Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Hiihtourallaan pelkät kalsarit jalassa pidätetty MM-kisojen pomo avautui rajusti: Suuria johtajia kiinnosti Seefeldissä vain heidän hotellinsa ja kuntosali – ”Todella outoa”

Seefeldin MM-maastohiihtojen kilpailupäällikkö kertoo seikkaperäisesti tehtävistään ja oman uransa käännekohdasta ruotsalaislehti Expressenin haastattelussa.

hiihto
Martin Tauber
Martin TauberEPA

Seefeldin MM-kisojen maastohiihtojen kilpailupäällikkö Martin Tauber kritisoi rajusti kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n johtajia ruotsalaiselle Expressen-lehdelle.

Entinen huippuhiihtäjä Tauber kertoi, miten MM-kisoihin valmistautuminen on ollut sirkusta. Yhteistyö FIS:n kanssa ei ole toiminut.

– Olisimme näyttäneet heille, mitä olemme tehneet ennen MM-kisoja. Mutta he olivat vain puhelimillaan ja tekivät muuta. Etenkin pääsihteeri Sarah Lewis, Tauber täräytti FIS:n vierailusta tammikuussa kisapaikalla. (siirryt toiseen palveluun)

Sarah Lewis
Sarah LewisAOP

Tauber pyöritteli haastattelussa päätään.

– Minun täytyy todellakin sanoa, että olemme ylpeitä suunnitelmistamme. Mutta hän ei kuunnellut lainkaan, mitä meillä oli sanottavaa. Se oli epäkunnioittavaa, Tauber totesi.

Lisäksi Tauber mainitsi nimeltä myös FIS:n kilpailupäällikkö Pierre Mignereyn.

Pierre Mignerey
Pierre MignereyAOP/imago sport

– Kysyin Mignereyltä, tekisimmekö kierroksen MM-laduilla ja hän näkisi sitten sen. Mignerey vastasi kuitenkin, että ei. Hän ei ollut nähtävästi kiinnostunut. Se oli minusta todella outoa, Tauber kertoi.

Expressenin toimittaja kysyikin, olivatko FIS:n pomot enemmän kiinnostuneita siitä hotellista, missä he asuvat?

– Haha, joo. Ja yhdestä asiasta vielä: Kuntosalista. Heillä oli aikainen aamulento seuraavana päivänä. He pohtivat, olisiko joku kuntosali auki aamuneljältä ja ehtisivät tehdä treenin, Tauber kertoo.

– Sanoin heille, että olette tulleet pieneen alppikylään, ettekä mihinkään suurkaupunkiin. Meidän ainoa kuntosalimme aukeaa kello 10.

Tauberilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin pudistella päätä jälleen kerran.

– Anteeksi, mutta tämä on todellisuus.

Dopingratsian kohde Torinossa 2006

Tauber tuli tunnetuksi hiihtourallaan erityisesti Torinon olympialaisista 2006. Miesten viestiä edeltäneenä iltana Italian poliisi teki ratsian Itävallan joukkueen hotelliin. Joukko hiihtäjiä vietiin kuulusteluun ja heidät pakotettiin dopingtestiin.

Poliisin ratsian taustalla oli se, että aiemmin dopingista tuomittu valmentaja Walter Mayer oli nähty hotellilla. Ratsiassa löytyi dopingkäyttöön viittavia asioita, kuten ruiskuja ja veren säilömiseen käytettyjä pusseja.

Tauber antoi kuitenkin negatiivisen dopingnäytteen. Dopinginkäytöstä ei näkynyt jälkiä.

– Kaikki oli niin kummallista, Tauber totesi.

– Istuin pelkät kalsarit jalassa ja katsoin tv:tä, kun neljä ”karabinieeriä” (italialaispoliisia) ryntäsi automaattiaseet käsissään. Sinä yönä ei tullut nukuttua. Viesti kilpailtiin seuraavana päivänä.

Martin Tauber Torinossa 2006.
Martin Tauber Torinossa 2006. Ezra Shaw/Getty Images

KOK langetti Tauberille ja kolmelle muulle joukkuetoverille elinikäisen kilpailukiellon. FIS antoi Tauberille myös vuonna 2007 kahden vuoden kilpailukiellon. Lisäksi hän sai rikossyytteen, sillä dopingin käyttö on Italiassa rikollista. Hänet vapautettiin syytteistä kuuden vuoden tauon jälkeen.

– Se oli uskomaton tunne. Muistan, kun olin Kyproksella puhelun tullessa. ”Sinä olet vapaa.” Vastasin vain, että hyvä. Sen jälkeen menin baariin ja tilasin oluen, Tauber totesi.

KOK:n panna on edelleen voimassa.

Lue myös:

Kohutulle hiihtolajien ykköspomolle halutaan potkut! Olympiavoittaja paljasti maailmalla leviävän adressin: "Tarvitaan muutoksia"

Uudistunut rata nostattaa suomalaisodotuksia MM-sprinttiin: ”Se on hyvä asia Ristomatin näkökulmasta”

Pärmäkoski ja Niskanen hiihtävät todennäköisesti parisprintissä, mutta valmentaja on hiljaa MM-ohjelmasta: "Meillä on taktisia syitä"

Suomen hiihtäjät MM-kisojen avausmatkalle nimetty – Pärmäkoski ei mukana

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja

Olympiavoittaja Iivo Niskasen ja valmentaja Olli Ohtosen kultaresepti on kahden vastakohdan tiimityö – kännykkä käy kuumana, kun eloisa luonnonlapsi haastaa analyyttisen tutkijan

Seefeldin keväinen auringonpaiste ja vieras lumi pistävät Suomen huollon tiukkaan paikkaan: "Muutokset ovat todella rajuja ja todella isoja"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat