Suora

  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 5. osakilpailu, Hell RX
  • Urheiluruutu

Lahden MM-hiihtosankari Ustjugovin mediaboikotti päättyi – "Toivon, että joku tulee sanomaan minulle tilaisuuden jälkeen, miksen päässyt olympialaisiin"

Venäläinen hiihtäjäsuuruus Sergei Ustjugov ei ole halunnut puhua lehdistölle kauden aikana, mutta tiistaina hän avasi sanallisen arkkunsa Venäjän lehdistötilaisuudessa Seefeldissä.

Hiihdon MM 2019
Sergei Ustjugov.
Sergei Ustjugov hakee Seefeldistä lisää MM-menestystä.AOP

Venäläisurheilijoiden doping-vyyhdin esille tulo ennen Pyeongchangin olympialaisia sai Kansainvälisen olympiakomitean tekemään päätöksen, että Etelä-Korean talvikisoihin venäläisurheilijat kutsuttiin erikseen kilpailemaan olympialiikkeen lipun alla.

Sergei Ustjugovia ei kelpuutettu listalle. Draamaa lisäsi se, ettei huippuhiihtäjää ollut syytä epäillä mistään. Hän ei ollut koskaan kärynnyt dopingista tai ollut edes epäiltyjen joukossa. KOK ei myöskään suostunut perustelemaan julkisuuteen tekemäänsä ratkaisuaan.

– Kaikille ja myös minulle tapaus on yhä mysteeri. En ole saanut minkäälaisia perusteluja, miksi minulta evättiin mahdollisuus osallistua Pyeongchangin olympialaisiin. Toivon, että joku tulee minulle kertomaan syyn, vaikka heti tämän tilaisuuden jälkeen, Ustjugov virnistää.

Päätöksestä suivaantunut Sergei Ustjugov on pitänyt mediaboikottia olympialaisista lähtien aina tähän päivään asti.

– En ole halunnut puhua medialle, koska en saanut lehdistöltä mitään tukea KOK:n silloisen tekemän päätöksen jälkeen. Kokemus sai minut ymmärtämään, ettei urheilijalla ole riittävää oikeusturvaa. Näin minä tunnen, sanoo Ustjugov tulkin välityksellä.

Venäjän maajoukkueen valmentaja Marcus Cramer vihjasi heti mediatilaisuuden jälkeen norjalaislehdistölle, ettei hänen suojattinsa välttämättä anna MM-kisojen aikaan haastatteluja.

– En voi taata, että Ustjugov antaa enää kommentteja. Sitä ei voi koskaan tietää, kun olet tekemisessä suuren urheilijan kanssa, Cramer kertoi virne kasvoilla.

Ustjugov oli kahden vuoden takaisten Lahden MM-kisojen suuri hiihtosankari peräti viidellä MM-mitalilla, joista kaksi oli maailmanmestaruutta.

Hän oli yhdistetyssä neljä kultaa voittaneen Johannes Rydzekin jälkeen Lahden MM-kisojen menestynein miesurheilija. Kukaan muu ei voittanut viittä mitalia.

Syksyn peukalovamman takia Ustjugov aloitti kautensa vasta joulukuussa. Venäläinen voitti yhden etapin Tour de Skillä ja taisteli kolmella muulla etapilla kolmen sakkiin. Tourin kokonaiskilpailussa hän oli toinen.

Lue lisää:

Katso jännittävä romuralli maastohiihdon maailmancupissa! Asiantuntija Jauhojärvikin muutti mieltään, kun hiihtotähdet menivät maalissa solmuun

Venäläiset suksivat miesten viestin kaksoisvoittoon kakkosjoukkueen johdolla – Suomi jätettiin lopussa neljänneksi

Dopingvarjo seuraa Venäjän uuden sukupolven hiihtäjiä – “Meille on elintärkeää nousta huipputasolle”

Portti olympialaisiin kiinni 47 venäläiseltä – CAS hylkäsi valitukset

Odotettu seuraava vaihe – 32 venäläistä valitti KOK:n päätöksestä CAS:iin

Kuusinkertainen olympaivoittaja ei kisaa Koreassa dopingin takia – miten käy Shipulinille ja Ustjugoville?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat