Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu

Koripallo on Lassi Tuoville pakkomielle – nuori suomalaisvalmentaja kerää arvostusta ja oppia Ranskassa: “Iltaisin kynä sauhuaa, kun pääsen kotiin”

Tuovin työ on aitiopaikka ranskalaisen koripallon huipulle. Hän toimii arvostetun mestarivalmentajan Vincent Collet'n aisaparina.

Maajoukkuekoripallo
Vincent Collet ja Lassi Tuovi
Vincent Collet ja Lassi Tuovi.SIG Strasbourg

STRASBOURG. Lassi Tuovi astuu ulos puolenpäivän aikaan Rhénus Sport -areenalta ja kävelee lounaalle yhdessä SIG Strasbourgin ja Ranskan koripallomaajoukkueen päävalmentajan Vincent Collet'n kanssa. Vain noin 200 metrin päässä siintää Euroopan unionin parlamenttirakennus.

Helmikuinen päivä on vasta alussa. Illalla ohjelmassa on Ranskan liigan ottelu Cholet Basketia vastaan.

Lounasravintolassa on tarjolla perinteisiä ranskalaisia ruokia – simpukoista kaalilla höystettyyn choucrouteen. Useat paikalliset valitsevat lounasjuomaksi Alsacen alueen valkoviinin. Tuovi ja Collet ottavat kivennäisveden.

– Ranskalaiset osaavat ottaa ilon irti elämästä. Nämä ihmiset osaavat elää hetkessä. Se on asia, joka on vaatinut totuttelua, kertoo Lassi Tuovi Yle Urheilun haastattelussa.

– Nyt siihen on tottunut, joten osaan myös itse nauttia asiasta eri tavalla. Elämä ei ole täällä kaavoihin kangistunutta.

32-vuotias Tuovi ei ole Ranskassa vain nautiskelemassa ruokakulttuurista, vaan hän on oppimassa lisää intohimostaan, koripallosta.

Mestarin opissa

Pöytäseurana on Vincent Collet, joka on Ranskassa korkealle arvostettu mestarivalmentaja. Hän nousi koko kansakunnan jalustalle piiskattuaan Ranskan Euroopan mestariksi EM-kisoissa Sloveniassa vuonna 2013.

Lisäksi Collet'n meriittilistalta löytyy muun muassa MM-pronssi vuodelta 2014. Tuovin mukaan ranskalaisvalmentajista vain miesten jalkapallojoukkueen MM-kultaan johdattanut Didier Deschamps on arvostuksessa Collet'n yläpuolella.

– Opin joka päivä Vincentiltä lisää koripallon taktiikasta. Iltaisin kynä sauhuaa, kun pääsen kotiin. Vincentillä on valtava intohimo ja palo päivittäiseen työhön. Se on asia, jota en ole nähnyt omassa ammattikunnassa aiemmin, kuvailee Tuovi päävalmentaja Collet'a.

– Aamu alkaa sillä, että käymme taktisia asioita läpi ja ilta päättyy siihen, että samoja asioita käydään läpi joko viesteissä tai puhelimitse. Poltetta on vaikea oppia, jos sitä ei ole. Olen nykyisin paljon sitoutuneempi päivittäiseen työhön kuin esimerkiksi 3-4 vuotta sitten.

Miksi Tuovi päätyi toistamiseen Strasbourgiin, jossa hän toimii Collet'n aisaparina?

Ensimmäisen kerran lappeenrantalaislähtöinen valmentaja saapui Itä-Ranskassa sijaitsevaan kaupunkiin kaudella 2016-2017 Henrik Dettmannin kanssa. Kausi lähti heikosti liikkeelle ja Dettmann sai potkut vain viiden kierroksen jälkeen.

Dettmannin paikan otti Collet, joka oli valmentanut SIG Strasbourgia vuodesta 2011 saakka. Susijengin päävalmentajan potkuista huolimatta Tuovi jatkoi valmennustiimissä.

Lopulta Strasbourg eteni finaaliin saakka, mutta mestaruus matkasi kuitenkin Élan Chalonille. Runsaan puolen vuoden aikana Tuovi vakuutti Collet'n intohimollaan ja osaamisellaan.

Collet ei ollut kuitenkaan ainoa, joka oli pannut merkille suomalaisvalmentajan osaamisen. Myös ensimmäistä kertaa Ranskan Pro A:ssa päävalmentajaksi noussut Julian Mahé oli tietoinen Tuovin tietotaidosta. Lopulta Tuovi tarttui Gravelines-Dunkerquen sopimukseen.

Kausi 2017-2018 päättyi Pohjois-Ranskassa runkosarjaan. Sen jälkeen Tuovi ajatteli, että nyt on oikea aika ottaa seuraava askel uralla.

Agentti oli paiskinut hommia, ja Tuovilla oli edessään allekirjoitusta vaille valmis sopimus keskieurooppalaiseen joukkueeseen päävalmentajaksi. Hänelle annettiin viikko aikaa päätöksentekoon.

Sitten tuli puhelinsoitto, joka muutti miehen mielen. Tuovi oli kesäkuussa juhlimassa ystävänsä häitä, kun hän huomasi Vincent Collet'n soittavan. Tuovi ei vastannut puheluun, vaan päätti soittaa seuraavana päivän takaisin.

– Halusin Lassin takaisin, koska kaksi vuotta sitten työskentelimme aluksi hankalissa olosuhteissa. Tiedostin jo tuolloin hänen sitoutumisensa ja osaamisensa eurooppalaisesta koripallosta. Lassi on erittäin vakuuttava valmentaja, sanoo Collet Yle Urheilun kysyessä syitä, miksi mestarivalmentaja halusi Tuovin valmennustiimiinsä.

– Lisäksi Lassi tuntee eurooppalaiset pelaajat ja koripallon pelinä erinomaisesti. Hänen intohimonsa koripalloa kohtaan on jotain aivan mahtavaa.

SIG Strasbourg pelaa kovatasoisen Ranskan liigan lisäksi myös EuroCupissa, joten Tuovilla riittää töitä.

– Minulla on muutama päävastuualue – videot, scouttaaminen ja sitä kautta vastaan myös ottelutaktiikasta. Taktiikoita käydään tosi paljon läpi päävalmentajan kanssa. Minun vastuullani on myös vahvistusten ja muiden pelaajien kartoittaminen, sanoo Tuovi rauhallisesti.

– Vastuu oli myös iso syy, miksi tulin takaisin tänne. Minun vahvuuksiani hyödynnetään ja pyrin samalla parantamaan vahvuuksiani entisestään.

Useita Euroopan huippusarjoja koettu

Vastuuta ei tällä tasolla anneta ilman osaamista.

Lähes 6000 katsojaa seurasi paikan päällä, kun SIG Strasbourg kaatoi Cholet Basketin 15 pisteellä. Ottelun jälkeen päävalmentaja Collet keräsi suurimman huomion. Hänellä kesti pitkä tovi fanikuvissa ennen kuin hän pääsi VIP-tilaan yhteistyökumppaneiden luokse.

Ottelun aikana on helppo huomata, että lähes kaiken voittanut ranskalainen kuuntelee, mitä nuorella suomalaisella on sanottavana ottelun kulusta.

32-vuotiaan Tuovin työhistoria on poikkeuksellisen komeaa luettavaa. Korisliigassa hän debytoi Lappeenrannan NMKY:n päävalmentajana vain 24-vuotiaana.

Sen jälkeen viimeiset viimeiset vuodet ovat kuluneet Euroopan huippusarjoissa. Ensin Turkin liigan Besiktasissa vierähti puolitoista vuotta, josta matka jatkui Strasbourgin kautta Gravelinesin organisaatioon ja takaisin jälleen SIG:n väreihin.

Aluksi ovet koviin liigoihin aukesivat Henrik Dettmannin apuvalmentajana. Dettmannin saatua lähtöpassit turkkilaisesta Besiktasista löytyi Tuovin osaamiselle käyttöä. Sama tapahtui siis myös Strasbourgissa Dettmannin lyhyen pestin jälkeen.

Susijengin matkassa Tuovi on kulkenut jo liki vuosikymmenen.

Jos Collet suhtautuu intohimoisesti koripalloon, sopivat samat sanat suomalaiseen. Tuovi elää ja hengittää koripalloa.

– Minulla on tietynlainen mielenkiinto ja uteliaisuus koripalloa kohtaan. Sen takia sitä haluaa oppia koko ajan enemmän ja enemmän. Mietin usein, että onko jotain asioita, mitä joku ei tiedä tai onko jotain asioita mitä ei ymmärretä, sanoo Tuovi ja innostuu.

– Minulla on myös pieni pakkomielle siitä, mihin joukkueiden kanssa pystyy etenemään. Sama pakkomielle minulla on myös henkilökohtaisten tavoitteiden osalta. Se tulee kilpailuvietistä ja halusta ulosmitata itseään. Samalla sitä jättää jotkin tärkeät asiat elämässä vähän pienemmälle huomiolle.

Ikäistään kokeneempi valmentaja

Tuovi kokee, että taktinen osaamisensa on hänen suurin vahvuutensa valmentajana ja sitä hän yrittää kehittää edelleen. Se on asia, jossa ei voi olla koskaan valmis.

Ikä on vain numeroita, mutta koripallovalmentajana auktoriteetin ansaitseminen voi olla joskus haastavaa. Colletin mukaan Tuovilla ei ole tätä ongelmaa, koska hän tietää mistä puhuu.

– Lassi ei ole mielestäni nuori valmentaja. Hänellä on paljon kokemusta eurooppalaisesta koripallosta muun muassa valmentaja Dettmannin kanssa. Minulle hän ei ole 32-vuotias valmentaja vaan paljon vanhempi. Hän on varmasti kohta päävalmentajana Euroopassa. Lassilla on paljon mahdollisuuksia urallaan, hehkuttaa Collet.

Halu oppia lisää ajaa Tuovia urallaan eteenpäin.

Viimeisten vuosien aikana Tuovi on päässyt tutustumaan useampaan eurooppalaiseen huippuvalmentajaan.

Listalta löytyvät tietysti Henrik Dettmannin ja Vincent Collet'n nimet. Tutuksi ovat tulleet myös Besiktasissa HD:n korvannut Yağızer Hamdi Uluğ sekä viime kaudella Gravelines-Dunkerqueta luotsannut Julian Mahé.

Tuovi pyrkii välittömästi huomioimaan päävalmentajien toimintatavat aloittaessaan työskentelyn uuden ihmisen kanssa.

– Huippuvalmentajien suusta kuulee samat sanat joka puolella, joita Henrik Dettmann on puhunut meille maajoukkueessa. Se on asia mihin törmää joka paikassa kulttuurista riippumatta. Kyse ei ole siitä, mitä tänään harjoituksissa tehdään. Tässä hommassa isojen liikkeiden ja isojen egojen hallinta nousee entistä suurempaan rooliin.

Vuodet Euroopassa ovat antaneet Tuoville paljon, mutta samalla hän myöntää, että monet asiat elämässä ovat jääneet pienemmälle huomiolle.

Suomalaisvalmentajalla ei ole esimerkiksi Netflix-tunnuksia tai pelikonsolia, vaan vapaa-aikakin kuluu koripallon opiskeluun. Tuovi nauttii kuitenkin joka hetkestä, koska hän tietää, että valmentajan pesti voi loppua lyhyeen, jos menestystä ei tule.

Tuoville itsellään merimerkit ovat piirretty karttaan selkeästi. Kaikki tähän mennessä tehdyt valinnat vievät häntä kohti omia unelmiaan.

– Haluan valmentaa mahdollisimman korkealla tasolla. Olen ollut hetken jo päävalmentajana. Juuri nyt nautin apuvalmentajana toimimisesta. Ne ovat kaksi erilaista työtä. Jossain vaiheessa haluan ottaa oman joukkueen ja oman projektin mahdollisimman korkealta tasolta. Milloin se tapahtuu ja onko siihen koskaan riittävän valmis, se on mahdotonta sanoa.

Lue myös:

Susijengi kohtaa kaksi vastustajaa maailman huipulta, mutta MM-kisoihin on yhä mahdollisuus – "Ei ole sattumaa, että Suomi on jatkuvasti pelannut hyvin Ranskaa vastaan"

Susijengillä edessä huipputärkeä viikko – kapteeni Huffilla kokemusta Venäjän Permistä: "Kotijoukkue järjesti meille toppatakit vaihtopenkille"

Susijengin Ranska-ottelulla valtavat panokset – "Jos torstaina voitetaan, Koponen pelaa sunnuntaina"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat