Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Iivo Niskaselle jäi kysymysmerkkejä isosta tappiosta MM-kisojen kynnyksellä: ”Voihan se olla, että mies ei ole kunnossa”

Iivo Niskasella ei omien sanojensa mukaan riittänyt voimat voittotaistoon viimeisessä kisassaan ennen Seefeldin MM-rupeamaa.

hiihtolajit
Iivo Niskanen
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Iivo Niskanen jäi toiseksi Seefeldin MM-kisojen kenraalissaan, kun Venäjän Aleksandr Bolshunov otti voiton Cognessa Italiassa 15 kilometrin perinteisen maailmancupin kisassa.

Bolshunov repi eroa loppua kohden enemmän ja lopulta oli suomalaistähteä 43,7 sekuntia nopeampi.

– Yritin hiihtää koko ajan Bolshunovin väliaikoja. Toisella kierroksella olin jo ahtaalla. Loppu tuli suhteessa muihinkin todella huonosti. Yritin hiihtää kärkiväliajoista. Ei vain sitten riittänyt paukut, Bolshunovin jälkeen ladulle lähtenyt Niskanen kertoi puhelimitse Yle Urheilulle

Yle Urheilun asiantuntijaa Sami Jauhojärveä mietitytti kisan jälkeen se, että Niskasen suksenpohja oli erilainen kuin monella muulla. Mutta Niskasen mukaan hän hiihti samoilla pohjilla kuin Bolshunov.

Oliko vika tänään enemmän miehessä kuin suksessa?

– Paha sanoa, kun ei päässyt vertaamaan. Voihan se olla, että mies ei ole kunnossa. Mutta tässä ei ole tapahtunut mitään ihmeitä. Katsotaan, jos Seefeldissä pääsisi vähän lähemmäs. Kunto pitäisi olla ihan ookoo. Mutta aina ei voi voittaa, Niskanen totesi.

.

Iivo Niskanen
Markku Ojala / AOP

Isompia ongelmia ei ole kuitenkaan Niskasen mukaan ollut valmistautumisessa.

– Olemme viikon nyt valmistautuneet vähän korkeammalla. On tarkoitus, että Seefeldissä hommat lähtevät rullaamaan. Totta kai noin iso tappio laittaa kysymysmerkkejä ilmaan, Niskanen sanoo.

– Mutta ei auta kuin keskittyä taas seuraavaan kisaan. Tässä tulee vaihteluja kuitenkin. Liikaa ei voi synkistellä. Olo oli ihan hyvä kisassa.

Tuleeko Lahden kaltainen nousu?

Kaksi vuotta sitten Lahden MM-kisoja Niskanen hävisi myös viimeisessä maailmancupin kisassa Otepäässä Norjan Martin Johnsrud Sundbylle. Mutta Niskanen otti lopulta MM-kultaa reippaalla erolla Sundbyyn. Niskanen ei lähtenyt tällaista samanlaista käyrää spekuloimaan ennen Seefeldiä.

– Koko ajan heilahdellut tällä kaudella. Bolshunov on hiihtänyt hyvän kauden. Ei tässä kuntotekijöissä mitään tapahdu. Se on loppupeleissä henkistä valmistautumista. Lajissa kamppaillaan myös välineiden kanssa. Välillä tulee huonoja valintoja. Otepäässä ei ollut silloin kaikki kohdallaan. Silloin oli Otepäässä todella erikoinen keli, Niskanen muisteli.

15 kilometrin perinteinen on luvassa keskiviikkona 27. helmikuussa Seefeldissä. Niskanen ei vielä osaa sanoa, mikä on hänen ensimmäinen starttinsa MM-kisoissa. Lauantaina olisi luvassa yhdistelmäkisa vielä ennen sunnuntain parisprinttiä, jossa Niskasen on povattu taistelevan MM-mitaleista Ristomatti Hakolan kanssa.

Hakola ja Niskanen
Lehtikuva

– Ei ole vielä kuulunut mitään. Hiihdetään sitä, mitä halutaan hiihtävän. Ajellaan nyt valmennusportaan kanssa pitkä matka Seefeldiin. Valmiuksia on molempiin, Niskanen muotoilee ja sanoo, että pitää ensiksi tutustua vielä tarkemmin kisalatuihin ajatellen rasitusta ennen 15 kilometrin päämatkaa.

Sunnuntaina Seefeldiin tuomisiksi oli kuitenkin yhden Niskasen voitto. Kerttu Niskanen nimittäin nappasi uransa toisen maailmancupin voiton. Ykkössija lämmitti myös Iivo-veljeä. Kerttu Niskasella on ollut tällä kaudella vaikeuksia ja hän jäi myös joulukuussa kilpailuista sivuun ylirasitustilan takia.

– Kepa hiihti todella loistavasti. Katselin aamulla kisaa ja sain hyvillä mielin syödä aamupalaa. Kertulla oli terävännäköistä menoa loppuun asti. Hän pystyi lisäämään loppuun asti venäläisiin eroa.

– Olen onnellinen, että Kepa on kääntänyt kurssin. Joskus pitkän lepojakson jälkeen parannuksia tulee nopeasti, kun saa tavallaan uuden kauden käyntiin.

Lue lisää:

Iivo Niskasen turhautuminen mietitytti Sami Jauhojärveä viimeisessä mittelössä ennen MM-kisoja: "Onko tehty virhearviota suksien valinnassa?

Kerttu Niskanen yllättyi voitostaan Seefeldin MM-kenraalissa – katso hulvaton reaktio maalissa

Iivo Niskanen taipui olympialaduilta tutulle kilpakumppanille – suomalaisen vauhti riitti MM-kenraalissa kakkossijaan

Superyllätys! Kerttu Niskanen ylsi upeaan voittoon MM-kenraalissa

Kerttu Niskanen ällistyi nousustaan maailmancup-kisan voittajaksi – takana valtavia pettymyksiä: "Olen ollut niin pahassa montussa"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat