Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu

Susijengi kohtaa kaksi vastustajaa maailman huipulta, mutta MM-kisoihin on yhä mahdollisuus – "Ei ole sattumaa, että Suomi on jatkuvasti pelannut hyvin Ranskaa vastaan"

Suomi kohtaa koripallon MM-karsinnoissa torstaina Ranskan ja sunnuntaina Venäjän.

Maajoukkuekoripallo
Sasu Salin
Matti Raivio / AOP

Suomen miesten koripallomaajoukkueella on edessään kaksi äärimmäisen tärkeää ottelua. Tai jos huonosti käy, äärimmäisen tärkeitä otteluita on edessä vain yksi.

Susijengi pelaa MM-karsintojen viimeiset ottelunsa torstaina kotikentällä Ranskaa vastaan ja sunnuntaina vieraskentällä Venäjää vastaan. Vastustajat ovat erittäin kovaa tasoa, mutta Suomella on joka tapauksessa vielä mahdollisuus pelata itsensä Kiinan MM-kisoihin.

Lohkossa K tilanne on se, että Ranska ja Tshekki menevät varmasti MM-kisoihin. Lohkon kolmannesta paikasta taistelevat Venäjä ja Suomi. Skenaarioita on tässä vaiheessa vielä useita.

Kaikkein selkein tilanne on, jos Suomi häviää torstaina Ranskalle ja Venäjä voittaa samaan aikaan Bulgarian. Silloin Suomi on ulkona kisoista. Kaikissa muissa skenaarioissa Suomella on vielä mahdollisuus kisoihin voittamalla Venäjä sunnuntaina. Voitto täytyisi mahdollisesti ottaa vähintään kolmen pisteen erolla, riippuen torstain tuloksista.

– Ensinnäkin on mahtavaa, että Suomi on tällaisessa tilanteessa. Pelaamalla kaksi erittäin hyvää peliä Suomella on mahdollisuus MM-kisoihin. Nyt katsotaan, mistä Suomen joukkue on tehty, venymistä vaaditaan, Yle Urheilun asiantuntija Pieti Poikola sanoi.

Susijengi on tutussa tilanteessa siinä mielessä, että joukkueen avainpelaaja Petteri Koponen on jälleen sivussa Ranska-ottelusta seurajoukkueensa Bayern Münchenin Euroliiga-ottelun vuoksi. Jos Suomella on vielä Ranska-pelin jälkeen mahdollisuus kisoihin, Koponen pelaa Venäjää vastaan.

– Petteri Koponen on maailmanluokan pelaaja. Totta kai hänen poissaolonsa vaikuttaa, mutta Suomella on paljon kokemusta pelaamisesta ilman Koposta. Nyt vain pitää muiden nousta esille, Poikola totesi.

Takamiesten osalta ennen kaikkea Sasu Salinin ja Jamar Wilsonin rooli korostuu Koposen poissaollessa. Myös kokeneelta Shawn Huffilta odotetaan isoa panosta.

– Mielenkiintoista on nähdä Erik Murphy. Hän ei ole välttämättä pelannut maajoukkueessa omalla tasollaan, Poikola muistutti.

Susijengi sai ikäviä uutisia tiistaina, kun selvisi, että Murphyn pelaaminen torstaina on vielä epävarmaa pienen alaraajavamman takia.

Ranska ollut sopiva vastustaja

Torstaina Espoossa vastassa on maailman ehdottomiin huippujoukkueisiin kuuluva Ranska. Suomi sai syksyllä Montpellierissä kylmää kyytiä Ranskalta, mutta toisaalta Susijengi on myös pystynyt pelaamaan hyviä otteluita Ranskaa vastaan ja jopa voittamaan sen.

– Ei ole sattumaa, että Suomi on jatkuvasti pelannut hyvin Ranskaa vastaan. Se tarkoittaa, että Ranskan tyylinen joukkue sopii Suomelle. Ranska on varmistanut kisapaikkansa ja he ovat käyttäneet 28 pelaajaa karsinnoissa. Sieltä tulee varmasti aika kokematon joukkue. Heillä ei ole paljon pelikokemusta yhdessä ja sellainen joukkue on mahdollista saada pois tasapainosta, Poikola nosti esiin Suomen mahdollisuuksia.

Poikolan mukaan avainasemassa on Suomen puolustuspeli. Jos Suomi saa puolustuksessa pysäytyksiä, se pääsee juoksemaan helppoja koreja.

– Ranska on erittäin urheilullinen joukkue, joka puolustaa todella intensiivisesti. Viidellä viittä vastaan hyökkäminen Ranskaa vastaan on inhottavaa. Jos ottelussa kävellään päästä päähän, silloin Suomi on vaikeuksissa Ranskan fysiikan kanssa.

Myös Suomen valmennusjohtoon kuuluva Lassi Tuovi muistuttaa Ranskan varamiehisyydestä. Tuovi on Ranskan liigassa pelaavan SIG Strasbourgin apuvalmentaja. Seuran päävalmentajana toimii Ranskan maajoukkuevalmentaja Vincent Collet.

– Ranska on vähän eri tilanteessa. Heillä on kisapaikka taskussa ja muutama avainpelaaja ykkösmiehistöstä on jätetty pois. Joukkueessa on sellaisia pelaajia, jotka kilpailevat viimeisistä paikoista Kiinaan ja varmasti porukka on näyttöhaluinen, Tuovi sanoi.

Vain yhdellä Suomessa pelaavalla Ranskan joukkueen pelaajalla on aikuisten arvokisakokemusta ja vähintään kymmenen ottelua maajoukkueessa.

Susijengiltä on nähty karsinnoissa erikoisia otteluita, joissa isosta tappioasemasta on noustu voittoon, tai vastaavasti selvästä johdosta on hävitty.

– Se kertoo siitä, että valmistautumisaika otteluihin on lyhyt. Suomenkin kokoonpano on elänyt, joten ei ole ollut riittävästi kokemuksia yhdessä pelaamisesta. Toisaalta tällaiset ääritilanteet rakentavat ja vahvistavat tiivistä ryhmää.

Vaikka Susijengi on pelannut EM-kisoissa useita kertoja viime vuosina, MM-kisoissa Suomi on ollut mukana vain kerran, Bilbaossa vuonna 2014. Silloin se pääsi mukaan niin sanotun villin kortin kautta. Kiinan MM-kisat pelataan elo-syyskuussa.

Koripallon MM-karsinta: Suomi – Ranska 21.2. klo 18.30 TV2

Koripallon MM-karsinta: Venäjä – Suomi 24.2. klo 14.45 TV1

Lue myös:

Susijengillä edessä huipputärkeä viikko – kapteeni Huffilla kokemusta Venäjän Permistä: "Kotijoukkue järjesti meille toppatakit vaihtopenkille" Koripallo on Lassi Tuoville pakkomielle – nuori suomalaisvalmentaja kerää arvostusta ja oppia Ranskassa: “Iltaisin kynä sauhuaa, kun pääsen kotiin”

Susijengin Ranska-ottelulla valtavat panokset – "Jos torstaina voitetaan, Koponen pelaa sunnuntaina"

Dettmann valitsi miehistön MM-karsintarupeaman huipennukseen – "Tällaisia tilanteita huippu-urheilijat urallaan odottavat"

Tätä tykitystä kelpaa katsella! Näin Susijengi kiri huimaan voittoon MM-karsinnassa

Käsittämätön voitto! Susijengi piti MM-haaveet elossa uskomattomalla kirillä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat