Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

Kaisa Mäkäräinen antoi upean sisu-näytteen – "Ei kannata vetää liian isoja johtopäätöksiä Östersundiin"

Kahdesti peräkkäin palkintokorokkeelle noussut Kaisa Mäkäräinen teki onnistuneen Pohjois-Amerikan kiertueen ja sai tärkeitä palasia kohdilleen ennen kolmen viikon päästä alkavia ampumahiihdon MM-kilpailuja.

ampumahiihto
Denise Herrmann (kesk.), Franziska Hildebrand (oik.) ja Kaisa Mäkäräinen (vas.)
10 kilometrin takaa-ajon mitalistit: Kaisa Mäkäräinen, Denise Herrmann ja Franziska HildebrandEPA

Kaisa Mäkäräinen teki nousujohteisen takaa-ajokisan vuoden 2002 olympiamaisemissa Salt Lake Cityssä.

Suomalaistähti lähti matkaan kakkosena, mutta taivas synkkeni hetkellisesti. Hän kesti kuitenkin mestarillisesti alun pienet vastoinkäymiset ensimmäisellä ammuntapaikalla (kaksi sakkokierrosta) ja nousi yhdeksänneltä sijalta hienosti lopulta kolmanneksi repien pahimmillaan olleen minuutin pesäeron maalissa enää 16 sekuntiin voittaja, Saksan Denise Herrmanniin.

– Loppupeleissä se ratkaisi, miltä paikoilta ne sakot otin. Vaikka sain kakkosen siihen alkuun, niin ero ei ollut järin iso kärkeen. Ihan hyvä kisa siihen loppuun, myönsi Mäkäräinen.

Anterselvassa ja Salt Lake Cityssä Mäkärisen ammuntajyvä on ollut kohdillaan. Kauden aikana vaihtelut ovat olleet kuitenkin melkoiset.

– On siinä (ammunnassa) edelleen viikottaista vaihtelua. Tuntuu, etteivät olosuhteet ole itselläni aina niin hallussa, mitä aikaisempina vuosina. Kun aurinko paistaa tällä lailla kun tänään, niin jotenkin tuntuu, että taulutkin kaatuvat paremmin, Kaisa naureskeli.

Ampumahiihtäjillä on edessä kolmen viikon kisapaussi maailmancupeista. Seuraava iso startti onkin jo Östersundin MM-kisoissa 8. päivä maaliskuuta.

– Muutama päivä tässä menee. Edessä on nyt melkein 30 tunnin kotimatka Joensuuhun, jos kaikki menee siis hyvin. Sitten päälle tulee vielä aikaerosta palautuminen. Kroppakin on ollut aika tiukilla Pohjois-Amerikan kiertueella. Ensimmäinen viikko menee kotioloissa palautellessa.

– Kiva palata kotiin onnistumisten kanssa. Ei näiden kisojen (Canmore ja Salt Lake City) pohjalta kannata vetää silti liian isoja johtopäätöksiä Östersundiin. Siellä ollaan taas merenpinnan tasolla ja tullaan huilijakson jälkeen kilpailemaan. Ne ovat taas ihan uudet kisat, totesi Mäkäräinen.

Mäkäräinen huomautti, että monesti sellaiset urheilijat, jotka eivät välttämättä kestä tällaista raskasta P-Amerikan turneeta, ovat lepojakson jälkeen tulleet kuitenkin entistä terävimpinä lepojakson jälkeen kisaladuille.

Östersundin MM-kilpailut siintävät mielessä

Tuleva MM-kisanäyttämö Östersund on ollut perinteisesti ampumahiihtäjille yksi kauden avauspaikoista ja se on käyty yleensä marraskuun ja joulukuun taitteessa.

– On ihan eri asia mennä sinne maaliskuussa. Olosuhteet ovat varmasti hyvin erilaiset, mitä marraskuun lopun ja joulukuun alun pimeissä keleissä. Kisat järjestetään haastavaan aikaan, kello neljän jälkeen tv-aikataulujen takia. Kilpailijat haluaisivat varmasti kisata päivän valossa vähän aikaisemmin.

– Keli voi alkaa siinä vaiheessa yhtäkkiä jäähtymään, jos on esimerkiksi lämmin päivä. Se tuo tietysti oman haasteensa kalustolle (huollolle) ja jopa taktikoinnille lähtöryhmien osalta. Toiveena ovat tietysti tasapuoliset olosuhteet kaikille, tuumi Mäkäräinen.

Vaikka Mäkäräinen on todella kokenut kilpailija, niin valmistautuminen arvokisoihin on loppupeleissä joka vuosi erilaista ja vaatii tarkkaa harkintaa.

– Kuviot ovat aina erilaiset. Välillä on valmistauduttu korkealla ja välillä matalalla, joskus taas vain kotioloissa ja joskus muualla. Joka vuosi pitää huomioida lähtökohdat, eli missä fyysisessä hiihtokunnossa on ja miten ammunta on sujunut. Näiden perusteella tulee päättää, millaista harjoittelua tarvitsee.

Huolimatta kuluvan kauden kolmesta maailmancupin ykköstilasta vuoristoratamaiset esitykset ja ailahtelevaisuus ovat leimanneet maailmancupin pisteissä viidentenä olevan suomalaisen kisakautta.

– Tässä sirkuksessa olen niin pitkään pyörinyt, että tiedän tilanteiden ja tuloksien vaihtelevan. Pitää vain olla se tuntuma omaan tekemiseen, siihen kaikki nojaa. Sitä ei kerro mikään tuloslista, Mäkäräinen korosti.

Lue lisää:

Kaisa Mäkäräinen taisteli palkintokorokkeelle vaikean alun jälkeen! Suomalaistähti ei ollut saada asetta selkään

Kaisa Mäkäräisen MM-odotukset nousivat herkullisiksi: "Aivan loistavaa!"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat