Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Maria Tuominen nousee naisten Mestaruusliigan ottelutilaston kärkeen – haave ammattilaisuudesta on 22 vuodessa vaihtunut urheiluhulluuteen

OrPon passari Maria Tuominen pelaa sunnuntai-iltana 565. sarjaottelunsa. Tuolla määrällä Tuominen nousee kaikkien aikojan ottelutilaston kärkeen pääsarjassa.

lentopallo
Maria Tuominen (kesk.) OrPo.
Maria Tuominen (kesk.) on päässyt juhlimaan Suomen mestaruuksia kolmella eri vuosikymmenellä.Tomi Hänninen

Pitkä matka on kuljettu siitä, kun passari Maria Tuominen, 36, sitoi ensimmäistä kertaa tossujen nauhat kiinni. Sunnuntai-illan Mestaruusliigan ottelussa WoVo–OrPo Tuominen nousee nimittäin ottelutilaston kärkeen ohi Riitta Bycklingin.

Tuominen on pelannut illan pelin jälkeen 565 ottelussa lentopallon pääsarjassa. Debyyttinsä hän teki jo tammikuussa 1997 Euran Raikun riveissä vain 14-vuotiaana.

Lentopalloinnostus tarttui Eurasta kotoisin olevaan Tuomiseen jo lapsena. Hän aloitti lajin kuuden, seitsemän vuoden vanhana. Paikkakunnan pitkät perinteet lajissa saivat Tuomisen kokeilemaan lajia.

– Luulen, että jossain vaiheessa kaikki euralaiset pikkutytöt ovat kokeilleet tätä lajia, Tuominen sanoo Yle Urheilulle.

Urheilu oli ja on edelleen Tuomiselle tärkeää. Lentopallossa hänet koukutti etenkin se, että hän pääsee treenaamaan ja pelaamaan joukkueen kanssa. Lisäksi pelaaminen tarjoaa tunteita laidasta laitaan, ja ne saa jakaa pelikavereiden kanssa.

– Siitä tuli sellainen elämäntapa. Lentopallo on pysynyt aina, vaikka paikkakunta olisi muuttunut. Lentis on ollut koko ajan peruskivi, vaikka olen käynyt kouluja ja ollut nyt työelämässä kymmenen vuotta.

Tavoitteet ovat vaihdelleet

Vielä uran alkuvaiheilla Tuominen haaveili ammattilaisuudesta. Parikymppisenä hän kuitenkin totesi, että sinne asti rahkeet eivät riitä.

– Totesin, että minun taitotasoni ja henkinen kanttini eivät riitä ammattilaisuuteen, mutta minusta tuli urheiluhullu. Urheilusta tuli elämäntapa ja harrastus.

Urheilu ei ole koskaan ollut Tuomiselle työ, mutta hän on aina halunnut antaa joukkueelle kaikkensa.

Toisinaan urheilun ja toimistotyön tai myyjän töiden yhdistäminen on ollut hankalaakin. Sumplimista on tarvittu, mutta aikataulut on rakennettu aina niin, että Tuominen on pystynyt kaikki sovitut asiat hoitamaan.

– Nämä ovat kaikki olleet hienoja asioita, jotka olen itse halunnut elämääni. Välillä on ollut minuuttiaikataulukin, mutta välillä on ollut helpompaa.

Maria Tuominen keväällä 2018
Maria Tuominen on voittanut kolme Suomen mestaruutta kolmella eri vuosikymmenellä.Tomi Hänninen

Urasuunnitelmia Tuominen ei ole tehnyt vielä pitkälle. Perhe ja työ ovat hänelle tärkeitä asioita, joille Tuominen haluaa antaa aikaa ja arvoa.

Tuominen myöntää, että viime vuosina satsaaminen ammattimaiseen lentopalloon on ollut haastavaa. Palo urheiluun on kuitenkin pitänyt hänet vielä pelikentillä.

– Kliseisesti sanottu, mutta mennään nyt hetki kerrallaan. Katsotaan, pystynkö luopumaan tästä.

"Kuuluuko minun saada tällaista huomiota?"

Lentopallo on antanut Tuomiselle paljon myös siviilielämään. Hän on saanut parhaat ystävänsä lajin parista. Toisaalta joukkuelajissa on oppinut itsestä ja toisista ihmisistä sekä ryhmässä toimimisesta.

Erityisen kiitollinen Tuominen on siitä, että on saanut tutustua niin erilaisiin ihmisiin. Hän on saanut pelata viidellä eri vuosikymmenellä syntyneiden naisten kanssa 1960-luvulta 2000-luvulle.

Itselleni on ollut tärkeää itse tekeminen ja siitä nauttiminen, enemmänkin matka, ei päämäärä.

Maria Tuominen

Ottelukärkeen nousuun Tuominen suhtautuu vaatimattomasti.

– En ole kokenut, että olisin ollut koskaan mikään kauhean hyvä, merkittävä tai isossa roolissa niissä joukkueissa, joissa olen pelannut, niin tuntuu vähän siltä, että no kuuluuko minun saada tällaista huomiota, Tuominen sanoo ja jatkaa:

– Se on tietynlainen määrä pelejä, mutta se on oikeastaan vain numeroita, niin kuin ikäkin. Itselleni on ollut tärkeää itse tekeminen ja siitä nauttiminen, enemmänkin matka, ei päämäärä.

Isoimman kiitoksen Tuominen antaa pelikavereille vuosien varrella.

– Ilman ihania joukkuekavereita tämä ei olisi onnistunut, yksin hommaa ei tehdä.

OrPo kohtaa sunnuntaina WoVon Rovaniemellä kello 17 alkaen.

Lue myös:

OrPo juhli vakuuttavalla esityksellä naisten Suomen cupia – "Voitto oli kuin ihme"

Kovan lohkon lentopallon EM-kisoihin saanut Suomi lähtee taistelemaan jatkopaikasta – ”Ei sinne muuten kannata lähteä, ei se ole kovin hyvä lomakohde”

Tuntematon suomalaistähti valloitti kaikessa hiljaisuudessa Bundesliigan – 30 vuoden kirouksen rikkonut Kaisa Alanko on mukava johtaja, joka hankittiin Ranskaan voittamaan mestaruus

Korisliigan seurat haluavat eroon liitosta, mutta lentopallossa mentiin päinvastoin – "Luulimme, että taivas olisi auki"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat