Suora

 • Uinnin MM
 • Urheilukierros
 • Urheiluruutu
 • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
 • Urheiluruutu
 • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Henri Kavilo hyppäsi Suomen mestariksi – Nykäsen muistokisa keskeytettiin pahan kaatumisen jälkeen

19-vuotias Henri Kavilo voitti ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa.

mäkihyppy
Rukan mäki yövalaistuksessa
Tomi Hänninen

Puijon Hiihtoseuran Henri Kavilo hyppäsi Suomen mestaruuteen sunnuntaina Jyväskylässä normaalimäessä. Kyseessä on 19-vuotiaan Kavilon ensimmäinen aikuisten mestaruus. Kaksi vuotta sitten Kavilo oli nuorten SM-kisoissa Taivalkoskella ykkönen.

Puuskittainen kova tuuli typisti Matti Nykäsen muistokisaksi pyhitetyn normaalimäen SM-karkelot yhden kierroksen mittaiseksi. Toinen kierros Laajavuoren HS108-mäessä keskeytettiin ja lopulta peruttiin alkuvaiheessa, kun Tampereen Pyrinnön Niko Löytäinen kaatui pahasti.

– Välillä oli hyviä tuulirakoja. Niihin pystyi hyppäämään ihan hyvin. Pahimmat kelit kun laskee pois, oli ihan hypättävä päivä, 105 metriä ponnistanut Suomen mestari Kavilo kertoi.

Hän jätti toiseksi sijoittuneen Kuusamon Erä-Veikkojen Juho Ojalan liki 15 pisteen päähän. Ojalan hyppy kantoi 96,5 metriä. Pronssille ylsi metrin lyhyemmällä ponkaisulla Elias Vänskä.

A-maajoukkueella cup-kiireitä

Suomen A-maajoukkueen mäkimiehet joutuivat jättämään SM-kisat väliin maailmancupin kiireiden takia. Mestaruus oli kuitenkin Kavilolle makoisa, sillä takana on hankala kausi.

– Pientä lottopeliä se tänään oli kelien takia. Olen silti ihan hyvillä fiiliksillä, kun sain onnistumisen kisaan. Vähän on ollut tällä kaudella vaikeaa teknisten ongelmien vuoksi. Valoa näkyy jo tunnelin päässä, Suomen B-maajoukkueessa tällä kaudella hypännyt Kavilo summasi.

– Olen löytänyt vähitellen kisasuorituksiin rentoutta. Sitä kautta tulee mittaa aika paljon lisää, kun ei väkisin yritä. Osui onneksi hyvä hyppy SM-kisoihin, eikä mihinkään kinkkukisoihin, Kavilo naureskeli.

Armeijan harmaat kutsuvat seuraavaksi nuorta mäkimiestä. Tavoite on nousta muutaman vuoden päästä lajin absoluuttiselle huipulle.

– Kovimmat tavoitteet ovat 3–4 vuoden päässä. Tehdään kovasti töitä, että oltaisiin ihan maailman huipulla. Ei sitä ihan huvikseen joka aamu herätä seitsemältä treenaamaan. Tietenkin haluan joku päivä menestyä myös isoissa kisoissa, Kavilo sanoi.

Tulokset HS 108 -mäki:

 1. Henri Kavilo, Puijon HS, 119,5 p.
 2. Juho Ojala, Kuusamon E-V, 105,7 p.
 3. Elias Vänskä, Lieksan HS, 103,9 p.
 4. Frans Tähkävuori, Lahden HS, 95,1 p.
 5. Arttu Pohjola, Lahden HS, 85,4 p.
 6. Jonne Veteläinen, Kuusamon E-V, 82,7 p.
 7. Juho Miettinen, Puijon HS 62,6 p.
 8. Janne Korhonen, Lieksan HS, 61,1 p.
 9. Lauri-Matias Alatalkkari, Lapuan Virkiä, 60,9 p.
 10. Markus Airisniemi, Kuusamon E-V, 57,1 p.

Lue myös:

Suomi ei lähetä Seefeldin MM-kisojen uutuuslajiin joukkuetta – asiantuntija ihmettelee, miksi naisille ei annettu mahdollisuutta: ”Joku tässä mättää pahasti”

Tommi Nikunen ei tekisi mäkihypyn MM-valinnoista sukupuolikysymystä: ”Onko miestenkään joukkueen valinta välttämätön?”

Kisakansa hiljeni Matti Nykäsen muistolle Salpausselällä – katso koskettava muistohetki

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat