Suora

  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Sami Jauhojärvi toivoo Iivo Niskaselle huonoa MM-kenraalia: ”Pieni notkahdus ei haittaisi”

Iivo Niskanen kamppailee perinteisen 15 kilometrillä Cognessa sunnuntaina vielä ennen Seefeldin MM-kisoja.

hiihto
Iivo Niskanen
Markku Ojala / AOP

Suomen suurimmalla hiihdon kultatoivolla on tänään sunnuntaina edessään viimeinen kilpailu ennen ensi viikolla alkavia MM-kisoja Seefeldissä. Iivo Niskanen kisaa 15 kilometrin perinteisellä Italian Cognessa maailmancupin kisassa.

– Toivon totisesti, että tulee huono kenraali. Kun tilastoja katsoo, MM-kisoja edeltäneen maailmancupin voittaja ei ole voittanut maailmanmestaruutta, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi letkauttaa.

Jauhojärvi uskoo kuitenkin, että Niskanen on vahvassa kunnossa. Sen osoittivat Imatran SM-kisat ja viime viikonlopun maailmancupin väännöt Lahdessa. Niskanen puolustaa Seefeldissä juurikin perinteisen 15 kilometrillä mestaruutta kahden vuoden takaa Lahdesta. Ennen bravuurimatkaa ensimmäinen kisastartti on lauantain parisprintissä yhdessä Ristomatti Hakolan kanssa.

– Pieni notkahdus ei haittaisi viimeisessä maailmancupin kisassa. Iivo ehtii viritellä vielä tästä parisprinttiin huippuvireen päälle, Jauhojärvi miettii.

Ristomatti Hakola ja Iivo Niskanen.
Ristomatti Hakola ja Iivo Niskanen tähtäävät mitaleille parisprintissä.Markku Ulander / Lehtikuva

Cognen kisapaikka sijaitsee 1600 metriä merenpinnan yläpuolella.

– Siellä pystyy tekemään laadukasta hyvää harjoittelua ja hyvissä olosuhteissa. Sprinteissä nähtiin, että on hyvä keli. Cognessa on myös hyvä rauhoittua. Olen tuolla kilpaakin hiihtänyt ja voin sanoa, että viihdykkeitä ei ole liikaa tarjoilla. Siellä varmasti malttaa ladata akkuja MM-kisoihin, Jauhojärvi toteaa.

Cognen kisa oli jo Niskasen suunnitelmisssa marraskuussa. Kausi lienee siis mennyt suunnitelmien mukaisesti. Cognesta puuttuu kuitenkin moni maailman huippu, vaikka esimerkiksi venäläistähtiä on paikalla. Jauhojärvi pitää Niskasen kisaamisratkaisua oikeana.

– Iivo pääsi Lahden maailmancupin jälkeen matkustamaan sinne. Seefeld on 1300 metrin korkeudessa, niin tässä on helppo pudottaa pari sataa metriä alemmas. Nyt ei tarvitse tehdä erikseen kovia harjoituksia, vaan kilpailu toimii sellaisena. Niskanen saa venäläisistä vähän myös mittaa siitä, missä mennään kohti Seefeldiä, Jauhojärvi sanoo.

Tarkkaa mittaria MM-kultaodotuksia ajatellen ei voi kuitenkaan vielä antaa.

– Jos ollaan 30 tai 40 sekunnin sisällä kisan voittajasta, ei ole mitään hävitty, Jauhojärvi sanoo.

Naisten puolella kisataan 10 kilometriä perinteisellä. Kiinnostavaa on myös Iivon siskon, Kerttu Niskasen, kunto. Hänellä oli vaikeuksia alkukaudesta.

– Toivottavasti Kertun vire nousee. Se on jatkunut siitä asti, kun hän palasi maailmancupiin Ulricehamnissa tammikuun lopussa, Jauhojärvi sanoo.

Naisten 10 kilometrin kisa alkaa TV2:ssa kello 10.40.

Miesten 15 kilometrin kisa alkaa TV2:ssa kello 13.25.

Lue lisää:

Suomen päävalmentaja selitti naisten vaisuutta sprintissä suksivalinnoilla – Diggins vei voiton

Jauhojärvi pitää maastohiihtojoukkueen mitalitavoitetta realistisena – mitalitoivoiksi hän nimeää Niskasen, Pärmäkosken ja Hakolan

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja

Niskasen ja Hakolan pariviestinäyttö Salpausselällä vakuutti Jauhojärven - "He pystyvät taistelemaan jopa kultamitalista"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat