Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Monza, EK 5 - live
  • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, karsinta
  • Nizhni Tagil, miesten karsinta
  • Ruka, hypyt
  • Urheiluruutu
  • Monza, päiväkooste
  • Urheiluruutu

Lappi loisti, Suninen väläytteli ja Latvala petti – katso asiantuntijan arviot suomalaissuorituksista Ruotsin MM-rallissa

Yle Urheilun asiantuntija Riku Tahko näki suomalaisten suoriutuneen Ruotsin MM-rallissa vaihtelevasti.

Rallin MM-sarja

1

Esapekka Lappi ja Janne Ferm palkintopallilla Ruotsin MM-rallissa 2019. Toistaako kaksikko temppunsa myös Korsikalla?
Esapekka Lappi ja Janne Ferm nousivat palkintopallille Ruotsin MM-rallissa.Nikos Mitsouras / AOP

1. Esapekka Lappi

Toiseksi sijoittunut Citroënin Esapekka Lappi oli suomalaisten ykkösnimi Ruotsissa. Yle Urheilun asiantuntija Riku Tahko muistuttaa, että Lappi oli onnekas selvittyään yhdestä lipsautuksesta ilman suurempia murheita, mutta vauhti oli tasaista.

– Hän teki yhden ison virheen perjantaina, mutta selvisi siitä. Hänellä on varmasti hyvä fiilis tänään ajella auto tiimin tiloihin, kätellä huoltomiehet, inssit ja jäädä odottelemaan seuraavaa kisaa muutaman viikon päästä. Tämä maistuu varmasti.

– Onnistuminen oli tosi tarpeellinen tähän alkukauteen, sillä hän kuitenkin teki rohkean loikkauksen tutusta ja turvallisesta suomalaisympäristöstä Toyotalta Citroënille Sebastien Ogierin kakkoskuskiksi. Se saattaa kääntyä vastaan pahastikin, jos tuntuu, että meno ei maistu tai alkaisi kritisoimaan auton säätöä tai vastaavaa.

2

Teemu Suninen.
Tasos Asagialis / AOP

2. Teemu Suninen

Fordin Teemu Suninen väläytteli vauhtiaan etenkin perjantain aikana, ja kaksi pohja-aikaa siivittivät suomalaisen yötauolle jopa kärkipaikalla. Tahko näkee, että vauhti karkasi yli lauantaiaamuna, ja mies löysi itsensä penkasta.

– Suninen tuli aivan maksimivauhtia perjantaina, ja oli vain ajan kysymys, että jos hän alkaa hyökkäämään Ott Tänakin vauhtiin lauantaina, hän ei tule pysymään ladulla. Perjantainakin tilanteita oli jo iso määrä, ja tuolla määrällä se penkka jonkun kerran imaisee.

– Toisaalta pakkohan Teemunkin on paikka paikoin näyttää sitä vauhtia ja johtaa rallia. Tämä on kaksipiippuinen juttu, sillä hän on kuitenkin selvä Fordin ykköskuski, kantaa tiimiä reppuselässä, ajaa maaliin ja tuoda pisteitä.

3

Jari-Matti Latvala.
Nikos Mitsouras / AOP

3. Jari-Matti Latvala

Toyotan Jari-Matti Latvala kuului myös Tahkon papereissa kisan voittajasuosikkeihin, mutta 197. MM-rallillaan maailmanennätyksen tehneen konkarin viikonloppu oli lopulta mollivoittoinen. Kahdeksannen erikoiskokeen lipsautus ja jumittuminen penkkaan maksoi voittosauman.

– Hän oli ehkä ainoa, joka olisi vauhdillisesti voinut vastata Tänakille. Jari-Matilta puuttuu tuo, mikä Tänakilla on, eli joko hän ajaa liian konservatiivisesti ja varmasti, kuten Montessa tai sitten ajetaan täysillä, kuulutaan nopeimpiin kuljettajiin ja jotain tulee.

Toyotan kärsivällisyyttä koetellaan, sillä virheitä on nähty aiemminkin.

– Viime vuonna pystyttiin menemään tallin sisällä sen taakse, että ongelmat johtuivat kärkisijoilla teknisistä asioista. Jos Tänak naputtaa jatkossa noin ja Kris Meeke tekee sitä, mitä häneltä pyydetäänkin tukikuskina, vanne alkaa taas varmasti kiristää päätä pikkuhiljaa. Viime vuonna hän oli aika syvissä mentaalisesti, ja kohta se on sitä samaa taas.

– Ei se helppo tilanne ole, ja vaikka tämän kauden saisikin ajaa, sitten se jatkopesti alkaa olla hankala, jos noita pieniä virheitä tulee. Hän on kokenein WRC-kuski, eikä enää pitäisi tulla mitään yllätyksiä missään olosuhteissa.

4

Kalle Rovanperä Ruotsin MM-rallissa 2019.
AOP

4. Kalle Rovanperä

WRC2 Pro -luokassa ajava Kalle Rovanperä oli ensimmäistä kertaa mukana Ruotsin MM-rallissa, ja nuori Skoda-kuski päätyi lumipenkkaan jo perjantaiaamupäivän aikana. Reissu meni siis opetteluksi, vaikka kakkossija omasta luokasta Mads Östbergin jälkeen irtosikin.

– Kalle on Skodan tehdastiimin ykköstykki, ja kohta aletaan odottelemaan voittoja ja täysiä potteja joka kisasta. Hän pystyy myös niitä ajamaan. Joskus menee penkkaan joo, mutta jo Monte oli vähän mollivoittoinen ja samoin tämä.

– Kohta pitää ottaa vaikka naksu pois vauhdista ja ajaa kisoja maaliin, sillä se on se kuitenkin, jonka perään työnantajat kyselevät, Tahko toteaa.

Lue myös:

Ott Tänak täysin ylivoimainen, Esapekka Lappi ajoi upeasti kakkoseksi – katso tästä Ruotsin MM-rallin päätöspäivän puhuttavimmat tapahtumat ja videot

Grönholm ei katunut MM-rallivisiittiään, ja maalissa irtosi jo veikeä hymy: "Kyllä meillä oli ihan hauskaakin"

Mahtava veto! Esapekka Lapin toinen ralli Citroënin ratissa toi uran toiseksi parhaan sijoituksen

Mestarillinen tyylinäyte – Ruotsin MM-ralli oli Ott Tänakin ylivoimainen näytös: "Hänen todellista vauhtiaan ei oikeastaan edes testattu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme