1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Jari Litmanen: Teemu Pukin poikkeuksellinen piirre tuli esiin jo 16-vuotiaana ja tekee hyökkääjästä Mestaruussarjan tehopakkauksen

Teemu Pukin pitkä opiskelu Euroopan ammattilaissarjoissa palkitaan, kirjoittaa Jari Litmanen.

Teemu Pukki. Kuva: AOP

Teemu Pukin kasvamista huippuluokan maalintekijäksi on ollut ilo seurata. Lahjat ovat aina olleet olemassa, mutta oikeastaan vasta viime vuosina hän on saanut ne jalostettua tehoiksi.

Norwichin maalitykki on kokonaisuus, jonka palaset ovat eri jalkapallokulttuureissa, kokemuksessa ja asenteessa. Ei ole mitään syytä, miksei Pukin maalitehtailu jatkuisi edelleen. Jos näin käy, saatetaan Mestaruussarjassa nähdä suomalainen maalikuningas.

Pukki nousi Veikkausliigaan 16-vuotiaana kotikaupunkinsa silloisen FC KooTeePeen riveissä. Juniorimaajoukkueen vakiokasvo ihastutti heti nopeudellaan, mutta hänessä kiinnitti huomiota yksi nuorille kärkimiehille poikkeuksellinen piirre.

Nuori Pukki osasi syöttää ja jakaa vastuuta. Hänelle oli aika yhdentekevää, tekikö hän itse maalin vai syöttikö hän sen. Sama piirre on mukana vielä tälläkin hetkellä. Ei siis ole ihme, että hän on selvästi Mestaruussarjan ykkösnimi, kun lasketaan yhteen maalit ja maalisyötöt.

Viikonlopun voitto-ottelun jälkeen puheenaiheeksi Englannissa nousi se, olisiko Pukin pitänyt ampua ottelun loppuhetkien rangaistuspotku täydentääkseen hattutempun, etenkin, kun hän oli itse rankkarin hankkinut. Valmennus päätti toisin eikä Pukki pilkkua vetänyt.

Saarella pohdittiin heti, että Teemu Pukkia kohdeltiin väärin ja että valmentaja teki virheen. Voin sanoa hänet tuntien: Asia ei häirinnyt pätkääkään! Tämä ominaisuus, tietynlainen nöyryys, on perintöä jo Kotkan vuosilta.

Monipuolinen ammattilaiskokemus opetti

Lahjakas pelaaja lähti Kotkasta ensin Sevillaan. Vaikka La Liga jäi valtaamatta, toivat vuodet Espanjassa rutkasti tietoa, taitoa ja oppia siitä, mitä ammattilaiselämä maailmalla on.

Opit tulivat repussa mukana, kun matka vei Pukin seuraavaksi HJK:n paitaan Helsinkiin. Hän teki oman johtopäätöksensä, jonka tulevaisuus osoitti oikeaksi. Piirun verran taaksepäin uralla voi merkitä myöhemmin uutta alkua.

Itse pääsin seuraamaan Pukin kehitystä ja potentiaalin kasvua teoiksi aitiopaikalta, joukkuekaverina. Tiemme olivat omalla tavallaan kohdanneet jo aiemmin. Kun Teemu debytoi A-maajoukkueessa helmikuussa 2009 Tokiossa Japania vastaan, pääsin aika läheltä toivottamaan hänelle onnea. Hän tuli nimittäin minun tilalleni kentälle.

Ehkä joku näki tässä jotain symboliikkaa, sillä viime vuodet Pukki on Huuhkajissa kantanut samaa numeroa kuin minä useimmiten maajoukkueessa.

Stuart Baxteria pitää tässä yhteydessä kehua, sillä hän antoi monelle nuorelle pelaajalle debyytin. Tästä hän ei välttämättä saanut sitä kunniaa, joka hänelle olisi kuulunut.

Myös silloinen 21-vuotiaiden valmentaja Markku Kanerva oli mukana Japanissa ja hän näki Pukin työmoraaliin läheltä. Tämä johti taas siihen, että Kanerva valitsi Pukin mukaan tulevan kesän 21-vuotiaiden EM-lopputurnaukseen, joukkueen nuorimpana pelaajana.

Päivittäistasolla seurasin Teemu Pukkia HJK:n yhteisenä kautenamme. Kausi oli hänelle loistava. Viimeistään maalit Schalken verkkoon sinetöivät sen, että tuli aika lähteä uudestaan maailmalle.

Schalkea vastaan tehdyt kolme maalia veivät Pukin Saksaan ja Gelsenkircheniin. Siellä hän pääsi etänä juhlimaan HJK:n tuplamestaruutta. Sillä hetkellä hän oli myös Saksassa tulikuuma pelaaja.

Myöhemmin aika kävi karummaksi, minuutit vähenivät ja loppuivat. Tästä huolimatta jälleen kerran Pukki ammensi oppia ja teki töitä, tällä kertaa Bundesliigassa.

Kaudella 2012-2013 Pukki pelasi Saksan Bundesliigassa. Kuva: AOP

Siirto Celticiin oli varmasti myös opettava. Mikään perinteinen "painiva" sentterityyppi Pukki ei ole. Skotlannissa ylivoimainen Celtic kohtasi viikko toisensa jälkeen hyvin alhaalla maanneita puolustuksia, joka taas johti siihen, että skottijätin hyökkääjät joutuivat jatkuvaan pystypainiin. Vastahyökkäykset ja linjan taakse juoksemiset jäivät minimiin.

Jälleen Pukki sai arvokasta oppia. Jälleen yksi uudenlainen kulttuuri kohdattuna ja tieto siitä, että saarella pelaaminen vaatii todella kovia fyysisiä valmiuksia.

Sitten tuli Tanska ja Bröndby. Jalkapallomarkkinoita luotaavat tahot olivat tehneet hyvää työtä ja Tanskan sarja oli siinä vaiheessa juuri sopivan kova Pukille. Vastuuta tuli heti, ja hyökkääjä kiitti. Kolme kautta Bröndbyssä toivat tilille lähes 50 maalia ja FC KooTeePeen tapaan epäitsekkäitä ratkaisuja hyökkäyspäässä.

Myös työmoraali kohti omaa maalia oli kohonnut huimasti ja fysiikka parantunut. Kun tasaisuus löytyi vielä siviilipuolella, oli aika astua kunnolla niihin askelmerkkeihin, joista saamme nyt viikoittain nauttia.

Seuraava etappi: Valioliiga?

Moni epäili Pukin seuravalintaa, kun selvisi, että seuraava osoite on Englannin raaka ja kuluttava Mestaruussarja. Pukki osoitti epäilyt turhiksi.

Tällä hetkellä Pukin pelaaminen on erinomainen yhdistelmä kaikkea koettua: KooTeePeen aikainen nöyryys ja epäitsekkyys tilanteissa, Espanjassa harjoituksissa opeteltu maalinteon taito ja kosketuksen helppous, HJK:n aikana valtavasti noussut itseluottamus, Saksassa opittu työmoraali ja puolustaminen, Skotlannissa kovan kautta saatu oppi fyysisestä pelaamisesta, Bröndbyssä hiottu kliininen viimeistelytaito.

Kokemuksen lisäksi oman, hyväntuulisen ja optimistisen persoonan säilyttäminen on muokannut Pukista merkityn miehen. Kärkipelaajan, jolla on täysi mahdollisuus voittaa Mestaruussarjan maalikuninkuus ja sitä kautta johdattaa Norwich Valioliigaan.

Kilpailutilanne on harvinaisen kova Mestaruussarjan kärjessä. Jos nousua ei tule, tulee Pukin pöydälle varmasti tarjouksia Valioliigassa pelaamisesta. Itse näen ja toivon, että näemme Pukin Mixu Paatelaisen, Jonatan Johanssonin, Mikael Forssellin ja Shefki Kuqin viitoittamalla tiellä suomalaisena kärkipelaajana Valioliigassa.

Toivottavasti tämä tapahtuisi Norwichin paidassa, sillä juuri siellä eri palaset ovat loksahtaneet kohdalleen.

Jari Litmanen

Lue myös:

Teemu Pukin tie nautiskelijasta ja fanien sylkykupista sensaatiomaiseen maalivireeseen – Mikael Forssell: "Teemu pelaa ensi kaudella Valioliigaa, olen siitä satavarma"

Fanit raivostuivat, kun Pukki ei päässyt vetämään rankkaria – Norwich-luotsi otti valinnan piikkiinsä ja kehui suomalaista vuolaasti

Uskomattomalle maalihimolle ei näy loppua – Teemu Pukki yksin Mestaruussarjan maalipörssin kärjessä!