Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 19.7.
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Urheilijoita ei voi kohdella näin – kisajärjestäjien sekoilu jätti amatöörimäisen jälkimaun SM-hallikisoista

Yleisurheilun SM-hallikilpailuissa nähtiin paljon hienoja suorituksia, mutta kisajärjestäjien virheiden takia kisoista jäi hapan jälkimaku, arvioi Yle Urheilun toimittaja Petri Hänninen.

urheilu
Reetta Hurske
Reetta HurskeAOP

Kuopion SM-hallikisojen naisten 60 metrin aitojen finaali oli huikea. Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske sivusivat Nezirin SE-lukemia 7,97 ja kolmanneksi juossut Matilda Bogdanoff juoksi huippuajan 8,04.

Mutta kisa oli niin tiukka, että maalikamerakuvaa piti tutkia melkeinpä suurennuslasilla. Ja se kesti ja kesti. Pitkän urheilijoita raastavan odottelun jälkeen kuuluttaja kertoi, että voittaja oli Reetta Hurske.

No Hurske tietysti tuuletti raivokkaasti, sillä hän on SM-kisoissa jäänyt aina Nezirin taakse.

Parin minuutin päästä tuli kylmää vettä niskaan. Kuuluttaja kuulutti uudelleen, että tapahtui virhe ja mestari onkin Neziri. Voitte kuvitella molempien urheilijoiden reaktiot.

Hurske vaipui polvilleen ja Neziri meni sanattomaksi. Ei urheilijoita voi kohdella näin.

Itseltäni on kerran riistetty jo palkintojenjaossa minulle luovutettu Kalevan Kisojen SM-mitali järjestäjien virheen takia ja voin vakuuttaa, ettei se tosiaankaan tunnu urheilijasta kivalta.

Mutta ei draama siihen päättynyt. Hurskeen tukijoukot tekivät vielä protestin ja sitä käsiteltiin ainakin tunti. Tuomio oli lopulta se, että Neziri voitti SM-kultaa tuhannesosan erolla.

Järjestäjien toinen sähläys tapahtui hyppypaikalla. Naisten ja miesten pituudessa sekä miesten kolmiloikassa tehtiin 15 sentin mittavirhe. Mittaus oli suoritettu väärästä paikasta, eli jokainen hyppy oli 15 senttiä pidempi kuin aluksi kerrottiin.

Muun muassa Roni Ollikaisen voittohyppy 771 muuttuikin tulokseksi 786. Se on jo hyvää eurooppalaista tasoa, mutta voidaanko tuloksia enää muuttaa?

Tuomarineuvoston puheenjohtaja Eero Kulmala kertoi, että he selvittävät, onnistuuko systemaattisen virheen muuttaminen tuloksiin jälkikäteen.

Kuopion SM-hallit sujuivat kilpailullisesti hienosti, mutta yllä olevat tapahtumat jättivät suuhun hieman amatöörimäisen jälkimaun.

Lue lisää:

Merkittävä mittausvirhe SM-halleissa – pituushyppy- ja kolmiloikkatuloksiin lisätään 15 senttiä

Maalikamerakuvan piinaavaa odottelua ja karmeaa sekoilua – aitakuningattaren kruunu Nooralotta Nezirille yhden tuhannesosan erolla

Kristiina Halonen paranteli 13 vuotta vanhan Suomen ennätyksen uudelle sekuntiluvulle, Piesanen ja Kuivisto tuplakultaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat