Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 19.7.

Seefeldin keväinen auringonpaiste ja vieras lumi pistävät Suomen huollon tiukkaan paikkaan: "Muutokset ovat todella rajuja ja todella isoja"

Keskieurooppalainen lumi on aiheuttanut Suomen huoltojoukkueelle usein hankaluuksia.

Hiihdon MM 2019
Norjan huolto testaa.
Anu Karttunen / Yle

SEEFELD. Suomen huoltorekalla käy kuhina. Suksipusseja ja varustelaatikoita siirrellään paikoilleen. Suksi toisensa jälkeen valmistuu testejä varten. Vaikka ulkopuolisesta kiire on melkoinen, on se huoltajien mukaan kaukana siitä, mitä todellinen kiire kisapäivänä on.

Nyt on vasta testien aika. Toisaalta testit Seefeldin kaltaisessa paikassa ovat Suomen huoltojoukkueelle elintärkeät, sillä keskieurooppalainen lumi on ollut sille aina haaste.

– Meillä ei ole kotimaassa tällaisia kelejä. Olemme Alpeilla ja myös se vaikuttaa, millä puolella Alppeja olemme. Samoin kuin se, mikä aika vuodesta ja minkälainen pilvisyys on, Suomen huollon projektipäällikkö Teemu Lemmettylä kertoi Yle Urheilulle.

– Jos menemme Lahteen, niin meillä on huoltoryhmässä lahtelaisia. He tietävät, miten lumi siellä käyttäytyy. Voimme katsoa sen, mitä tulee tapahtumaan, vaikka ahvenen selästä.

Huoltorekka
Anu Karttunen / Yle

Seefeldiin on lupailtu paljon aurinkoisia päiviä ja lämpötila on kohonnut viime päivinä kymmenen asteen tietämiin. Iltaisin ja aamuisin on kuitenkin ollut kylmää ja yöllä lämpötila on painunut pakkasen puolelle.

Siinä missä Pohjoismaissa moinen lämpötila tietäisi vesikelejä, ei sellaisista voida ainakaan vielä puhua Seefeldissä, sillä 1 200 metrin korkeudessa aurinko haihduttaa ilman vähäistä kosteutta tehokkaasti.

– Tämä Alppien lumi poikkeaa aika tavalla siitä, mitä koti-Suomessa on. Vaikka lämpömittari näyttää tosi huikeita lukemia, niin lumi on yllättävän kylmää. Täällä lumi ja ilman lämpötila ovat eri paria, Lemmettylä valaisi.

Huoltopäällikkö Aki Hukan mukaan Seefeldissä vallitsee normaali vuoristo-olosuhde: lunta on runsaasti ja lämpötila vaihtelee rajusti. Tällä hetkellä lumi ei myöskään ole likaista, mutta lämmin keli saattaa nostaa lian pintaan tulevien päivien aikana.

Aki Hukka.
Aki Hukka.Anu Karttunen / Yle

Norjan huoltojoukot ja miessprintterit Johannes Hösflot Kläbon johdolla testaavat Seefeldin hiihtostadionilla. Testialueella viihtyvät myös muun muassa Venäjän ja Saksan joukkueen testaajat.

Suomen huolto testaa maanantaina yhdistetyn urheilijoiden suksia. Hiihtäjien suksien vuoro on tiistaina. Tämä johtuu Lemmettylän mukaan siitä, että testiaika osuu yhdistetyn kilpailun ajankohtaan.

– Testit suunnitellaan aina niin, että ne ovat kilpailuaikaan. Pystymme silloin vertaamaan tuloksia lämpötilan muutoksiin, siihen mikä muuttuu ja mikä muuttuu eniten. Näillä haetaan niitä asioita, mitä meidän täytyy testata viimetinkaan tai missä pystymme luottamaan vähän vanhempiin tuloksiin, Lemmettylä kertoi.

Seefeld kisojen alla 2019
AOP

Viime vuoden Seefeldin maailmancup oli Suomen huollolle tärkein testi ja nyt heillä on sopiva vertailukohta, “ettei ainakaan huonompaa tehdä”. Tärkeintä huollolle on ottaa huomioon lämpötilan muuttuminen sekä ilman kosteuden vaikutus lumeen, sillä auringon vaikutuksen hävitessä lämpötilan muutos on valtava.

– Silloin on oltava hereillä, sillä ne muutokset ovat todella rajuja ja todella isoja, Lemmettylä sanoi.

Seefeldin kisaladut avattiin huolloille ja urheilijoille vasta maanantaina. Huoltojoukot ovatkin hakeneet tuntumaa lumeen lähistön laduilta.

– Kisaladut ovat luonnonlumen tekolumen sekoitusta. Kisaladun alle on laitettu tykkilunta ainakin varalta, mutta sitä ei tarvitse ottaa voitelussa huomioon. Se on ollut normaalia tänä talvena monessa paikassa, Hukka vakuutti.

Teemu Lemmettylä.
Teemu Lemmettylä.Anu Karttunen / Yle

Suomen huoltojoukkueesta etujoukko on ollut Seefeldissä paikan päällä jo viime viikon perjantaista lähtien. Lemmettylä on ollut yksi etujoukkoihin kuuluneista, joten hänellä on hyvä käsitys lumesta, sen koostumuksesta kuin keliolosuhteistakin.

– Meidän on nyt hiihdettävä kisalatuja paljon, jotta olemme hereillä siitä, missä olosuhteiden muutos tapahtuu ensimmäisenä ja missä viimeisenä. Päivät näyttävät siltä, että ne ovat samanlaisia, mutta meidän pitää löytää ne ennusmerkit, joilla pystymme arvioimaan itse kilpailun.

Yksi huollon tärkeimmistä tehtävistä on kilpasuksien hionta ja kuviointi. Huoltopäällikkö Aki Hukka ja Teemu Lemmettylä ovat keskustelleet aktiivisesti asiasta jo ennen kuin huoltojoukkueen pääryhmä saapui paikalle.

Hukan mukaan Suomen huolto on kehittänyt uusiakin juttuja hiontaan ja kuviointiin. Sekä Hukka että Lemmettylä korostavat, että kuvioinnin osuminen kohdilleen on todella ratkaisevaa. Siinä hyvät sääennusteet ja ennakkotestaaminen auttaa paljon.

– Pyrimme siihen, että kuviointi olisi kohdillaan jo silloin, kun kilpasuksia karsitaan kaikista suksista, Lemmettylä sanoi.

Suksia Suomen huoltorekassa.
Anu Karttunen / Yle

Hiihtäjien suksiparien arsenaali vaihtelee paljon, mutta normaali suksipakka pitää sisällään noin 30 paria, jossa on mukana sekä vapaan että perinteisen hiihtotavan sukset.

Poikkeavissa olosuhteissa hiihdettävissä kisoissa se huoltojoukkue, joka keksii parhaat kuviot ja tällit suksen pohjiin, ottaa aina etulyöntiaseman. Suomen huoltojoukkue on ollut näissä usein ensimmäisten joukoissa.

Seefeldissä olosuhteet eivät kuitenkaan ole yhtä poikkeavia kuin ne olivat esimerkiksi Sotshin olympiakisoissa viisi vuotta sitten. Huoltopäällikkö Hukka ei uskokaan, että näissä kisoissa olosuhteet suosisivat erityisesti ketään.

– En usko, että olosuhteilla on merkitystä. Kovakuntoiset hiihtäjät menestyvät aina, rakenteella ei ole väliä. Kunto ratkaisee, Hukka totesi.

Lue myös:

Mitä tarkoittaa happojen huuhtelu, entä sitten wassu? Lue tästä, mitä hiihtoslangissa käytetyt termit tarkoittavat

Norjalaiset sekoilivat kellon kanssa Seefeldissä – vartija meinasi heittää tähtihiihtäjät pois MM-laduilta

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat