Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Uudistunut rata nostattaa suomalaisodotuksia MM-sprinttiin: ”Se on hyvä asia Ristomatin näkökulmasta”

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila sanoo, että Seefeldin MM-radalla on hyviä juttuja Suomen sprinttitykeille Ristomatti Hakolalle ja Joni Mäelle.

hiihto
Seefeldin MM-hiihtojen maalialue
Seefeldin MM-hiihtojen maalialuella on saanut nauttia auringosta viime päivät. EPA-EFE/PETER SCHNEIDER

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila koki Suomen joukkuevalinnat MM-sprintteihin hyvin odotetunlaisiksi.

– Usein on niin, että sprintti on selkeästi erilainen kuin muut hiihdettävät matkat. Jo kisavalintojen kohdalla tiedetään, ketkä hiihtävät sprintit, Lassila sanoo.

Suomesta suurimmat menestysodotukset kohdistuvat Ristomatti Hakolaan, joka on ollut monta kertaa vapaan sprinteissä neljäs. Tämän kauden paras sijoitus on Lillehammerista kuudes marraskuun lopussa. Mutta heikkoja sijoituksiakin on mahtunut mukaan esimerkiksi Tour de Skiltä. Lahdessa tuli MM-kenraalissa kolmossija parisprintistä Iivo Niskasen kanssa.

Ristomatti Hakola
Tomi Hänninen

– Hakolan sprinttikausi ei ole ollut niin hyvä kuin viime kaudella. Mutta hän osoittanut, että kunto on erittäin hyvin kohdallaan. Tälle kaudelle Hakola on menettänyt parasta nopeuttaan ja räjähtävyyttään. Silloin on entistä tärkeämpää, että varsinkin erävaiheessa pystyisi hiihtämään järkevää hiihtoa ja tekemään omat ratkaisunsa oikeissa paikoissa, Lassila toteaa.

Jo viime keväänä Seefeldin MM-maisemissa kilpailtiin maailmancupin sprintit. Tuolloin Hakola oli 13:s. Mutta silloista rataa on muokattu MM-kisoihin. Se on Hakolalle hyväksi.

– Lähtöpaikka on vähän kauempana kuin viime vuonna. Alun ensimmäiseen niin sanottuun työpätkään on tullut vähän mittaa lisää. Se on hyvä asia Ristomatin näkökulmasta, kun kehitystä on tullut kunto- ja kestävyysominaisuuksissa, Lassila kertoo.

Muista sprinttimiehistä Joni Mäki on väläytellyt tällä kaudella. Davosissa joulukuun puolivälissä Mäki oli 10:s.

– Jonillakin on rahkeita hiihtää ihan finaaliin asti, jos viimeistelyt ovat menneet hyvin. Viime aikoina Jonin hiihtämisestä on näkynyt, että vauhtireservi ja rento vauhtikapasiteetti ovat nousseet. Siitä on erittäin paljon hyötyä erityisesti tällä radalla loppuratkaisuissa, Lassila sanoo.

Pärmäkoskelta hyvä päätös

Naisten puolella ykköstykki Krista Pärmäkoski ei lähde MM-avausmatkalle. Lassila pitää päätöstä järkevänä.

– Kristan kohdalla tämä oli varmasti hyvä ja selkeä asia, että hän keskittyy seuraaville matkoille. Krista on käytännössä selkeä mitaliehdokas kaikilla muilla matkoilla kuin sprintissä. Ei varmasti kannata lähteä fyysisistä ja henkistä latausta purkamaan sprinttiin. Sprintissä ei ole niin selkeää mitalimahdollisuutta kuin muilla matkoilla, Lassila sanoo.

Päävalmentaja Matti Haaviston mukaan Pärmäkoskella on suunnitelmissa hiihtää sunnuntaina parisprintti. Sitä ennen ohjelmassa on lauantaina myös yhdistelmämatka, jolla Pärmäkoski hiihti MM-hopeaa kaksi vuotta sitten. Pärmäkosken todennäköinen toveri parisprintissä on viime viikonloppuna voittoa juhlinut Kerttu Niskanen.

Krista Pärmäkoski
Krista PärmäkoskiEPA-EFE/JUERGEN STAIGER

– Mahdollisuudet ovat heillä erittäin hyvät. Krista on kyseiselläkin matkalla erittäin kova. Kerttu Niskaselle tämä matka sopii hyvin. Viimeisimmässä maailmancupissa Kerttu näytti, että kunto alkaa olla hänellä hyvässä tilanteessa. Naisilla on saumat mitaliin. Pronssikamppailussa he ovat hyvänä päivänä mukana, Lassila toteaa.

Suomi tavoittelee Seefeldissä 4–5 hiihtomitalia. Lassilan mukaan se on mahdollista, jos kaikki menee hyvin.

– Nyt on hyvin mielenkiintoinen tilanne, että suurin osa joukkueesta on osoittanut olevansa parhaassa kunnossaan tullessaan arvokisoihin. Aika harvalta on tullut kuitenkin aikaisemmin kaudelta näytettyä maksimipotentiaalia, Lassila sanoo.

– Eniten mitaleihin vaikuttaa naisten kärkikamppailu. Krista Pärmäkosken kausi on ollut tasainen, mutta palkintosijoituksia ei ole tullut. Jos hän pystyy nostamaan tasoaan, Kristalle voi olla mahdollista useampi mitali. Mutta moni neljäs tai viides sija voi olla mahdollinen.

Lue lisää:

Pärmäkoski ja Niskanen hiihtävät todennäköisesti parisprintissä, mutta valmentaja on hiljaa MM-ohjelmasta: "Meillä on taktisia syitä"

Suomen hiihtäjät MM-kisojen avausmatkalle nimetty – Pärmäkoski ei mukana

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja

Olympiavoittaja Iivo Niskasen ja valmentaja Olli Ohtosen kultaresepti on kahden vastakohdan tiimityö – kännykkä käy kuumana, kun eloisa luonnonlapsi haastaa analyyttisen tutkijan

Seefeldin keväinen auringonpaiste ja vieras lumi pistävät Suomen huollon tiukkaan paikkaan: "Muutokset ovat todella rajuja ja todella isoja"

Kommentti: Suomen hiihto hukannut hurjan mahdollisuuden – lajin muutoksiin on nyt vihdoin herättävä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat