseessä on yksityistiimi (M-Sport) eikä tehdastiimi, ja kun kaikki tämä otetaan huomioon, Teemu ajoi aivan loistavan päivän.

Syyt hyvän vireen takana löytyvät Tahkon näkemyksen mukaan testeistä.

– Ensimmäistä kertaa hän pääsi ennen Ruotsia ajamaan kunnon testisession ilman, että on joku tähtikuski, jonka mukaan mennään ja muut sitten vähän ajelevat. Teemu pääsi rakentamaan autoa näihin olosuhteisiin mieleisekseen.

– Mielestäni se näkyi myös tallikavereiden Pontus Tidemandin ja Elfyn Evansin ajamisessa. Se, että Ford pärjää noinkin hyvin noin haastavissa loskaolosuhteissa kertoo siitä, että heillä säädöt ovat sattuneet kohdalleen.

Helmikuun alussa 25 vuotta täyttäneen Sunisen pääkoppa on testissä, sillä johtotilannetta on ehtinyt pyöritellä mielessä eilisillan ajan.

– Teemu on henkisesti vahva ja rauhallinen kundi, mutta kyllähän väistämättä niin nuorella kuin vanhemmallakin ensimmäinen kerta yötauolla yleiskilpailun kärjessä kasaa painetta pääkoppaan.

Teemu Suninen.
AOP

Ei paineita voitosta

Jos Tahkolta kysytään, Sunisen ei kannattaisi miettiä johtoasemaansa liikaa.

– Kaikki ajavat toki voitosta aina ajaessaan, mutta lähtisin lauantaina Teemun tapauksessa kuitenkin siitä, että kun lähtöpaikat käännetään, esimerkiksi kakkosena oleva Tänak pääsee hyökkäämään nyt niin sanotusti tasavertaiselle tielle.

– Hänellä on vauhtireserviä, enkä Teemuna stressaisi, vaikka hän menisikin ohi. En tarkoita, että ryhdytään suosiolla luovuttamaan sijoja, mutta tärkeintä olisi pysyä siinä podiumkamppailussa mukana ja passata vauhtia esimerkiksi Hyundain Andreas Mikkelsenin mukaan.

Palkintopallille yltäminen olisi Suniselta kova suoritus, mutta kuten on jo nähty, olosuhteet ovat arvaamattomat ja kaikenlaista voi tapahtua.

– Jos on sauma voittaa ja ajaa voitosta, niin se kannattaa toki tehdä, mutta tällaisen perjantain jälkeen podiumkin on jackpot Teemulle. Lähtöpaikkojen muuttuminen tulee muuttamaan niin paljon voimasuhteita.

Lue myös:

Kärjessä keikkuva Teemu Suninen tykittää elämänsä rallia Ruotsissa, mutta herpaantua ei voi: "Koko ajan täytyy painaa täysillä"

Kärkivauhtia! Näin Jari-Matti Latvala ja Teemu Suninen kiirehtivät kaksoisjohtoon Ruotsin MM-rallissa

Teemu Suninen johtaa Ruotsin MM-rallia perjantain jälkeen – katso tästä värikkään rallipäivän puhuttavimmat tapahtumat ja videot

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat