Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

37 vuoden tappioputki Iivo Niskasen paraatimatkalla lannisti norjalaiset? Päävalmentaja miettii jo muita MM-matkoja: ”Viime vuonna Iivo tuhosi meidät”

Norjalla on ollut pitkään yksi heikkous hiihdon MM-kisoissa. 15 kilometrin perinteisellä maan urheilijat ovat ottaneet mitaleita, mutta kulta on jäänyt haaveksi.

Hiihdon MM 2019
Iivo Niskanen
Tomi Hänninen

Norja on jälleen suuri suosikki torstaina alkavissa hiihdon MM-kisoissa.

Vaikka Norja on dominoinut hiihtomaailmaa jo pitkään, yhdellä matkalla he eivät ole suurimpia suosikkeja tällä kertaa. Iivo Niskasen bravuurimatkalla, 15 kilometrin perinteisellä, Norja ei ole juhlinut maailmanmestaruutta 37 vuoteen.

Matkan edellinen norjalainen maailmanmestari on vuoden 1982 MM-kisoista. Oddvar Brå oli tuolloin Oslossa ykkönen.

– Iivo on suuri suosikki 15 kilometrin perinteisellä. Hän ja Aleksandr Bolshunov ovat valtavia ennakkosuosikkeja. Iivo oli Otepäässä ja Bolshunov oli viime viikonloppuna Cognessa hyvä, Norjan miesten maajoukkuevalmentaja Eirik Myhr Nossum sanoo Yle Urheilun haastattelussa.

Eirik Myhr Nossum
Eirik Myhr NossumYle

Niskasen saldo arvokisoissa 15 kilometrillä on toistaiseksi kovaa luettavaa: Alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruus ja Sotshin olympialaisissa neljäs sija vuonna 2014 sekä kahden vuoden takaa Lahden MM-kotikisoista maailmanmestaruus.

– Iivo on ollut todella kova 15 kilometrillä arvokisoissa. Hän on kova vastus. Tiedän, että hänellä on iso unelma voittaa täälläkin. Iivo on taas yksi suosikeista, Nossum sanoo.

– Meidän täytyy olla siis teräviä. Toivotan onnea Iivolle.

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen nautiskeli voitosta Otepäässä.EPA-EFE/TOMS KALNINS

Norjalaisluotsi toivoo myös, että hänen omat urheilijansa pystyisivät kamppailemaan 15 kilometrin perinteisellä. Bolshunovin yli 40 sekunnin voitosta Cognessa Nossum ei ollut yllättynyt. Seefeldin rata sopii norjalaisvalmentajan mukaan kummallekin ennakkosuosikeista. Mutta hän kääntää katseet haastattelussa muualle kuin Bolshunovin ja Niskasen kamppailuun.

– Minun joukkueeni on todennäköisesti parempi 30 kilometrin yhdistelmäkisassa ja 50 kilometrin vapaalla kuin 15 kilometrin perinteisellä. Vime vuonna Iivo tuhosi meidät ja myös Bolshunov, Aleksei Poltoranin sekä Dario Cologna, Nossum viittasi Pyeongchangin olympialaisiin, joissa Niskanen voitti perinteisen 50 kilometrillä olympiakultaa.

– Täällä olemme vähän parempia. Meillä on 30 kilometrin yhdistelmäkisassa ja 50 kilometrillä parhaat mahdollisuudet menestyä sekä totta kai viestissä.

Viestissäkin Iivo-pelkoa

Nossum sanoo, että heidän suurin unelmansa onkin voittaa viesti. Ulricehamnissa tammikuun lopussa maailmancupin viesteissä Norja ohitti Suomen lopun osuuksilla ja nousi kolmanneksi. Venäjä otti tuolloin kaksoisvoiton.

– Iivo on toisella osuudella todella kova. Suomi on ainakin suosikki johtamaan perinteisen tavan osuuksien jälkeen, Nossum pohtii.

Toki Norjalta puuttui Ulricehamnista esimerkiksi Johannes Hösflot Kläbo. Tour de Skin voittanut Kläbo pääsee heti paraatimatkalleen torstain sprinteissä.

Johannes Hösflot Kläbo
Johannes Hösflot Kläbo EPA-EFE/KIMMO BRANDT

– Kläbo on vahva molemmilla hiihtotavoilla eri matkoilla ja sprinteissä. Mutta Emil Iversen on ollut hyvä tänä vuonna. Meillä on monia jätkiä, kuten Martin Johnsrud Sundby ja Sjur Röthe. Minun joukkueeni on todella vahva, Nossum hehkuttaa lähtökohtiaan MM-kisoihin.

– Viime vuoden olympiavoittaja Simen Krüger on nyt vasta viides yhdistelmäkisassa. Hän ei kisaa täällä. Se kertoo meidän joukkueen vahvuudesta. Neljän parhaan joukkoon on todella vaikea päästä.

Yksi mielenkiintoinen fakta on se, että Norjassa ennustetaan 15 kilometrin perinteisen kisapäivälle eli ensi keskiviikolle jopa 15 lämpöastetta.

Lue lisää:

Kova sääennuste Iivo Niskasen päämatkalle MM-kisoihin! Lämpömittari voi kohota jopa 15 asteeseen – Ruotsissa ja Norjassa myönnetään ongelma

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja

Seefeldin keväinen auringonpaiste ja vieras lumi pistävät Suomen huollon tiukkaan paikkaan: "Muutokset ovat todella rajuja ja todella isoja"

Jauhojärvellä ja Lassilalla riittää luottoa Suomen huoltoon, vaikka aina ei ole onnistuttu: "Tällaiset kelit eivät ole olleet suomalaisten vahvuus"

Hiihtourallaan pelkät kalsarit jalassa pidätetty MM-kisojen pomo avautui rajusti: Suuria johtajia kiinnosti Seefeldissä vain heidän hotellinsa ja kuntosali – ”Todella outoa”

Uudistunut rata nostattaa suomalaisodotuksia MM-sprinttiin: ”Se on hyvä asia Ristomatin näkökulmasta”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat