Suora

  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 20.7.
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – välierät
  • Aviopari katoaa
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Yle Urheilu esittelee suomalaisten kovimmat menestysmahdollisuudet Seefeldin MM-kisoissa päivä päivältä.

Hiihdon MM 2019

1

Ristomatti Hakola
Tomi Hänninen

Hakola mitalijahdissa avauspäivänä

MM-kisat Seefeldissä käynnistyvät vapaan sprintin väännöillä. Päivän suurin suomalainen mitalitoivo on Ristomatti Hakola.

Hänen iskukykynsä on kuitenkin pieni kysymysmerkki. Vapaan sprinteistä paras sijoitus tällä kaudella on marraskuun lopulta Lillehammerista kuudes sija.

Sen jälkeen Hakola on sairastellut vapaan sprinttien aikaan tällä kaudella. Myös suksien kanssa on ollut ongelmia

Tour de Skillä tuloksina olivat 40:s ja 26:s sija. Lahdessakin Hakola jätti sprintin väliin vedoten vielä flunssasta toipumiseen.

Toisaalta perinteisen parisprintissä Hakola osoitti kuntonsa, kun hän otti yhdessä Iivo Niskasen kanssa kolmossijan. Se oli Hakolan uran ensimmäinen palkintokorokesija maailmancupissa.

Kaiken osuessa kohdalleen Hakola voikin napata mitalin ja rikkoa ”kirouksensa” neljänsistä sijoista. Viime kaudella Hakola oli nimittäin maailmancupissa vapaan sprinteissä kolme kertaa neljäs. Kaksi vuotta sitten Lahden MM-kisoissa Hakola oli kuudes.

To 21.2. Sprintin karsinnat kello 12.55 alkaen TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheella.

To 21.2. Sprintin finaalit kello 15.25 alkaen TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheella.

Lue lisää:

Suomen huoltopäällikkö nosti käden pystyyn virheen merkiksi, Jauhojärven mukaan moka koski vain osaa: "Jos on sekuntien ero kärkeen, ei puhuta enää huollon epäonnistumisesta"

Hakolan liki kuuden vuoden putki sprintissä katkesi – "Tuntui, että olisi ollut kaksi puutarhaletkua käsinä"

Hakola kaipasi kankaanpääläisen pesäpalloilijan röyhkeyttä ja lupasi ottaa olympialaisten taktiikan käyttöön – "Bolshu on miesvartioinnissani tästä lähtien!"

Ristomatti Hakola hyppää maajoukkueen letkasta ja kiittää Niskasta esimerkistä – "Iivo näytti meille muille, että kaikki on mahdollista"

2

Ilkka Herola, Eero Hirvonen
EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Riittääkö yhdistetyn urheilijoiden isku mitaleille?

Vielä tämän vuoden alussa yhdistetyn urheilijoiden mitalisaumoista puhuminen olisi ollut täyttä haihattelua. Talvikausi oli lähtenyt todella vaisusti käyntiin. Suomalaisurheilijoilla oli suuria vaikeuksia erityisesti mäkihypyn puolella. Joulutaukokaan ei tuonut muutoksia tuloksiin. Valoa paremmasta alettiin kuitenkin nähdä, kun viimeisenä oljenkortena maajoukkue jätti Trondheimin maailmancupin väliin.

Sen jälkeen helmikuun alussa Klingenthalissa Ilkka Herola ja Eero Hirvonen palasivat kärkitaistoon. Lahdessa tuli täyspotti, kun kaksikko voitti parisprintin kisan. Toki kisoista puuttui suurin osa maailmanhuipusta, mutta yhdistetyn joukkue näyttää lentävän isoin askelin ennen Seefeldiä.

Riittääkö kehitys MM-mitaleille? Siitä nähdään ensimerkit perjantaina.

Pe 22.2. Yhdistetty, mäkiosuus HS 130, kello 11.25 alkaen TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheella.

Pe 22.2. Yhdistetty, 10 km hiihto, kello 17.10 alkaen TV2:ssa ja Yle Areenassa sekä kello 17.13 alkaen Yle Puheella

Lue lisää:

Eero Hirvonen jätti SM-kisat kesken hirmuhypyn jälkeen – päävalmentaja silti iloinen: ”Rock and rollilla MM-kisoihin”

Voitto kotiyleisön edessä nosti viimeistään MM-odotukset pilviin, mutta se ei yhdistetyn tähtiä haittaa – hiihtojärjestys juonittiin niin, ettei viime vuoden kommellus päässyt toistumaan

Näin ratkesi upea voitto yhdistetyssä – miestä kaatui loppusuoralla sinne ja tänne, mutta Hirvonen kiri Suomen ykkösenä maaliin

3

Krista Pärmäkoski
AOP/imago sport

Krista Pärmäkosken ensimmäinen mitalimahdollisuus

Suuren suomalaisen mitalitoivon Krista Pärmäkosken ensimmäinen sauma napata Seefeldissä arvokisamitali voisi olla luvassa lauantaina yhdistelmäkilpailussa. Matkavalintoja ei ole vielä julkaistu, mutta asiantuntijoiden mukaan yhteislähdöt olisivat Pärmäkosken parhaita mahdollisuuksia mitaleille.

Harvoin kilpailtu yhdistelmäkilpailu (7,5 kilometriä perinteisellä ja 7,5 kilometriä vapaalla) olisi ensimmäinen niistä. Viime talvena Pärmäkoski hankki yhdistelmämatkalta pronssimitalin Pyeongchangin olympialaisissa. Kaksi vuotta sitten Lahden MM-kisoissa Pärmäkoski otti yhdistelmäkisasta hopeamitalin.

Toisen kultatoivon Iivo Niskasen kisaaminen yhdistelmäkisassa (15 km perinteisellä ja 15 kilometriä vapaalla) on vielä auki. Hän ei Cognen viikonlopun jälkeen sulkenut täysin mahdollisuutta aloittaa MM-urakkaa yhdistelmäkilpailusta. Tosin Niskasen kohdalla on jo spekuloitu pitkään, että yhdistelmäkilpailu jäänee pois ohjelmasta ajatellen myöhempiä kisoja. Näin kävi esimerkiksi kaksi vuotta sitten Lahden MM-kisoissa.

La 23.2. Naisten yhdistelmäkilpailu kello 11.55 alkaen TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheella.

La 23.2. Miesten yhdistelmäkilpailu kello 13.25 alkaen TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheella.

Lue lisää:

Krista Pärmäkosken viimeistelyleiri onnistui – "Huippukunnon pitäisi tulla esille näissä kisoissa"

Iivo Niskaselle jäi kysymysmerkkejä isosta tappiosta MM-kisojen kynnyksellä: ”Voihan se olla, että mies ei ole kunnossa”

4

Iivo Niskanen Ristomatti Hakola
EPA-EFE/KIM​MO BRANDT

Kolmen mitalin sunnuntai?

Sunnuntaina suomalaisilla penkkiurheilijoilla pitäisi olla runsaasti jännitettävää. Se iskeekin laajudellaan esiin muista kisapäivistä. Luvassa on parisprinttipäivä maastohiihdossa ja yhdistetyssä. Ristomatti Hakola ja Iivo Niskanen nostivat itsensä mitalispekulaatioihin kolmannella sijallaan Lahden maailmancupissa.

Naisissa mitalipuhetta on alkanut leijua viime viikonlopun Cognen kisojen jälkeen. Kerttu Niskanen hiihti 10 kilometrin perinteisen kisan voittoon. Niskanen osoitti hulppeaa nousukuntoa juuri Seefeldin MM-kisojen kynnyksellä. Krista Pärmäkosken valmentaja Matti Haavisto on ilmoittanut, että Pärmäkosken suunnitelmissa on kisata parisprintissä. Vielä Pärmäkosken kanssa kisaavaa hiihtäjää ei tiedetä, mutta Niskasen ja Pärmäkosken kohdalla on jo ehditty spekuloida mitalitaistosta.

Unohtaa ei voi myöskään Ilkka Herolaa ja Eero Hirvosta. Kaksikko on puhunut mitaleista jo Lahden MM-kisoista saakka ja Salpausselältä tuli siis jo maailmancupin voitto.

Polvivaivoista kärsineen Hirvosen hyppääminenkin on mennyt eteenpäin. Siitä osoituksena oli selvä Herolan päänahka mäkiosuudella Jyväskylän SM-kisoissa viime viikonloppuna. Päävalmentaja Petter Kukkosen mukaan hiihto-osuus jäi Hirvoselta väliin vain toimenpiteenä flunssasta toipumisen takia, eikä siitä pitäisi olla huolissaan Seefeldissä.

Su 24.2. Klo 10.10 Maastohiihdon parisprintin karsinnat TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella.

Su 24.2. Klo 11.25. Yhdistetyn parisprintin mäki HS130 TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella.

Su 24.2. Klo 12.25. Maastohiihdon parisprintin finaalit TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella.

Su 24.2. Klo 14.25. Yhdistetyn parisprintin 2x7,5 km hiihto-osuus, TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella.

Lue lisää:

Eero Hirvonen jätti SM-kisat kesken hirmuhypyn jälkeen – päävalmentaja silti iloinen: ”Rock and rollilla MM-kisoihin”

Niskasen ja Hakolan pariviestinäyttö Salpausselällä vakuutti Jauhojärven - "He pystyvät taistelemaan jopa kultamitalista"

Pärmäkoski ja Niskanen taistelevat yhdessä MM-mitaleista? Päävalmentaja Jauhojärven spekulaatiosta: ”Kristalla on suunnitelmissa hiihtää parisprintti”

Kerttu Niskanen yllättyi voitostaan Seefeldin MM-kenraalissa – katso hulvaton reaktio maalissa

5

Krista Pärmäkoski
Krista PärmäkoskiEPA-EFE/JUERGEN STAIGER

Onnistuuko Pärmäkoski tällä kertaa suosikkimatkalla?

Toinen kisaviikko alkaa maanantain välipäivän jälkeen vauhdikkaasti, kun peräkkäisinä päivinä Suomen hiihdon suurimmat toivot Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen hiihtävät suosikkimatkoillaan.

Ensiksi tiistaina on luvassa Pärmäkosken vuoro esittää parastaan naisten 10 kilometrin perinteisellä. Tälle matkalle Pärmäkoski on jo tähdännyt pidempään. Kaikki valinnat on tehty sitä ajatellen, että Pärmäkoski olisi juuri tänä kyseisenä päivämääränä iskussa.

Kaksi vuotta sitten MM-Lahdessa Pärmäkoski jäi matkalla seitsemänneksi osittain suksivalinnankin takia. Tänäkin vuonna mitalin saaminen on tiukassa. Tällä kaudella Pärmäkoski on kerran sijoittunut kolmen parhaan joukkoon. Se tapahtui Davosissa joulukuun puolivälissä. Muutoin Pärmäkoski on nakuttanut tasaisesti neljänsiä ja viidensiä sijoja.

Ti 26.2. Naisten 10 kilometriä perinteisellä kello 15.55 alkaen TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella.

Lue lisää:

Krista Pärmäkosken hurja hiihto johti kovaan nokitteluun kisan jälkeen – Suomen maajoukkuekonkari löi vetoa mätitahnasta ruotsalaistoimittajan kanssa

6

Iivo Niskanen
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Iivo Niskasen suuri päivä?

Keskiviikkona on puolestaan edessä se päivä, jota varten Iivo Niskanen on valmistautunut koko kauden ajan. Niskanen puolustaa 15 kilometrin perinteisellä maailmanmestaruuttansa kahden vuoden takaa MM-kotikisoista.

Niskasta on kauden mittaan pidetty selvänä ykkössuosikkina matkalle, mutta viimeisessä mittelössä ennen MM-kisoja Venäjän Aleksandr Bolshunov oli hurjan kova. Bolshunov antoi myrskyvaroituksen kunnostaan ja oli Niskasta 43,7 sekuntia nopeampi.

Ennen MM-Lahteakin Niskanen hävisi kenraalissaan rajusti Norjan Martin Johnsrud Sunbdylle, joten siinä mielessä iso tappio ei tarkoita pään laittamista pensaaseen.

Ke 27.2. Miesten 15 kilometriä perinteisellä, kello 14.55 alkaen TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella.

Lue lisää:

Ruotsissa ylistetään Iivo Niskasen kaatajan hurjaa hiihtoa: ”Se oli täysin mielipuolista”

7

Ollaanko tässä järjestyksessä Seefeldissäkin palkintokorokkeella?
Ollaanko tässä järjestyksessä Seefeldissäkin palkintokorokkeella?EPA-EFE/Bjorn Larsson Rosvall

Viestijuhlaa naisissa?

Normaalimatkojen jälkeen katseet kiinnittyvät mitalitaistoihin viesteissä. Pelin avaavat naiset. Suomella on taas jalkeilla joukkue, joka kamppailee ilman muuta mitalista. Norja voittaa todennäköisesti, mutta Suomen pitäisi pystyä kamppailemaan tämän jälkeen hopeamitalista Ruotsia vastaan.

Suomen naisten joukkueen koostumus on tällä hetkellä hyvin auki, mutta Kerttu Niskasen mahdollinen nousuvire auttaisi tälläkin matkalla mitalikamppailuissa.

Suomi on ollut tämän kauden maailmancupin viesteissä kaksi kertaa kolmas. Jälkimmäisellä kerralla Ulricehamnissa tammikuussa Suomen viestiä veivät Laura Mononen, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen ja Eveliina Piippo. Joulukuun alussa Beitostölenissä Suomen avausosuuden hiihti Monosen sijaan Johanna Matintalo, joka oli Ulricehamnin viikonloppuna kipeänä.

Lisäksi yhdistetyssäkin mitellään vielä yksi henkilökohtainen matka. Onko mitalitoiveet jo unohdettu vai onko kelkka kääntynyt odottamaan mitalijuhlaa?

28.2.Yhdistetyn mäkiosuus HS109 kello 11.55 alkaen TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella.

28.2. Naisten viesti 4x5 kilometriä kello 13.55 alkaen TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella.

28.2. Yhdistetyn 10 km hiihto kello 16.10 alkaen TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella.

Lue lisää:

Eveliina Piipon takataskusta puuttuu vielä kirikyky, mutta ankkurina hän on silti loistanut – "Eihän tämä ole kuin hiihtoa vain"

Jauhojärvi ei ottaisi yleisön suosikkia tällä hetkellä MM-viestiin: ”MM-hopean pitää olla tavoite”

Kuume vei Johanna Matintalolta mahdollisuuden viimeisiin nuorten MM-hiihtoihin – heikko alkukausi sekä kritiikki pakottivat uudenlaiseen asennoitumiseen

Suomalainen huippulupaus teki itsensä tunnetuksi jopa Norjan supertähdille, mutta valtava huomio oli käydä liian suureksi – nyt Eveliina Piipon paineita vähentää talven ihmemaa: "Ei täällä oikein osaa olla totinen"

Viestinaisten 20-vuotiaan ankkurin superhiihto antoi joukkueen 40-vuotiaalle konkarille kylmiä väreitä – "Aivan mieletön veto"

8

Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola
Iivo Niskanen, Ristomatti HakolaAOP/imago sport

Onko miehistäkin mitaleille?

Perjantaina viestivääntöjä jännitetään jälleen kerran, kun miehet pääsevät ladulle. Suomen miehet hiihtivät oikein kelvollisesti Ulricehamnissa neljänneksi. Edelle ehti kaksi Venäjän joukkuetta ja Norja. Ruotsin miehet ovat olleet tällä kaudella alamaissa, joten Suomen miehilläkin piilee mahdollisuus pronssille.

Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola ovat osoittaneet tasonsa ennen MM-kisoja, mutta miten kahden muun paikan laita?

Ulricehamnissa Hakola ei ollut joukkueessa. Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen ja Matti Heikkinen olivat Niskasen lisäksi nelikkona. Mitä tapahtuu kahdella viimeisellä vapaan osuudella? Onko Heikkinen palannut Kerttu Niskasen tavoin huippuiskuun vaikeuksien jäljiltä?

Pe 1.3. Miesten viesti 4x10 kilometriä kello 14.10 alkaen TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella.

Lue lisää:

Iivo Niskasen karski ratkaisu kostautui viestissä: "Taisi tehdä ihan harkitun ratkaisun"

Venäläiset suksivat miesten viestin kaksoisvoittoon kakkosjoukkueen johdolla – Suomi jätettiin lopussa neljänneksi

Ylen Urheilustudiossa oltiin eri mieltä hiihdon MM-viestijoukkueista – asiantuntija Jauhojärveä oikaistiin: ”Ei mitään semmoisia”

9

Krista Pärmäkoski
AOP/imago sport

Pärmäkosken viimeinen rypistys

Krista Pärmäkosken viimeinen mahdollisuus MM-mitaleille on luvassa naisten 30 kilometrin vapalla. Kilpailu on toinen MM-ohjelman yhteislähdöistä eli asiantuntijoiden mukaan niistä paremmista mahdollisuuksista mitaleille.

Mutta viimeisen kisaviikonlopun matkoilla on omanlainen makunsa. Miten hyvin MM-kisat ovat siihen mennessä menneet? Riittääkö virtaa?

Norjan tähti Therese Johaug lienee kuitenkin jälleen vahvoilla tälläkin matkalla. Jos Pärmäkoski pysyy vauhdissa mukana pitkään, niin toki hänelläkin on oivat mahdollisuudet mitaleille.

Kaksi vuotta sitten Lahdessa Pärmäkoski oli jo matkalla kuudes. Edellisen kerran Pärmäkoski on hiihtänyt 30 kilometriä vapaalla maailmancupissa vuosi sitten maaliskuussa Oslossa. Tuolloin Pärmäkoski oli seitsemäs.

La 2.3. Naiset 30 kilometriä vapaalla, kello 13.10 alkaen TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella.

10

Iivo Niskanen
Tomi Hänninen

Tuleeko yllätyksiä kuninkuusmatkalla?

MM-kisat päättyvät raastavaan miesten 50 kilometrin vapaan hiihtotavan taistoon. Lähtökohtaisesti suomalaiset eivät ole tässä mitalisuosikkeja. Kaksi vuotta sitten Lahdessa Matti Heikkinen venyi vaikeiden kisojen jälkeen MM-pronssille. Tuo mitali jäi monille mieleen varmasti silloisen päävalmentajan Reijo Jylhän hauskasta reaktiosta. Hän oli todella riemastunut, kun kuuli Heikkisen pronssista.

Tällä kertaa vastaavaa suomalaisiloa tuskin nähdään. Iivo Niskasen veto vielä 50 kilometrillä heikommalla hiihtotavallaan olisi mielenkiintoista nähdä. Valmentaja Olli Ohtosen mukaan päätös hiihtämisestä päätösmatkalla tehdään, kun on nähty tilannetta tarkemmin Seefeldissä kisojen aikana.

Niskanen on kehittänyt viime vuosina vapaasta hiihtotavastakin parempaa. Oiva tulosesimerkki nähtiin Ulricehamnissa tammikuussa, kun Niskanen oli 15 kilometrin vapaan kisassa kuudes.

Su 3.3. Miesten 50 kilometrin vapaalla hiihtotavalla kello 13.55 alkaen TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella.

Lue lisää:

Valmentaja: Iivo Niskanen alkaa olla jo lähellä maailmankärkeä heikommallakin hiihtotavalla – ”Tulos on ollut piilossa”

Kun Reijo Jylhä kuuli Heikkisen MM-pronssista... - katso hulvaton video!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme