Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu

Tiukassa kulukurissa painiva Olympiakomitea menetti avustusrahaa 170 000 euroa: "Talouteemme tällä ei ole vaikutusta"

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoo, että nyt tulleella lovella ei ole vaikutusta järjestön toimintaan käytännössä.

Urheilupolitiikka
Mikko Salonen
Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.Jarno Kuusinen/AOP

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi liikuntajärjestöille 42 268 000 euroa valtionavustuksia tälle vuodelle. Veikkauksen tuotoilla rahoitettuja avustuksia jaetaan yhteensä 124 järjestölle.

Olympiakomitea sai yleisavustusta 6,59 miljoonaa euroa. Lisäksi ministeriö myönsi erityisavustuksena Olympiakomitealle kuusi miljoonaa euroa jaettavaksi eteenpäin lajiliitoille huippu-urheilun tehostamiseksi.

Yleisavustussumma putosi viime vuodesta 170 000 eurolla, ja se oli yksittäisenä muutoksena kaikista järjestöistä suurin.

Pudotukselle oli ministeriön ja Olympiakomitean mukaan syynsä. Konsultointia ja koulutusta järjestöille kansainvälisiä tapahtumia varten tarjoavan Sport Finland -yksikön (siirryt toiseen palveluun) toiminta on jäädytetty, eikä sille myöskään siten myönnetty avustusta tulevalle vuodelle.

– Nyt helmikuun lopulla valmistuu kansallinen suurtapahtumastrategia, jonka toimeenpanon ja eteenpäinviemisen yhteydessä katsotaan, miten Sport Finlandin toiminto tulee jatkossa organisoitumaan ja millä vastuunjaolla, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoo Yle Urheilulle.

– Talouteemme tällä ei ole vaikutusta, sillä käytännön toimet on katsottu yhteistyössä ministeriön kanssa. Kun suurtapahtumastrategiaa saadaan toivottavasti ripeälläkin aikataululla eteenpäin kevään aikana, sitten selkiytyvät myös jatkoaskelmat.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen kertoo, että strategiaa ovat olleet valmistelemassa Olympiakomitean lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä myös kaupungit.

– Kevään aikana tullaan ratkaisemaan, millä tavalla strategiassa esitetyt eri vaihtoehdot tullaan toteuttamaan. Mikäli Olympiakomitea tulee toteuttamaan tätä toimintaa jatkossa, sitä tullaan avustamaan normaaliin tapaan.

Gangneung merenranta olympiarenkaat
EPA

Taloutta tasapainotetaan

Vuoden 2017 tilinpäätöksessä Olympiakomitean oma pääoma oli pakkasella noin 273 000 euroa, ja tälle vuodelle tehdyssä talousarviossa todetaan, että hallitus yrittää nostaa järjestön oman pääoman vuoden 2020 aikana positiiviseksi. Ylimääräistä ei siis lukujen perusteella ole.

Salonen vakuuttaa, että järjestöllä ei ole talousongelmia.

– Me olemme edenneet suunnitelmiin nähden etuajassakin oman talouden tasapainottamisessa ja pääoman saamisessa positiiviseksi. Emme elä ongelmatilanteessa, mutta kulukuri, toiminnan tarkoituksenmukaisuus ja hyvät hallinnon periaatteet ovat tietysti koko ajan tiukilla.

– Nämä ja se, että toimimme vastuullisesti ovat sellaisia asioita, joista me emme tingi missään olosuhteissa.

Olympiakomitea yhdistyi liikuntajärjestö Valon kanssa vuoden 2017 alussa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on määrännyt molemmat tahot maksamaan takaisin valtionavustuksia, ja hallintoelimet käsittelevät valituksia edelleen.

Hallinto-oikeus alensi viime vuoden lopulla Olympiakomitealta takaisin perittävän valtionavustuksen määrää 30 000 eurolla, mutta hylkäsi Olympiakomitean tekemän valituksen muilta osin. Maksettavaa jäi edelleen noin 380 000 euroa.

Olympiakomitea valitti hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta Salosella ei ole vielä tietoa käsittelyn aikataulusta. Olympiakomitea on valittanut hallinto-oikeuteen myös Valon valtionavustusten takaisinperinnästä, ja tämä summa on yli 1,7 miljoonaa euroa.

– Arvioidut kestot ovat noin puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen, ja uskoisin, että siitäkin kuullaan jotain tämän vuoden aikana, Salonen päättää.

Lue myös:

Ministeriö jakoi liikuntajärjestöille 600 000 euroa viime vuotta suuremman potin – Palloliitolle suurin lisäys

Olympiakomitea valittaa 380 000 euron takaisinperinnästä korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Olympiakomitea pettyi hallinto-oikeuden päätökseen – mahdollisiin jättilaskuihin on varauduttu jo aiemmin

Suomi selvittää pikavauhtia, voisiko olympialaisia järjestää täällä – ministeriö myönsi lisärahan Olympiakomitealle

Mika Lehtimäki uskoo keihäskonkareihin: arvokisanäytöt vaikuttivat apurahoihin – "Pitää olla tasavertainen kaikkiin suuntiin"

Kommentti: Suomalaisen yleisurheilun ainoa kultatoivo joutui tyytymään hiluihin apurahalotossa – ministeri Terhon puheet räikeässä ristiriidassa perusteisiin nähden

Loukkaantumisista kärsineet ja maailman kärjestä pudonneet keihäsmiehet kahmivat yhä suurimmat tukieurot – virkamies vakuuttelee, ettei apurahoja jaettu vanhoilla näytöillä

"Haluan tähän selityksen" – Euroopan eliittiin noussut Hurske pöyristyi apurahapäätöksestä, huippu-urheilujohtaja myöntää virheen ja lupaa korjata sen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat