Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pärmäkoski ja Niskanen hiihtävät todennäköisesti parisprintissä, mutta valmentaja on hiljaa MM-ohjelmasta: "Meillä on taktisia syitä"

Suomen päävalmentaja Matti Haavisto kertoo, että MM-sprinttien mitalitoivo Ristomatti Hakola on elämänsä kunnossa.

hiihto
Krista Pärmäkoski
AOP

Suomen päävalmentaja Matti Haavisto odottaa Seefeldin MM-kisojen avausmatkalta sprinteistä miehiltä menestystä. Suomea edustavat Ristomatti Hakola, Joni Mäki, Lauri Vuorinen ja Anssi Pentsinen.

– Koko nelikolla on todella hyviä suorituksia varsinkin aikaisemmilta vuosilta. Anssi on pystynyt parhaimmillaan voittamaan jopa aika-ajoja ja paukuttamaan kolmen joukkoon. Odotan, että hyvää aika-ajosuoritusta kaikilta. MM-kisoissa on pienemmät joukkueet, kun yhdeltä maalta on vain viisi edustajaa ja muilta neljä, Haavisto toteaa Yle Urheilulle.

– Odotan, että A-finaalissa (kuuden parhaan joukossa) on yksi suomalaismies.

Suomen ykköstykki Hakola ei viime aikoina vapaan sprinteissä päässyt esittämään parastaan. Tour de Skillä tuloksina olivat 40:s ja 26:s. Mutta mitalitoivolta löytyy myös hyviä suorituksia. Viime marraskuussa Lillehammerissa Hakola oli kuudes.

Ristomatti Hakola
Tomi Hänninen

Haavisto luottaa Hakolaan maanantai-illan päivällisellä käydyn keskustelun perusteella.

– Kysyin eilen Riseltä, että oletko kunnossa. Rise vastasi, että hän on elämänsä kunnossa. Minulla on kova luotto häneen. Toki vapaan tyyli ei ole parasta Ristomatilla. Mutta hän on pystynyt hiihtämään hyviä vapaan sprinttejä. Siitä se ei jää kiinni, Haavisto sanoo.

Vuosi sitten Seefeldin maailmancupin sprintissä Hakola oli 13:s. Aika-ajoissa Hakola oli tuolloin kolmas. Haavisto kertoo, että Hakola on jo luonut taktiikkasuunnitelmia torstain MM-taistoihin.

– Täällä on tuttu rata. Ristomatti taistelee varmasti paikasta A-finaaliin loppuun saakka. Kun siellä ollaan, niin voi tapahtua mitä tahansa. Kaikki sijat yhdestä kuuteen ovat mahdollisia, Haavisto toteaa.

Mikä on Krista Pärmäkosken tilanne?

Naisten joukkueessa hiihtävät Anita Korva, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä ja Laura Mononen. Ykköstykki Krista Pärmäkoski puuttuu joukkueesta. Haavisto kertoo, että vetäytyminen avausmatkalta oli helppo päätös.

– Oli pitkän aikaa tiedossa, että vapaan sprintti ei ole Kristan ohjelmassa. Kilpailuja tulee todennäköisesti niin paljon tämän MM-kisarupeaman aikana. Se oli selkeää, että vapaan sprintti jää ensimmäisenä pois, Haavisto kertoo.

Matti Haavisto.
Matti Haavisto.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Viime viikonlopun Kerttu Niskasen maailmancupin voiton jälkeen on puhuttu jo paljon Pärmäkosken ja Niskasen mitalimahdollisuuksista parisprintissä sunnuntaina. Myös Pärmäkosken henkilökohtaisena valmentajana toimiva Haavisto haluaa pysyä vaiti suojattinsa MM-ohjelmasta.

– Krista ja Kerttu ovat ilmoittaneet halukkuutensa hiihtää parisprinttiä. Mutta parisprinttijoukkue julkaistaan vain päivää ennen kisaa, Haavisto sanoo.

Kuinka todennäköistä on, että Pärmäkoski ja Niskanen ovat se kaksikko parisprintissä?

– Pidän aika todennäköisenä sitä, mutta tässä on vielä muutama päivä aikaa. Vaihdoksia voi vielä tulla, Haavisto sanoi.

Kristan suosikkimatka on tiistain 10 kilometriä perinteisellä. Mutta ennen parisprinttejä olisi lauantaina vielä yhdistelmämatkakin, jolla Pärmäkoski otti MM-hopeaa kaksi vuotta sitten Lahdessa.

– En lähde enempää kommentoimaan valintoja. Urheilijoilla on suurin piirtein tiedossa ensimmäiset kisamatkat. Mutta meillä on tässä taktisiakin syitä, että emme vielä julkaise mitään. Julkaiseminen voi vaikuttaa toisten joukkueiden parisprintti- ja viestivalintoihin, Haavisto muistuttaa.

To 21.2. Sprintin karsinnat kello 12.55 alkaen TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheella.

To 21.2. Sprintin finaalit kello 15.25 alkaen TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheella.

Lue lisää:

Suomen hiihtäjät MM-kisojen avausmatkalle nimetty – Pärmäkoski ei mukana

Kommentti: Suomen hiihto hukannut hurjan mahdollisuuden – lajin muutoksiin on nyt vihdoin herättävä

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Krista Pärmäkosken viimeistelyleiri onnistui – "Huippukunnon pitäisi tulla esille näissä kisoissa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat