Suora

  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 19.7.
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Lupaavalle kiekkouralle tuli tylysti takapakkia, kun Ella Välikangas joutui vaikean vamman takia leikkauspöydälle – nyt hän tavoittelee kolmatta Suomen mestaruutta ja debyyttiä Naisleijonissa

Kärppien hyökkääjä Ella Välikangas joutui seuraamaan lähes koko viime kauden katsomosta. Vaikeiden murtumien jälkeen Välikangas nauttii jääkiekosta enemmän kuin koskaan.

jääkiekko
Ella Välikangas, Kärpät
Ella Välikangas on jääkiekkoilun ohella täysipäiväinen opiskelija. Pitkän sairausloman aikana Välikangas pystyi jatkamaan opintojaan, joten toimeentulo oli opintotuen ja -lainan muodossa sekä perheen tuella varmistettu. Sirpa Pöyhönen

Hyökkääjä Ella Välikankaan, 21, kiekkoura oli kovassa nousussa kaudella 2014–15. Tuolloin 17-vuotias kokkolalainen pelasi ensimmäistä kauttaan Oulun Kärpissä. Kauden päätteeksi hänet valittiin liigan Vuoden tulokkaaksi. Kauden aikana Välikangas pääsi edustamaan myös Suomea alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa.

Huippukauden jälkeen Välikangas on kärsinyt useista murtumista, joista pahin tuli eteen viime kaudella.

Välikangas pääsi aloittamaan kautensa lokakuun puolivälissä Ilvestä vastaan Tampereella. Kauden kuudennessa pelissä marraskuun lopussa Välikangasta taklattiin. Hyökkääjä tunsi heti, että jotain meni rikki. Tutkimuksissa paljastui ristiluun murtuma.

Tuosta taklauksesta alkoi pitkä ja epävarma ajanjakso, jonka aikana selässä oli kaksi rasitusmurtumaa. Jälkimmäisellä kerralla Välikankaalta oli katkennut myös nikamakaaria.

Toisina päivinä selkä oli niin kipeä, että pelkkä sängystä nouseminen oli vaikeaa. Välillä taas selkä oli oireeton.

– Kaikista pahinta oli, että se jakso oli niin pitkä, enkä oikein tiennyt, meneekö selkä paremmaksi ilman mitään, ja mitä sille pitäisi tehdä. Epätietoisuus loi ehkä vielä enemmän niitä kipuja, Välikangas kertoo Yle Urheilulle.

Halu voittaa ajoi eteenpäin

Urheilu on ollut aina Välikankaalle tärkeää. Hän pelasi 18-vuotiaaksi saakka jääkiekon ohella myös jalkapalloa. Siksi kipujen ollessa kovimmillaan Välikangasta pelotti, millainen tulevaisuus hänellä on edessään.

– Mietin, tuleeko minusta enää jääkiekkoilijaa tai voinko koskaan edes käydä lenkillä. Voinko edes kuntourheilla missään kohtaa? Se kävi mielessä ja pelkäsin pahinta, jos selkä ei olisi kestänyt enää mitään.

Pääosin Välikangas oli kuitenkin positiivisella mielellä koko aikansa sairastuvalla. Kärppä-hyökkääjä oli päättänyt, että palaa tämänkin koettelemuksen jälkeen takaisin rakkaan lajinsa pariin.

– Pienestä pitäen minulla on ollut hirveä halu voittaa. Urheilu on antanut sitä. En osaisi kuvitella, että en urheilisi.

– Olen pienestä asti kilpaillut veljen kanssa. Sieltä on tullut sellainen kova kuori ja rautainen itseluottamus. Sitä kautta uskon itseeni ja omaan tekemiseeni.

HULANMÄKI Jasmin #24, TARKKI Saija #20, RAHUNEN Isa #5, Kärpät
Välikangas kertoo, että Kärpät hakee nälkäisesti kolmatta perättäistä mestaruutta. Hän odottaa sekä oman että joukkueen pelin vielä paranevan kevään tosipeleissä.Tomi Hänninen

Tärkeää tukea vaikeina aikoina Välikangas sai perheeltä ja ystäviltä sekä joukkuetovereilta.

Vaikka pelaajille on usein vaikeaa seurata joukkueensa pelejä sivusta, ei Välikangas malttanut pysyä poissa Kärppien peleistä senkään jälkeen, kun selkä oli leikattu ja kuntoutus vasta alussa. Hyökkääjä kävi tsemppaamassa joukkuekavereitaan hallilla aktiivisesti.

Kausi päättyi upeisiin tunnelmiin, kun Kärpät nappasi toisen perättäisen Suomen mestaruutensa.

– Se oli niin hieno kausi ja joukkueella meni hyvin. Halusin nauttia siitä, vaikka en pystynyt olemaan itse kentällä.

Kovin tavoittein tulevaan

Tällä kaudella Välikangas on saanut pelata koko kauden ilman loukkaantumishuolia. Se on ollut tärkeää varsinkin henkisesti.

– Pelit ovat tämänkin lajin suola, ihan paras juttu. Olen nauttinut pelaamisesta ihan hirveästi.

Selästä huomaa, ettei se ole samanlainen kuin ennen loukkaantumista. Ilopilleri on kuitenkin keksinyt loukkaantumisestaan hyviäkin puolia, jotka lopulta pesevät huonot kokemukset. Loukkaantumisen jälkeen Välikangas on nimittäin panostanut enemmän fysiikkaharjoitteluun, huoltavaan harjoitteluun ja liikkuvuuteen.

Totta kai haluan itsekin vielä parempaan ja ratkaisevampaan rooliin. Haluan pystyä näyttämään, että olen edelleen samanlainen kuin silloin toissa vuonna finaaleissa.

Ella Välikangas

Seuraavaksi Välikangas pääsee nauttimaan vuoden tauon jälkeen pudotuspelihuumasta, kun Kärpät hakee jo kolmatta perättäistä Suomen mestaruutta.

Kun Välikangas on viimeksi päässyt pelaamaan pudotuspeleissä, hän upotti kevään 2017 ensimmäisessä finaalissa voittomaalin Espoo Unitedin verkkoon. Seuraavassa ottelussa hän toi joukkueensa tasoihin ensimmäisessä erässä.

Samanlaista menoa Välikangas odottaa itseltään nytkin.

– Totta kai haluan itsekin vielä parempaan ja ratkaisevampaan rooliin. Haluan pystyä näyttämään, että olen edelleen samanlainen kuin silloin toissa vuonna finaaleissa.

Pitkän aikavälin haaveena Välikankaalla on päästä pelaamaan ulkomaille ja tehdä debyytti Naisleijonissa.

Ulkomaita varten pohjat ovat ainakin kunnossa, sillä Välikangas on käynyt osan peruskoulusta englanniksi. Ruotsia hän opiskelee parhaillaan pääaineena yliopistossa.

Maajoukkuekutsuun Välikangas uskoo, kunhan saa alleen pitkän terveen jakson.

– Haluaisin vielä päästä pidemmälle ja treenaamaan vähintään kokonaisen kauden siten, ettei joutuisi miettimään kuntoutushommia. Haluan pystyä pelaamaan tosissaan ja kovaa koko kauden. Sitten pystyisi tähtäämään vielä korkeammalle.

Naisten Liigan pudotuspelit alkavat ensi lauantaina. Puolivälierissä Kärpät kohtaa HPK:n. Toisessa parissa KalPa ottaa mittaa Kuortaneen joukkueesta. Runkosarjan kaksi parasta, Blues ja Ilves, aloittavat urakkansa suoraan välieristä.

Lue myös:

Naiskiekon Gretzkyn pelaaminen Suomessa oli yhdelle viisivuotiaalle jättipotti: Matilda Nilsson seurasi esikuvaansa aamusta iltaan ja haluaa tulevaisuudessa olla yhtä suuri tähti

Alle 18-vuotiaiden MM-tähti Holopainen takoi tehot 4+1 Naisten Liigan runkosarjan viimeisellä kierroksella – näin pudotuspelit pelataan

Bluesin taloustuskaa jakavat useat Naisten Liigan joukkueet – rahoja on joka puolella laskettu jo vuosia tarkasti: "Kirstun pohja ei ole kamalan täysi"

2000-luvun menestynein naisten jääkiekkojoukkue majoittuu pelimatkoilla ahtaasti: samassa huoneessa neljä pelaajaa – "Rahat eivät varmaan riitä koko kautta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat