1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Thureson tuplamestariksi, Murto ensimmäiseen hallikultaansa – uusia lippuja Glasgow'n koneeseen ei jaettu

Kuopion SM-halleissa nähtiin tiukkoja kirikamppailuja, kun yleisurheilijat jahtasivat viime hetken tulosrajoja EM-halleihin.

Milja Thureson Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Yleisurheilun SM-hallien ensimmäinen päivä Kuopiossa ei tuonut lisää lippuja Glasgow'n EM-hallikisakoneeseen, mutta se tarjosi hyvää kansallista tasoa useassa lajissa.

Naisten 400 metriä voittanut Milja Thureson nousi lauantain ainoaksi tuplamestariksi voitettuaan myös 60 metriä. 400 metrin voitto irtosi Thuresonin henkilökohtaisella ennätyksellä 54,64. Kristiina Halonen otti hopeaa ajalla 54,83 ja Eveliina Määttänen oli kolmas ajalla 55,37.

60 metrillä voitto oli tiukemmassa, kun Thureson juoksi 7,46, Aino Pulkkinen 7,47 ja Anniina Kortetmaa 7,48. Thuresonin kauden paras, viikko sitten juostu 7,42, jää vain kaksi sadasosaa EM-hallien tulosrajasta.

Miesten 400 metrillä nähtiin ennennäkemättömän tiukka voittotaistelu, kun Christoffer Envall ja Erik Back juoksivat saman ajan, 48,38. Maalikamera ratkaisi kamppailun Envallin hyväksi. Markus Teijula otti pronssia jääden kärkikaksikosta vain sadasosan.

Miesten 60 metrillä tilastokärki Samuel Purola pinkoi voittoon ajalla 6,70. Hidasta starttiaan valitellut 18-vuotias on jo aiemmin rikkonut Glasgow'n EM-hallirajan 6,72, kun hän juoksi pari viikkoa sitten 6,67. Toiseksi finaalissa tuli 6,77 juossut Otto Ahlfors, joka on naputellut tasaisen kovia aikoja koko hallikauden, mutta EM-raja on jäänyt uupumaan. Pronssia otti sadan metrin hallitseva Suomen mestari Eetu Rantala ajalla 6,78.

EM-rajan sekä 1500 että 800 metrillä hiljattain alittanut Sara Kuivisto voitti 1500 metriä. Hän ei soolovedolla päässyt kauden parhaimpaansa, mutta kykeni pitämään Kaisa Tynin takanaan. Kuiviston 4.19,39 ja Tynin 4.20,64 jättivät 17-vuotiaan Nathalie Blomqvistin pronssille (4.23,50).

Hallikauden tähdet kenttälajeissa perustasollaan

Suomen ennätyksen viikko sitten loikkinut Simo Lipsanen haki lauantaina askelmerkkiään. Kolmesta hyväksytystä hypystä pisin kantoi 16,19 ja Lipsanen otti neljännen peräkkäisen hallimestaruutensa.

Lipsasen kanssa palkintokorokkeille nousivat Arttu Tyystjärvi (15,41) ja Aaro Davidila (15,24). Euroopan tilastoykkönen Lipsanen pettyi päivän vireeseensä, mutta on siirtänyt katseet kohti EM-halleja.

– Mestaruus on mestaruus. Tänään joutui vähän väkisin vääntämään. EM-halleissa on tarkoitus olla parhaassa terässä, Lipsanen sanoi.

Naisten seiväshypyssä nähtiin uusi hallimestari, kun Wilma Murto voitti ensimmäisen aikuisten hallikultansa tuloksella 425. Viime vuoden mestari Saga Andersson epäonnistui aloituskorkeudessaan ja jäi ilman tulosta. 11-kertainen SM-hallikultamitalisti Minna Nikkanen (425) otti hopeaa ja Laura Ollikainen (400) pronssia.

Murron ja Nikkasen sarjat olivat tasaisessa kilpailussa identtiset, joten he hyppäsivät korkeudesta 425 toisen kerran. Murto ylitti ja Nikkanen pudotti, joten Murto palkittiin mestaruudella.

Murto leireili ja kilpaili tammikuussa Australiassa, jossa hän ylitti EM-hallirajan 450. Lauantain hyppyjään nuorten maailmanennätysnainen kuvaili vaihteleviksi.

– Ne hypyt mitkä lähtivät hyvin, olivat tosi hyviä teknisesti. Hypyt, jotka eivät lähteneet, eivät lähteneet sitten yhtään, Murto totesi.

Naisten pituushypyn voitti Taika Koilahti selkeällä erolla kilpailijoihin. Aiemmin hallikaudella 645 hypännyt Koilahti hyppäsi tasaisia hyppyjä, joista pisin lensi 629. Naisten pituushypyssä EM-matkaan oikeuttaisi 650 ylittävä hyppy. Muut naiset jäivät alle kuuden metrin.

SM-hallikilpailut jatkuvat sunnuntaina.

Lue myös:

Kolmiloikan SE-mies Simo Lipsanen hyppää SM-halleissa myös pituutta – Euroopan tilastokärki valmistautuu EM-kisoihin maltillisin tavoittein Mielenterveyden järkkyminen sekoitti huippujuoksija Sandra Erikssonin elämän – tunteet katosivat ja jopa ruoanlaitto oli mahdotonta, mutta Eriksson kielsi olevansa sairas

Suomen nopein mies on taiteilijasielu, joka saattaa nukkua jopa juuri ennen starttia – Samuel Purola suhtautuu koviin odotuksiin rennosti kuin esikuvansa Usain Bolt