Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jauhojärvellä ja Lassilalla riittää luottoa Suomen huoltoon, vaikka aina ei ole onnistuttu: "Tällaiset kelit eivät ole olleet suomalaisten vahvuus"

Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Lassila ja Sami Jauhojärvi uskovat, että kalustopuolen erot näkyvät ensimmäisten päivien aikana Seefeldin MM-kisoissa.

Hiihdon MM 2019
Seefeld 18.2.2019
Seefeldin hiihtoladuilla riittää lunta ja aurinkoa MM-kisojen alla.Getty Images

SEEFELD. MM-hiihtojen näyttämö tarjoaa hiihtäjille klassisen keskieurooppalaisen kelin, joka saattaa antaa Yle Urheilun asiantuntijoiden Kalle Lassilan ja Sami Jauhojärven mukaan eteläeurooppalaisten hiihtojoukkueiden huolloille pienen edun.

– Keskieurooppalaiset ovat päässeet testaamaan enemmän tällaisessa kelissä. Voitelu on heidän huollolleen helpompaa, kun he tietävät, mitä voi jo karsia valmiiksi. Pohjoismaiset joukkueet ja venäläiset joutuvat tuhlaamaan resursseja enemmän, Jauhojärvi totesi.

– Jos välineissä tulee eroja, niin ne tulevat ensimmäisinä päivinä. Jos olosuhde pysyy samana, kaikki pääsevät kärryille. Jos taas ne ovat muuttuvia, edellispäivien testeillä ei ole merkitystä, Lassila sanoi.

Suomen joukkueelle Seefeldin olosuhteiden ei pitäisi olla minkäänlainen yllätys, sillä joukkue on leireillyt ja kilpaillut vastaavissa useasti. Kauden ensimmäiset suksitestit on kuitenkin tehty pohjoisen lumilla, joten suksipareja on pitänyt valita tämän jälkeen muuallakin.

Suksien profiilit ja hionnat poikkeavat toisistaan, käytetään niitä sitten pohjoisen tai etelän lumilla. Seefeldin lumi poikkeaa Suomen lumesta muun muassa sillä, että se on hienojakoisempaa ja lumikiteet ovat terävämpiä ja pienempiä.

– Seefeldissä auringossa lumi on kuin pakkaslunta Suomessa. Pohjoismaissa kosteutta on enemmän, kun lämpötila nousee, lumikide pyöristyy enemmän ja siitä tulee karkeaa jäähilettä, Lassila vertasi.

– Muutamille päiville ennuste näyttää pilvistä. Silloin on selkeästi erilainen keli, sillä lumi on tuolloin märempää, Jauhojärvi sanoi.

Huoltomiehiä testaamassa.
Anu Karttunen / Yle

Suomalaishiihtäjillä pitäisi Jauhojärven ja Lassilan mukaan löytyä Seefeldin keleihin sopivaa kalustoa. Maajoukkueen urheilijat kuitenkin kiertävät maailmancupia, joten heillä on kokemusta Keski-Euroopan kilpalatujen olosuhteista.

– Ei tämä ihan outo olosuhde ole. Ehkä harvinaisempi, Jauhojärvi muistutti.

Se, mikä nouseekin nyt tärkeimmäksi asiaksi, on oikean hionnan löytyminen.

– Tällaiset kelit eivät ole olleet suomalaisten vahvuus. Etenkin vapaalla suomalaisilla ollut haasteita, Lassila sanoi.

Huoltomiehet testaavat suksia.
Anu Karttunen / Yle

Vapaan ongelmat johtuvat lähinnä siitä, että vapaan radalla on enemmän irtolunta. Eikä tämä irtolumi käyttäydy samalla tavalla kuin esimerkiksi Pohjoismaissa, vaan se jää pyörimään purukumimaisesti suksen pohjan alle. Perinteisen latupohja taasen on Keski-Euroopassakin samalla tavalla kova, eikä se tuota suomalaisille ongelmia.

– Muuttuva keliolosuhde antaa haasteen Suomen huollolle ja sen takia pitääkin olla viimeiseen asti hereillä ja viimeiseen asti pitää olla erilaisia toimivia tällejä tarjolla. Todennäköisesti voitelussa tehdään pientä kompromissia, sillä osa radasta on auringossa ja osa varjossa eikä esimerkiksi täydellistä pitoa ole mahdollista saada, Jauhojärvi sanoi.

Suksia testialueella.
Anu Karttunen / Yle

Suomen huolto aloittaa hiihtäjien suksitestit kunnolla vasta tiistaina, kun esimerkiksi Norjan ja Venäjän huolto testasi suksia jo maanantaina. Lassila ja Jauhojärvi eivät kuitenkaan ole huolissaan tästä, sillä Suomen huolto on tehnyt kotiläksynsä kisojen olosuhteista tarkkaan.

– Kun ensimmäinen kisapäivä pyörähtää käyntiin, niin silloin näemme, onko aikataulu ollut hyvä. Jos kapulat eivät toimi, olisi testejä pitänyt tehdä aiemmin. Jos ne ovat kilpailukykyisiä, silloin aika on ollut riittävä. Tulos sen kertoo, sillä vaivannäkö korreloi tulosta, Lassila uskoi.

– Jos sprinttiin ei saadaan suksia kulkemaan, tuskin ne lauantainakaan ovat parempia, Jauhojärvi totesi.

Molemmat ovat luottavaisia Suomen huollon osaamiseen, sillä kummallakin on henkilökohtaista kokemusta sen toimivuudesta omalta kilpauraltaan.

– Nyt meillä on sen verran iso huoltoporukka, että sieltä on mahdollista irroittaa porukkaa testaamiseen ja porukkaa suunnittelemaan voiteita. Kokemusta löytyy, tulos ei ole siitä kiinni. Ja testipöytäkirjaa ja dataa löytyy Keski-Euroopasta vaikka kuinka paljon, mutta joka vuosi lumi on vain erilaista, Jauhojärvi sanoi.

– Olen tosi luottavainen Suomen huoltoon. Minulla on tiukka näppituntuma kymmeneltä vuodelta ja tuona aikana Suomi on ollut jopa ykkösmaa. Uskon, että he onnistuvat tälläkin kertaa, Lassila vakuutti.

Lue myös:

Mitä tarkoittaa happojen huuhtelu, entä sitten wassu? Lue tästä, mitä hiihtoslangissa käytetyt termit tarkoittavat

Norjalaiset sekoilivat kellon kanssa Seefeldissä – vartija meinasi heittää tähtihiihtäjät pois MM-laduilta

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat